Η αλληγορική - σατυρική ζωγραφική του Pawel Kuczynski

"Είμαι εικονογράφος μιας σουρεαλιστικής εποχής και αυτός ο σουρεαλισμός αντανακλάται στην δουλειά μου"...

Ο Pawel Kuczynski γεννημένος το 1976 στο Szczecin της Πολωνίας και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πόζναν, με εξειδίκευση στα Γραφικά, έχει κατά καιρούς τιμηθεί με πολλά βραβεία για τις σατυρικές του εικόνες - καρικατούρες, ανάμεσά τους και το βραβείο νεοεμφανιζόμενου εικονογράφου της Ένωσης Πολωνών Γελοιογράφων το 2005.

Διαχρονικά στην ιστορία της ανθρωπότητας όλες οι μορφές τέχνης χρησιμοποιήθηκαν -με διαφορετικούς τρόπους και η κάθε μία αναλογικά με τις δυνατότητές της- και για την αποτύπωση και κριτική του κοινωνικού γίγνεσθαι της κάθε εποχής, με την ζωγραφική και όλες τις σχετικές με αυτή μορφές έκφρασης να προσφέρονται ασφαλώς περισσότερο για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ειδικά στην εποχή μας, την κατ΄εξοχήν εποχή της εικόνας.

Η δύναμη των εικόνων των Kuczynski, που δεν περιλαμβάνουν καθόλου λεκτικό σχολιασμό, βασίζεται στην πικρή αλληγορία παρά το ατόφιο χιούμορ για να περιγράψει και να καυτηριάσει μεσα από τις χρωματιστές καρικατούρες του τα σημαντικότερα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Στο επίκεντρο της θεματολογίας του οι ανισότητες, ο ρόλος της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης στην υπάρχουσα διαμορφωμένη κατάσταση, οι πολεμικές συρράξεις, τα προβλήματα του περιβάλλοντος, αλλά και τα κοινωνικά στερεότυπα όπως και η επιρροή της τεχνολογίας, του internet και ειδικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στον σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης. 

Η πλήρης απουσία λεζάντας και ο τρόπος χρήσης χρωμάτων, σχημάτων και μορφών, κάνει πολλά από τα έργα του Kuczynski να μοιάζουν περισσότερο με πίνακες σύγχρονης - αφηρημένης τέχνης παρά με με καρτούν. Το "μήνυμά" τους δεν είναι πάντα οφθαλμοφανές και σαφώς αντιληπτό, αφήνοντας στον αποδέκτη των έργων του έναν βαθμό ευχέρειας υποκειμενικής "μετάφρασης" τόσο της ίδιας της εικόνας όσο και του σύντομου τίτλου κάθε έργου, όπως ακριβώς συμβαίνει και με κάθε πίνακα αφηρημένης ζωγραφικής. 
Όπως ο ίδιος δηλώνει: "Έίμαι εικονογράφος μιας σουρεαλιστικής εποχής και αυτός ο σουρεαλισμός αντανακλάται στην δουλειά μου". 

Εκτός των πρωτότυπων έργων που κατά καιρούς εκτίθενται σε gallery, πολλοί πίνακες του Pawel Kuczynski με την μορφή ψηφιακής εκτύπωσης σε χαρτί ή καμβά είναι διαθέσιμοι για αγορά εδώ, ενώ πολύ περισσότερα δείγματα της δουλειάς του μπορείτε να απολαύσετε στο προφίλ του στο Instagram.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: