ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: ΠΙΝΑΚΕΣ - κάδρα με ΑΝΤΙΚΕ όψη


Τ ο τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό, τα υλικά  που θα χρειαστείτε είναι απλά και δεν κοστίζουν ακριβά και η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία ακόμη και για εντελώς αρχάριους σε τέτοιους είδους κατασκευές

Προσαρμόζοντας το μέγεθος του τελάρου που θα χρησιμοποιήσετε είναι ένας τρόπος για να διακοσμήσετε κάποια σημεία των τοίχων του σπιτιού πολύ ιδιαίτερα αλλά και οικονομικά ενώ ταυτόχρονα είναι μια όμορφη ιδέα και για δώρο αφού εκτός από οποιουδήποτε άλλο χαρτί-θέμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες μετατρέποντας τον πίνακα-δώρο σε ένα ιδιαίτερα προσωπικό αντικείμενο για τον αποδέκτη του. 

Θα χρειαστείτε: 
* τελάρο ζωγραφικής

(Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπυ-ζωγραφικής αλλά και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και παρόμοια είδη. Δεν χρειάζεται κάτι ποιοτικό αφού δεν πρόκειται να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά του, επιλέξτε το πιο οικονομικό. Οι τιμές αυτής της ποιότητας σε ένα μέτριο προς μεγάλο μέγεθος δεν ξεπερνούν τα 5-6 ευρώ. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό κομμάτι ξύλο, απλά πάνω στο τελάρο η τελική υφή/όψη της κατασκευής είναι ομορφότερη). 
χαρτιά από περιοδικά ή εφημερίδες 
* ατλακόλ
*μπεζ-κρεμ, χρυσαφί και πράσινο σκούρο ακρυλικό χρώμα για κατασκευές
* χρώμα πατίνας σε σκούρα καφέ-μαύρη απόχρωση 

1. Κόψτε φαρδιές λωρίδες χαρτιού από εφημερίδες ή περιοδικά και τσαλακώστε τες στο χέρι σας σε "μπάλα". 

Σχεδιάστε με ένα μολύβι πάνω στο τελάρο μέχρι σε ποιο σημείο θέλετε να είναι το περίγραμμα της κατασκευής και απλώστε ατλακόλ περιμετρικά του τελάρου.
Ανοίξτε κάθε τσαλακωμένη "μπάλα" χαρτιού αλλά χωρίς να ισιώσετε ιδιαίτερα το χαρτί, να διατηρηθούν δηλαδή οι πτυχές και ανομοιομορφίες και  κολλήστε το κομμάτι κομμάτι περιμετρικά του τελάρου.  Θα ξεκινήσετε από την μπροστινή όψη του τελάρου και καλύπτοντας και το πλαϊνό του μέρος, φροντίζοντας ο σχηματισμός του χαρτιού στο κεντρικό μέρος του πίνακα να έχει ένα κυματοειδές και όχι ίσιο τελείωμα ενώ στο πλάι απλώς θα καλύψετε εντελώς το τελάρο με το τσαλακωμένο χαρτί. 

Εκτός από την ποσότητα κόλλας πάνω στο τελάρο, με πινέλο ή το χέρι σας μπορείτε να προσθέσετε κόλλα και πάνω στο χαρτί για να το συγκρατήσετε στα σημεία που χρειάζεται να μένει τσαλακωμένο δημιουργώντας μια "ανάγλυφη" όψη. 


Αφήστε την κόλλα να στεγνώσει εντελώς, ανάλογα τόσο με την ποσότητας κόλλας που θα έχετε χρησιμοποιήσει αλλά και την ποιότητα-υφή  του χαρτιού μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες. 

2. Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα, με ένα σφουγγαράκι ή πινέλο βάφετε και το χαρτί και ολόκληρη την επιφάνεια του καμβά με την κρεμ-μπεζ ακρυλική μπογιά, επιμένοντας ελαφρά στα σημεία που το χαρτί είναι τσαλακωμένο ώστε όλες οι πτυχές να καλυφθούν με χρώμα. 
Αφήνετε να στεγνώσει και κάνετε ακριβώς το ίδιο και με το χρυσαφί ακρυλικό χρώμα.
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χρυσόσκονη (γκλίτερ) που θα αναμείξετε με ατλακόλ και θα περάσετε με πινέλο.  

Κατά τόπους και πριν το χρυσαφί χρώμα στεγνώσει εντελώς, τρίψτε με ένα πανάκι, σφουγγάρι ή και το χέρι σας στα σημεία με το χαρτί, ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα μπογιάς και να αναδειχθεί ελαφρά το από κάτω κρεμ-μπεζ χρώμα, έτσι ώστε τελικά στα σημεία με το χαρτί το σύνολο να έχει μια ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σε σχέση με το κεντρικό κομμάτι του τελάρου.

Αφού και το χρυσαφί χρώμα στεγνώσει εντελώς, είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε στο κέντρο του τελάρου την εικόνα που έχετε επιλέξει. 

3. Ακουμπήστε κατ΄αρχήν την εικόνα στο σημείο που θα κολληθεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι καλύπτει πλήρως το κεντρικό μέρος του τελάρου και οι άκρες της ακουμπούν πάνω στο πλαίσιο από το τσαλακωμένο χαρτί. 

Με έναν αναπτήρα κάψτε πολύ προσεκτικά την εικόνα γύρω γύρω την εικόνα ώστε να αποκτήσει "δαντελωτό" τελείωμα. Αν αυτή είναι μια διαδικασία που νομίζετε ότι δεν θα την καταφέρετε σωστά, χρησιμοποιήσετε ένα ψαλιδάκι ή κόψτε με το χέρι σας το χαρτί ώστε να αποκτήσει ασύμμετρο τελείωμα και τονίστε κατά τόπους το περίγραμμα με ένα πινελάκι και μαύρη ακρυλική μπογιά, ενώ με σφουγγαράκι-πινέλο ή και το χέρι σας προσθέστε ελάχιστο μπεζ, χρυσαφί, πατίνα ή όποιο άλλο χρώμα πάνω στο φόντο της εικόνας ώστε οπτικά να "ενσωματώνεται" όσο περισσότερο με το πλαίσιο του τελάρου από το τσαλακωμένο χαρτί. 
Αυτός είναι ο βασικός στόχος δουλεύοντας με την εικόνα και πάνω από το μισό επιτυχίας της κατασκευής. 
Η εικόνα, φωτογραφία κλπ. που θα επιλέξετε να "σβήνει" μέσα στο πλαίσιο χωρίς να μοιάζει σαν απλώς κολλημένη στο κέντρο του πίνακα.

Το μόνο που χρειάζεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα χρώματος να βάφετε και να "σβήνετε", να αφαιρείτε ή και να ανακατεύετε δηλαδή την μπογιά ελαφρά με ένα πανάκι, σφουγγαράκι ή και το χέρι σας, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο και παλαιωμένης όψης αποτέλεσμα. 


4. Τσαλακώστε πολύ ελαφρά την εικόνα και κολλήστε την στην θέση της χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ατλακόλ. Τώρα είστε έτοιμοι για να δώσετε στο σύνολο την τελική όψη του. 

Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας κατά τόπους ελάχιστη ποσότητα σκουρόχρωμης πατίνας. Την απλώνετε με ένα σφουγγαράκι και αμέσως την αφαιρείτε τρίβοντας ελαφρά ώστε απλώς να αφήσει μια σκουρόχρωμη "μεταλλική" όψη-υφή αλλά χωρίς να καλύψει εντελώς όλες τις υπόλοιπες στρώσεις χρώματος.

Κάνετε ακριβώς το ίδιο και με την σκούρα πράσινη ακρυλική μπογιά, ελάχιστη ποσότητα οποίας απλώς "ακουμπάτε" με ένα σφουγγαράκι πάνω σε ορισμένα "ανάγλυφα" σημεία του χαρτιού για να κάνετε εντονότερη την παλαιωμένη όψη, ενώ τόσο πατίνα, πράσινο ή και καφέ-μαύρο χρώμα μπορείτε να προσθέσετε ανά σημεία και με μια μπατονέτα.  

Μπορείτε να "παίξετε" με τα χρώματα, βάφοντας και σβήνοντας, έως ότου το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. Μοναδική προϋπόθεση ώστε πραγματικά να διορθώνετε και να τονίζετε το σύνολο και όχι να "μουτζουρώνετε" είναι να χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα μπογιάς κάθε φορά. 

Αφού στεγνώσουν εντελώς τα χρώματα, περνάτε το σύνολο της κατασκευής με 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι ή σπρέϋ, αντίστοιχο με εκείνο στην χρήση για decoupageΚαι...

* Το ρυζόχαρτο είναι η ιδανική ποιότητα χαρτιού, στα καταστήματα με είδη για decoupage θα βρείτε τέτοια χαρτιά σε ατέλειωτη ποικιλία θεμάτων και αποχρώσεων. 

*Εκτός φυσικά από τις συγκεκριμένες αποχρώσεις, ιδανικές για να προσθέσουν στην συγκεκριμένη κατασκευή vintage ύφος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια χρώματα μπογιάς θέλετε, αφού φυσικά τέτοιας μορφής "ανάγλυφους" πίνακες μπορείτε να δημιουργήσετε και χωρίς απαραίτητα το σύνολο να έχει παλαιωμένη όψη. 

*Για να δημιουργήσετε τέτοιους πίνακες με φωτογραφίες ως θέμα τους θα χρειαστεί απλώς να τυπώσετε την φωτογραφία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε απλό φωτοτυπικό χαρτί αλλά σε ψηφιακό εκτυπωτή, ώστε η εικόνα να μην ξεβάψει κατά την επεξεργασία με κόλλα και χρώμα. 
*Εξαιρετικά όμορφο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη κατασκευή δίνει και η χρήση ασπρόμαυρων φωτογραφιών-εικόνων. Απλώς ανάλογα τροποποιείστε και τις αποχρώσεις της μπογιάς που μπορεί π.χ να είναι ένα βασικό μπεζ-κρεμ και στην συνέχεια μια ασημί ή και λευκή πατίνα συνδυασμένα με όποια άλλη απόχρωση μπογιάς θέλετε. 

*Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα δουλέψετε στο περίγραμμα ενός καμβά για αυτού του είδους την κατασκευή, χρησιμοποιώντας δηλαδή χαρτί, κόλλα και χρώμα, μπορείτε να επεξεργαστείτε και να αλλάξετε εντελώς την όψη σε κορνίζες από κάθε είδους υλικό, μικρούς ή μεγαλύτερους καθρέφτες κλπ. 

*Η ποσότητα μπογιάς που χρειάζεστε από κάθε χρώμα, σε όλες αυτού του είδους τις κατασκευές, είναι πολύ μικρή. Για να έχετε λοιπόν την ευχέρεια της επιλογής και να μην είναι το πρόβλημα "που θα βρω μπογιά", αν φυσικά σας αρέσει και γενικά ασχολείστε με τέτοιες κατασκευές, decoupage κλπ. προμηθευτείτε τα βασικά χρώματα σε απλές ακρυλικές μπογιές για κατασκευές από ένα κατάστημα με παρόμοια είδη. Με την ανάμειξή τους θα έχετε πολλές παραπάνω αποχρώσεις και κάθε τέτοια συσκευασία ακρυλικού χρώματος είναι αρκετή για πάρα πολλές κατασκευές, η καλυπτικότητα και ο τρόπος που δουλεύονται δεν έχει καμιά σχέση με τις κοινές ρευστές μπογιές για τοίχους, ξύλο κλπ. ΠΗΓΗ: (Oι φωτογραφίες με κλικ μεγενθύνονται)
craftstudio-online.blogspot.ru/

Share this Post Share to Facebook Share to Twitter Email This Pin This

: ,