Διακοσμητικά μαξιλάρια καναπέ: Προτάσεις και τρόποι για να τα χρησιμοποιήσετε σωστά

Διακοσμητικά μαξιλάρια καναπέ

Αν και σε σχέση με άλλα μεγαλύτερης επιφάνειας στοιχεία τα διακοσμητικά μαξιλάρια ανήκουν στις λεπτομέρειες της συνολικής διαμόρφωσης στο σαλόνι - καθιστικό, εν τούτοις μπορούν σε πολύ μεγαλο βαθμό να καθορίσουν την όψη όχι μόνο του καναπέ ή μιας πολυθρόνας αλλά και την συνολική ατμόσφαιρα και αισθητική του χώρου, ανάλογα με τον αριθμό τους, το σχέδιο και την απόχρωση. 

Και ενώ η επιλογή και συνδυασμός των σωστών μαξιλαριών για κάθε χώρο μοιάζει απλός, δεδομένης και της τεράστιας ποικιλίας της αγοράς, συχνά το τελικό αποτέλεσμα μας "απογοητεύει" ή τουλάχιστον δεν είναι αυτό που είχαμε φανταστεί είτε αισθητικά είτε λειτουργικά.  

Για να είναι λοιπόν η επιλογή σας απόλυτα πετυχημένη, πριν αποφασίσετε ποια είναι τα σωστά μαξιλάρια για το σαλόνι σας, συνυπολογίστε και τα εξής: 

Οι υφές των υφασμάτων

Από τα πιο καθοριστικά στοιχεία για την γενική αίσθηση "ζεστασιάς" του χώρου που δημιουργούν τα διακοσμητικά μαξιλάρια καναπέ είναι το ύφασμα κατασκευής τους, που θα πρέπει να είναι το κατάλληλο ανά εποχή. 
Έτσι το λινό και τα βαμβακερά υφάσματα για τους καλοκαιρινούς μήνες όπως και τα πλεχτά, γούνινα, βελούδινα και μάλλινα μαξιλάρια στην διάρκεια του χειμώνα δημιουργούν σίγουρα ένα πολύ πιο όμορφο και ατμοσφαιρικό σύνολο.

Όταν ο αριθμός των μαξιλαριών στον ίδιο χώρο είναι σχετικά μεγάλος ακόμη και μόνο ένα-δύο μαξιλάρια με ιδιαίτερη υφή, που θα ταιριάζουν αισθητικά με το ύφασμα του καναπέ, το ριχτάρι ή και το χαλί  μπορούν πραγματικά να δημιουργήσουν την διακοσμητική ...διαφορά και να προσφέρουν συνολικά στον χώρο ξεχωριστή ατμόσφαιρα. 


Το σωστό σχήμα και μέγεθος

Εκτός της διακοσμητικής τους χρήσης πολύ συχνά τα μαξιλαράκια καθορίζουν και την λειτουργικότητα του επίπλου, αφού σε καναπέδες - πολυθρόνες με μεγάλο βάθος τα βοηθητικά μαξιλάρια πλάτης είναι απαραίτητα ώστε να εξασφαλίζεται άνετο κάθισμα.  

Αν χρησιμοποιήσετε μια σειρά μαξιλαριών σε ολόκληρο το μήκος του καναπέ το καλύτερο αποτέλεσμα δημιουργούν συνήθως τα μαξιλάρια σε διαστάσεις 50Χ50 ή 45Χ45, ανάλογα με το ύψος της πλάτης του καναπέ. Επιπρόσθετα μπορούν να τοποθετηθούν και κάποια ακόμη σε μικρότερο μέγεθος και διαφορετικό σχήμα, για πιο "ενδιαφέρον" διακοσμητικά αποτέλεσμα. 
 
Η διάταξη ένα μαξιλαράκι στο κέντρο και από ένα στις άκρες του καναπέ είναι μια σχετικά κλασσική διάταξη, ταιριαστή μόνο σε χώρους ανάλογης αισθητικής και για μαξιλάρια αποκλειστικά διακοσμητικής χρήσης, ενώ γενικά τα μαξιλάρια στα πλαϊνά σημεία στερούν από τον καναπέ ωφέλιμο λειτουργικό χώρο.  

H πιο "χαλαρή" τοποθέτηση του μαξιλαριών όπως και ένας αριθμός τέτοιος ώστε να μην χρειάζεται να αφαιρούνται όταν ο καναπές φιλοξενεί περισσότερα από ένα άτομα, είναι οι πιο πρακτικοί τρόποι ώστε τα μαξιλάρια να είναι τελικώς ένα και χρήσιμο και διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι σας και όχι ...πρόβλημα :)

Διακοσμητικά μαξιλάρια με εμπριμέ μοτίβα

Σε σαλόνια που είναι συνολικά διαμορφωμένα σε μια βασική διχρωμία και που γενικά δεν υπάρχει πλουραλισμός σε αποχρώσεις και μοτίβα υφασμάτινων στοιχείων, με εμπριμέ υφασμάτινα μαξιλάρια θα προσθέσετε εύκολα χρωματικές πινελιές και αντιθέσεις, που θα αναβαθμίσουν αισθητικά όχι μόνο τον καναπέ αλλά το σύνολο του χώρου. 

Ακόμη και τα διακριτικά σε αποχρώσεις εμπριμέ μοτίβα λειτουργούν ιδιαίτερα καλαίσθητα σε έναν μονόχρωμο καναπέ και σε χώρους με επίσης μονόχρωμες κουρτίνες και χαλιά.

Πρακτική και ευέλικτη σε διακοσμητικές αλλαγές επιλογή είναι και η χρήση μαξιλαριών διπλής όψης, με μια μονόχρωμη και μία εμπριμέ πλευρά.   


Μαξιλάρια σε διαφορετικές αποχρώσεις από τον καναπέ

Τα μαξιλάρια όπως ακριβώς και κάθε άλλο διακοσμητικό στοιχείο στο σαλόνι δεν είναι απαραίτητο να συνδυάζονται αποκλειστικά με την απόχρωση του καναπέ και μπορούν ακόμη και στο σύνολό τους να έχουν εντελώς διαφορετικό χρώμα από αυτόν.  

Σε διακριτικούς ή πιο έντονους τόνους τα μονόχρωμα μαξιλάρια, σε αποχρώσεις διαφορετικές από αυτή του καναπέ, είναι ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσετε χρώμα στο σαλόνι όπως και για να "δέσετε" χρωματικά με το σύνολο κάποια άλλα αντικείμενα όπως πχ ένα υφασμάτινο φωτιστικό, τις αποχρώσεις ενός μεγάλου κάδρου κλπ. 

Ειδικά σε σαλόνια διαμορφωμένα σε ουδέτερες και φυσικές αποχρώσεις η αλλαγή των μαξιλαριών με κάποια διαφορετικής απόχρωσης αλλάζει ριζικά την όψη του χώρου.  


Συνδυάζοντας τα μαξιλάρια με ριχτάρια

Μια ακόμη ...αλάνθαστη διακοσμητικά επιλογή σε αποχρώσεις είναι ο συνδυασμός των μαξιλαριών με ριχτάρια, σε καναπέδες ή πολυθρόνες. 
Ανάλογα με το πόσο έντονο χρωματικά επιθυμείτε το σύνολο επιλέξετε αποχρώσεις κοντινές με το ύφασμα των επίπλων ή εντελώς διαφορετικούς τόνους. 

Όταν τα μαξιλάρια είναι ο ...πρωταγωνιστής του καναπέ

Σε σαλόνια διαμορφωμένα σε Βoho, Ethnic αλλά και μοντέρνο Ρουστίκ ύφος τα μαξιλάρια σε καναπέδες και πολυθρόνες είναι από τα κύρια διακοσμητικά στοιχεία του χώρου. 

Μαξιλάρια με βελούδινη υφή, σε στρογγυλό και γενικά καμπύλα σχήματα, γούνινα μαξιλάρια όπως και αυτά με ethnic μοτίβα είναι από τα καταλληλότερα για χώρους διακοσμημένους στα συγκεκριμένα στυλ και όσο μεγαλύτερος είναι ο καναπές τόσο περισσότερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ειδικά την περίοδο του χειμώνα, για να δημιουργηθεί μια ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα.  


Αξίζει τελικά η επένδυση σε ακριβά μαξιλάρια;

Τόσο σε καταστήματα - eshops λευκών ειδών όσο και τα αντίστοιχα με διακοσμητικά είδη για το σπίτι θα βρείτε ατέλειωτη ποικιλία διακοσμητικών μαξιλαριών σε μεγέθη, σχέδια, αποχρώσεις όπως βεβαίως και σε τιμές. 
Γενικά τα μαξιλαράκια καναπέ ανήκουν στα οικονομικά είδη διακόσμησης, εκτός βεβαίως αν αυτό που αναζητάτε είναι κάτι εξεζητημένο τόσο σε ποιότητα υφασμάτων όσο και σε design. Για παράδειγμα είναι λογικό ότι ένα βελούδινο και κεντημένο μαξιλάρι σε ιδιαίτερο σχέδιο, τα μαξιλάρια με απλικέ μοτίβα, ιδιαίτερα φινιρίσματα ή τα κατασκευασμένα από ιδιαίτερα ποιοτικό ύφασμα έχουν ανάλογα και αυξημένο κόστος αγοράς.
Σε μικρούς χώρους, σε σαλόνια με έναν μόνο καναπέ αλλά και όταν γενικά ο αριθμός μαξιλαριών που θα χρησιμοποιήσετε είναι μικρός, αξίζει να επενδύσετε σε ένα-δύο ακριβά κομμάτια αφού αυτά μπορούν να αναδειχθούν πραγματικά σε κεντρικά διακοσμητικά στοιχεία του χώρου, με ιδιαίτερα εντυπωσιακό αποτέλεσμα αισθητικά.   

*  Οι τιμές και διαθεσιμότητα των ενδεικτικά προτεινόμενων προϊόντων αφορούν την χρονική στιγμή σύνταξης του άρθρου, όπως αυτές αναγράφονταν στα σημεία πώλησης κάθε προϊόντος