Αντικέ Κάδρα με εικόνα επιλογής σας
Κατασκευή με πραγματικά εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα από το annakorszewska.blogspot τα υλικά  που χρειάζεστε είναι απλά και εκτός από τα χρώματα ελάχιστου κόστους, η δε διαδικασία δεν παρουσιάζει καμιά ιδιαίτερη δυσκολία ακόμη και για εντελώς αρχάριους σε τέτοιους είδους κατασκευές. 

Προσαρμόζοντας το μέγεθος του τελάρου που θα χρησιμοποιήσετε είναι ένας τρόπος για να διακοσμήσετε κάποια σημεία των τοίχων του σπιτιού πολύ ιδιαίτερα αλλά και οικονομικά όπως και ένα πολύ όμορφο χειροποίητο δώρο. Εκτός από οποιουδήποτε άλλου είδους χαρτί-θέμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφίες μετατρέποντας τον πίνακα-δώρο σε ένα ιδιαίτερα προσωπικό αντικείμενο για τον αποδέκτη του. Θα χρειαστείτε: 
* τελάρο ζωγραφικής

(Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη χόμπυ-ζωγραφικής αλλά και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και παρόμοια είδη. Δεν χρειάζεται κάτι ποιοτικό αφού δεν πρόκειται να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά του, επιλέξτε το πιο οικονομικό. Οι τιμές αυτής της ποιότητας σε ένα μέτριο προς μεγάλο μέγεθος δεν ξεπερνούν τα 5-6 ευρώ. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα απλό κομμάτι ξύλο, απλά πάνω στο τελάρο η τελική υφή/όψη της κατασκευής είναι ομορφότερη). 
χαρτιά από περιοδικά  
* ατλακόλ
*ακρυλικά χρώματα (σε αποχρώσεις ανάλογες εκείνων της εικόνας που θα χρησιμοποιήσετε εδώ έχουν χρησιμοποιηθεί λευκό αντικέ, χρυσαφί, καφέ και πράσινο)
* πατίνα σε σκούρα καφέ-μαύρη απόχρωση 
1. Κόψτε φαρδιές λωρίδες από ένα περιοδικό και τσαλακώστε το κάθε κομμάτι χαρτιού στο χέρι σας σε "μπάλα". 

Σχεδιάστε με ένα μολύβι πάνω στο τελάρο μέχρι ποιο σημείο θέλετε να είναι το περίγραμμα της κατασκευής και απλώστε ατλακόλ περιμετρικά του τελάρου. Ανοίξτε κάθε τσαλακωμένη "μπάλα" χαρτιού αλλά χωρίς να ισιώσετε ιδιαίτερα το χαρτί, να διατηρηθούν δηλαδή οι πτυχές και ανομοιομορφίες και  κολλήστε το κομμάτι κομμάτι περιμετρικά του τελάρου.  Θα ξεκινήσετε από την μπροστινή όψη  καλύπτοντας και το πλαϊνό του μέρος, φροντίζοντας ο σχηματισμός του χαρτιού στο κεντρικό μέρος του πίνακα να έχει ένα κυματοειδές και όχι ίσιο τελείωμα, ενώ στο πλάι απλώς θα καλύψετε εντελώς το τελάρο με το τσαλακωμένο χαρτί. 

Εκτός από την ποσότητα κόλλας πάνω στο τελάρο, με πινέλο ή το χέρι σας μπορείτε να προσθέσετε κόλλα και πάνω στο χαρτί για να το συγκρατήσετε στα σημεία που χρειάζεται να μένει τσαλακωμένο δημιουργώντας μια "ανάγλυφη" όψη. 


Αφήστε να στεγνώσει εντελώς, ανάλογα τόσο με την ποσότητα κόλλας  που θα έχετε χρησιμοποιήσει αλλά και την ποιότητα-υφή  του χαρτιού μπορεί να χρειαστεί αρκετές ώρες. 

2. Αφού στεγνώσει εντελώς η κόλλα, με ένα σφουγγαράκι ή πινέλο βάφετε και το χαρτί και ολόκληρη την επιφάνεια του καμβά με την κρεμ-μπεζ ακρυλική μπογιά, επιμένοντας ελαφρά στα σημεία που το χαρτί είναι τσαλακωμένο, ώστε όλες οι πτυχές να καλυφθούν με χρώμα. 
Αφήνετε να στεγνώσει και κάνετε ακριβώς το ίδιο και με το χρυσαφί ακρυλικό χρώμα.
Για πιο έντονο αποτέλεσμα αντί για χρυσαφί ακρυλικό μπορείτε να δουλέψετε και με χρώμα σε σκόνη αναμεμειγμένο με ατλακόλ. 

Κατά τόπους και πριν το χρυσαφί χρώμα στεγνώσει εντελώς, τρίψτε ελαφρά με ένα πανάκι, σφουγγάρι ή και το χέρι σας στα σημεία με το χαρτί, ώστε να αφαιρεθεί μια ποσότητα μπογιάς και να αναδειχθεί ελαφρά το από κάτω κρεμ-μπεζ χρώμα, έτσι ώστε τελικά στα σημεία με το χαρτί το σύνολο να έχει μια ελαφρά πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σε σχέση με το κεντρικό κομμάτι του τελάρου.

Αφού και το χρυσαφί χρώμα στεγνώσει εντελώς, είστε έτοιμοι να προσαρμόσετε στο κέντρο του τελάρου την εικόνα που έχετε επιλέξει. 

3. Ακουμπήστε κατ΄αρχήν την εικόνα στο σημείο που θα κολληθεί ώστε να βεβαιωθείτε ότι καλύπτει πλήρως το κεντρικό μέρος του τελάρου και οι άκρες της ακουμπούν πάνω στο πλαίσιο από το τσαλακωμένο χαρτί και αν χρειάζεται κόψτε την στο σωστό μέγεθος. 

Με έναν αναπτήρα κάψτε πολύ προσεκτικά  γύρω γύρω την εικόνα, ώστε να αποκτήσει "δαντελωτό" τελείωμα. Αν αυτή είναι μια διαδικασία που νομίζετε ότι δεν θα την καταφέρετε σωστάκόψτε το χαρτί με το χέρι και όχι με ψαλιδάκι ώστε να αποκτήσει ασύμμετρο-φυσικό τελείωμα και τονίστε κατά τόπους το περίγραμμα με ένα πινελάκι και μαύρη ακρυλική μπογιά, ενώ με σφουγγαράκι-πινέλο ή και το χέρι σας προσθέστε ελάχιστο μπεζ, χρυσαφί ή πατίνα περιμετρικά της εικόνας, σαν φόντο, ώστε οπτικά να "ενσωματώνεται" όσο περισσότερο με το πλαίσιο του τελάρου από το τσαλακωμένο χαρτί. 

Αυτός είναι ο βασικός στόχος δουλεύοντας με την εικόνα και πάνω από το μισό επιτυχίας της κατασκευής. 
Η εικόνα, φωτογραφία κλπ. που θα επιλέξετε να "σβήνει" μέσα στο πλαίσιο χωρίς να μοιάζει σαν απλώς κολλημένη στο κέντρο του πίνακα.
Το μόνο που χρειάζεται, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα χρώματος να βάφετε και να "σβήνετε", να αφαιρείτε ή και να ανακατεύετε δηλαδή την μπογιά ελαφρά με ένα πανάκι, σφουγγαράκι ή και το χέρι σας, δημιουργώντας ένα ομοιόμορφο και παλαιωμένης όψης αποτέλεσμα. 4. Τσαλακώστε πολύ ελαφρά την εικόνα και κολλήστε την στην θέση της χρησιμοποιώντας μικρή ποσότητα ατλακόλ. Τώρα είστε έτοιμοι για να δώσετε στο σύνολο την τελική όψη του. 

Θα το κάνετε χρησιμοποιώντας κατά τόπους ελάχιστη ποσότητα σκούρας πατίνας. 

Την απλώνετε με ένα σφουγγαράκι και αμέσως την αφαιρείτε τρίβοντας ελαφρά ώστε απλώς να αφήσει μια σκουρόχρωμη "μεταλλική" όψη αλλά χωρίς να καλύψει εντελώς όλες τις υπόλοιπες στρώσεις χρώματος, επιμένοντας κυρίως στα ανάγλυφα σημεία του χαρτιού.

Κάνετε ακριβώς το ίδιο και με την σκούρα πράσινη ακρυλική μπογιά, ελάχιστη ποσότητα οποίας απλώς "ακουμπάτε" με ένα σφουγγαράκι πάνω σε ορισμένα "ανάγλυφα" σημεία του χαρτιού για να κάνετε εντονότερη την παλαιωμένη όψη, ενώ τόσο πατίνα, πράσινο ή και καφέ-μαύρο χρώμα μπορείτε να προσθέσετε ανά σημεία και με μια μπατονέτα.  

Μπορείτε να "παίξετε" με τα χρώματα, βάφοντας και σβήνοντας, έως ότου το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί. 
Μοναδική προϋπόθεση ώστε πραγματικά να διορθώνετε και να τονίζετε το σύνολο και όχι να "μουτζουρώνετε" είναι να χρησιμοποιείτε ελάχιστη ποσότητα χρώματος κάθε φορά. 

Αφού στεγνώσουν εντελώς τα χρώματα, περνάτε το σύνολο της κατασκευής με 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι ή σπρέϋ, αντίστοιχο με εκείνο στην χρήση για decoupage. 

Και...

* Η υφή του ρυζόχαρτου είναι  ιδανική για την συγκεκριμένη κατασκευή, στα καταστήματα με είδη για decoupage θα βρείτε τέτοια χαρτιά σε πολύ μεγάλη ποικιλία θεμάτων και αποχρώσεων. 

*Η επιλογή των χρωμάτων είναι φυσικά θέμα γούστου και επιλογής και καθορίζεται ανάλογα με τα χρώματα της εικόνας που θα επιλέξετε. Μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε με κάθε τόνου αποχρώσεις, αρκεί το σύνολο χαρτί-εικόνα να δένει αρμονικά.  


*Για να δημιουργήσετε τέτοιους πίνακες με φωτογραφίες ως κεντρικό τους θέμα θα χρειαστεί απλώς να τυπώσετε την φωτογραφία που θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε απλό φωτοτυπικό χαρτί αλλά σε ψηφιακό εκτυπωτή, ώστε η εικόνα να μην ξεβάψει κατά την επεξεργασία με κόλλα και χρώμα και να την τσαλακώσετε αρκετά πριν την κολλήσετε στον καμβά, ώστε και πάνω στο δικό της χαρτί να δημιουργηθούν ελαφρά σημάδια- πτυχές ώστε το τελικό σύνολο να είναι όσο πιο ομοιόμορφο με το πλαίσιο της κατασκευής. *Εξαιρετικά όμορφο αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη κατασκευή δίνει και η χρήση ασπρόμαυρων φωτογραφιών-εικόνων. Απλώς ανάλογα τροποποιείστε και τις αποχρώσεις των χρωμάτων που μπορεί π.χ να είναι ένα βασικό λευκό αντικέ και στην συνέχεια μια ασημί ή και λευκή πατίνα συνδυασμένα με όποια άλλη απόχρωση χρώματος θέλετε. 


*Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα δουλέψετε στο περίγραμμα ενός καμβά για αυτού του είδους την κατασκευή, χρησιμοποιώντας δηλαδή χαρτί, κόλλα και χρώμα, μπορείτε να επεξεργαστείτε και να αλλάξετε εντελώς την όψη σε απλές επίπεδες κορνίζες  αλλά και κάθε τύπου αντικείμενο-υλικό σε κατασκευές decoupage. 


*Η ποσότητα χρώματος που χρειάζεστε από κάθε απόχρωση, σε όλες αυτού του τύπου τις κατασκευές, είναι πολύ μικρή. Για να έχετε λοιπόν την ευχέρεια της επιλογής και να μην είναι το πρόβλημα "που θα βρω χρώμα", αν φυσικά σας αρέσει και γενικά ασχολείστε με τέτοιες κατασκευές, decoupage κλπ. προμηθευτείτε τις βασικές αποχρώσεις σε απλά ακρυλικά χρώματα για κατασκευές από ένα κατάστημα με παρόμοια είδη. Με την ανάμειξή τους θα έχετε πολλές παραπάνω αποχρώσεις και κάθε τέτοια συσκευασία ακρυλικού χρώματος είναι αρκετή για πάρα πολλές κατασκευές, η καλυπτικότητα και ο τρόπος που δουλεύονται δεν έχει καμιά σχέση με τα κοινά ρευστά χρώματα για τοίχους, ξύλο κλπ.