7 Εύκολες DIY ιδέες για να αλλάξετε όψη σε απλά καπέλα φωτιστικών

Τα επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά εκτός του λειτουργικού τους ρόλου, στον σωστό φωτισμό κάθε εσωτερικού χώρου, αποτελούν και διακοσμητικά στοιχεία και μάλιστα από εκείνα που με μικρό κόστος και χωρίς ιδιαίτερο κόπο μπορείτε να δώσετε εντελώς διαφορετική όψη, με εύκολες προσθήκες στα καπέλα τους.

Σε όλα τα πολυκαταστήματα με είδη διακόσμησης - σπιτιού θα βρείτε καπέλα που προσαρμόζονται σε κάθε τύπο φωτιστικού, σε ποικιλία σχημάτων - μεγεθών. 

Τα ευκολότερα για DIY μετατροπές είναι τα απλά λευκά καπέλα για επιτραπέζα ή επιδαπέδια φωτιστικά.

Σε όλες τις κατασκευές το ύφασμα μπορεί βεβαίως να αντικατασταθεί με έτοιμες τρέσες, αυτοκόλλητη ταπετσαρία, διακοσμητικό χαρτί κλπ

1.  Διαλέξτε ένα ταιριαστό με την συνολική διακόσμηση του δωματίου λεπτό ύφασμα ή και διακοσμητικό χαρτί και κόψτε μια φαρδιά λωρίδα σε μέγεθος ίσο με την περίμετρο του καπέλου.
Στην επάνω πλευρά του υφάσματος και από την ανάποδη όψη σχεδιάστε ένα ...δαντελωτό σχέδιο. Κόψτε προσεκτικά με το ψαλίδι, γυρίστε ελάχιστα την άκρη του υφάσματος στο σημείο του σχεδίου προς τα μέσα και κολλήστε με κόλλα, ώστε να καλυφθεί το ξέφτι του υφάσματος.

Κολλήστε το ύφασμα στο κάτω μέρος του καπέλου. 
Όσο πιο λεπτό και ανοιχτόχρωμο είναι το ύφασμα ή το χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε τόσο περισσότερο θα εξακολουθεί να διαχέεται στον χώρο το φως, αν όμως πρόκειται για ένα αμπαζούρ με διακοσμητικό κυρίως ρόλο τα πιο σκούρα και έντονα υφάσματα θα δώσουν ομορφότερο αποτέλεσμα. 


2.    Με τον ίδιο όπως και παραπάνω τρόπο φτιάξτε μια υφασμάτινη φαρδιά "δαντέλα" που όμως θα κολλήσετε στο κάτω μέρος του καπέλου με τρόπο που να εξέχει αρκετά.  
Ακριβώς από πάνω κολλήστε ακόμα μία ή δύο στενές λωρίδες υφάσματος ή υφασμάτινη κορδέλα, διακοσμητική τρέσα κλπ  σε χρώματα ή μοτίβα ταιριαστά μεταξύ τους. 
Αν έχετε δύο φωτιστικά στον ίδιο χώρο κάντε το ίδιο και για τα δύο χρησιμοποιώντας συνδυαστικά τις αποχρώσεις - μοτίβα των υφασμάτων πάνω στα καπέλα. 
Για περισσότερο μοντέρνους χώρους προτιμήστε υφάσματα μονόχρωμα ή με μοτίβα σε σχέδια γεωμετρικά
3. Σ΄ένα φωτιστικό με απλό καπέλο που βρίσκεται τοποθετημένο σε χαμηλό σημείο με τρόπο τέτοιο που να διακρίνεται το εσωτερικό του κάντε εκεί την ...παρέμβασή σας κι όχι στην εξωτερική του όψη
Κολλήστε περιμετρικά στο εσωτερικό μέρος του καπέλου ένα λεπτό πολύχρωμο ύφασμα σε χρώματα ταιριαστά με την συνολική διακόσμηση του σημείου που βρίσκεται και χρησιμοποιείστε μια δυνατή λάμπα που θα επιτρέπει στο φως να διαχέεται στον χώρο χωρίς να εμποδίζεται από το ύφασμα. 
Είναι μια πρόταση που δίνει στα αμπαζούρ όμορφη όψη και όταν δεν βρίσκονται σε λειτουργία, ενώ όταν η λάμπα τους είναι αναμμένη το φως "παίρνει" χρώμα από εκείνο των υφασμάτων και το αντανακλά στον χώρο.
Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτυχθεί και αν βάψετε την εσωτερική πλευρά του καπέλου με ακρυλικό μεταλλικό χρώμα σε μπρονζέ-χρυσαφί απόχρωση. 4.
 
Κόψτε διακοσμητικά σχέδια από χοντρή τσόχα  και ράψτε τα ή κολλήστε τα με κόλλα πάνω στο καπέλο δημιουργώντας 2-3 σειρές, με τα μεγαλύτερα σχήματα στο κάτω μέρος ή σε μία μόνο σειρά με τα σχέδια (μεγάλα-μικρά) εναλλάξ. 
Για την συγκεκριμένη μετατροπή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έτοιμα κάθε τύπου τσόχινα ή υφασμάτινα μοτίφ, που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ραπτικής - κατασκευών. 
Εξίσου όμορφο το αποτέλεσμα αν με τον ίδιο τρόπο χρησιμοποιήσετε κάθε είδους διακοσμητικά εποχιακά στοιχεία όπως κοχύλια, μικρά κουκουνάρια κλπ. 


5. Μετατρέψτε σε ριγέ ένα απλό λευκό καπέλο χρησιμοποιώντας λεπτές και πιο χοντρές υφασμάτινες κορδέλες - τρέσες ή χρώμα.  
Δημιουργείστε το σχέδιο με λίγες ή περισσότερες ρίγες και σε όποιο πάχος προτιμάτε και απλά κολλήστε τις τρέσες στο καπέλο ή με την βοήθεια προστατευτικής ταινίας βάψτε τις ρίγες με ακρυλικά χρώματα.
Ολοκληρώστε την ...μεταμόρφωση του καπέλου  με μια σειρά μικρά κρεμαστά διακοσμητικά που θα κολλήσετε πάνω στην τελευταία  κορδέλα-τρέσα -πριν την τοποθετήσετε στο κάτω μέρος του καπέλου- ή χρησιμοποιείστε για το κάτω μέρος μια έτοιμη τρέσα με χάντρες που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη ραπτικής.6. Αντιμετωπίστε και την επιφάνεια ενός απλού καπέλου για φωτιστικό σαν οποιαδήποτε άλλη που μπορεί να επεξεργαστεί με χρώμα και δώστε της νέα ...ζωή με ένα stencil.
Επιλέξτε το σχέδιο του ανάλογα με το πόσο μοντέρνα ή περισσότερο κλασσική θέλετε την όψη του φωτιστικού και αν πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο τοποθετήστε το περιμετρικά στο κάτω μέρος του καπέλου, αν είναι μεμονωμένο σχέδιο μεγαλύτερου μεγέθους αποτυπώστε το στο κέντρο της μπροστινής του όψης. 


7.
 Σε φωτιστικά με εντελώς διακοσμητικό ρόλο, που δεν σας ενδιαφέρει πόσο φως θα προσφέρουν στον χώρο, επιλέξτε να ντύσετε ολόκληρη την εξωτερική τους επιφάνεια με ύφασμα ή αυτοκόλλητη ταπετσαρία σε σχέδια και χρώματα ίδια ή παρόμοια μ΄εκείνα που υπάρχουν σε άλλα υφασμάτινα στοιχεία του χώρου ,όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, καλύμματα, κουρτίνες κλπ. δημιουργώντας έτσι πολύ εύκολα ένα απόλυτα ταιριαστό με το σύνολο διακοσμητικό στοιχείο.