Πως θα φτιάξετε οικονομικά Γραφεία από Παλέτες
pos-tha-ftiaxete-grafeia-apo-paletes
Τα έπιπλα από παλέτες δεν είναι μόδα, είναι απλά από τις οικονομικότερες λύσεις για να δημιουργήσετε είτε με ολόκληρες παλέτες  είτε συναρμολογώντας κομμένα κομμάτια από το ιδιαίτερα ανθεκτικό ξύλο τους, κάθε είδους έπιπλο.  

Για την κατασκευή γραφείων, ανάλογα βεβαίως και με το μέγεθος και τον τύπο επίπλου που θα επιλέξετε, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω να "ξηλώσετε" σανίδες από παλέτες και να τις συναρμολογήσετε εκ νέου, σε σχέση με την διαδικασία πχ κατασκευής ενός απλού καναπέ από παλέτες που αρκεί να τις τοποθετήσετε ολόκληρες την μια πάνω στην άλλη ή να τις καρφώσετε μεταξύ τους. 
<
Η βασική διαφορά στα γραφεία είναι  ότι θα πρέπει να πετύχετε το έπιπλο να έχει το απόλυτα σωστό ύψος ενώ ταυτόχρονα να υπάρχει και το ανάλογο κενό σημείο που θα τοποθετηθεί το κάθισμα κάτι που δεν είναι πάντοτε εφικτό απλώς αν τοποθετήσετε - καρφώσετε μεταξύ τους παλέτες σε σχήμα Π, μια διάταξη που αν φυσικά σας εξυπηρετεί είναι η απλούστερη μορφή κατασκευής γραφείου από παλέτες.  

Ένας άλλος επίσης απλός στην διαδικασία κατασκευής του τύπος γραφείου από παλέτες είναι αυτός του κλασσικού τραπεζιού.


Εδώ θα χρησιμοποιήσετε μια ολόκληρη παλέτα όχι ιδιαίτερα βαρέου τύπου, ως κεντρική επιφάνεια του γραφείου και η οποία θα στηριχθεί - καρφωθεί σε πόδια είτε φτιαγμένα από κομμάτια που θα κόψετε από μια ακόμη παλέτα είτε από κάθε είδους ξύλο - σανίδες - μεταλλικά ή ξύλινα πόδια για γραφεία που θα βρείτε έτοιμα σε καταστήματα με είδη για DIY κατασκευές επίπλων. 

Σε αυτού του τύπου τις κατασκευές η κεντρική επιφάνεια μπορεί εκ των υστέρων να καλυφθεί με τζάμι ή να κλειστούν τα κενά που αφήνουν οι σανίδες στην επιφάνεια της παλέτας με μερικές ακόμη πρόσθετες σανίδες και φυσικά στην ενιαία πλέον ξύλινη επιφάνεια μπορείτε να παρέμβετε διακοσμητικά βάφοντάς την, εφαρμόζοντας τεχνική ντεκουπάζ κλπ. για να δώσετε όποια τελική όψη θέλετε. 


Ένας επίσης πολύ ιδιαίτερος και εξαιρετικά πρακτικός τύπος γραφείου, ιδανικός για μικρούς χώρους, είναι αυτός που απλώς αξιοποιεί τα χωρίσματα και εσοχές μιας παλέτας που εύκολα την μετατρέπει σε ραφιέρα/βιβλιοθήκη αν την καρφώσετε στον τοίχο, προσθέτοντας ένα ακόμη κομμάτι ξύλου που θα αποτελεί την επιφάνεια του γραφείου. 

Ανάλογα με τον τύπο της παλέτας που θα χρησιμοποιήσετε για το επιτοίχιο κομμάτι τέτοιων συνθέσεων, θα "ξηλώσετε" και θα ξανακαρφώσετε σανίδες σε όποια σημεία θέλετε να δημιουργήσετε "ράφια", θα κλείσετε κάποια στο κάτω μέρος τους απλώς καρφώνοντας κι εκεί σανίδες κλπ. Η κεντρική επιφάνεια του γραφείου μπορεί να αποτελείται από ένα κομμάτι οποιουδήποτε είδους φτηνού ξύλου ακόμη κι ένα κομμάτι κόντρα πλακέ θαλάσσης (ένα τέτοιου μεγέθους κομμάτι δεν στοιχίζει παραπάνω από 10 ευρώ) που θα βιδωθεί - καρφωθεί πάνω στην στερεωμένη στον τοίχο παλέτα και που θα στηριχθεί επιπρόσθετα με δυο αλυσίδες ή ατσαλόσυρμα ή σκοινί κλπ ανάλογα με το τι ταιριάζει με την τελική όψη που θα δώσετε στο έπιπλο και την συνολική διακόσμηση του χώρου που θα τοποθετηθεί.    


Με αυτό τον τρόπο, την απευθείας δηλαδή στήριξη στον τοίχο, μπορείτε να κατασκευάσετε και ένα γραφείο-πάγκο χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο μια παλέτα που την κεντρική της επιφάνεια θα διαμορφώσετε με τζάμι ή πρόσθετα ξύλα, ενώ φυσικά μια ραφιέρα - βιβλιοθήκη μπορεί να ενσωματωθεί ακόμη και σε κανονικό γραφείο. 
Γενικά, όπως συμβαίνει με όλες τις κατασκευές αυτού του είδους, παραπάνω από το μισό του τελικού αποτελέσματος τόσο σε λειτουργικότητα όσο και σε αισθητική οφείλεται στην φαντασία και όχι σε αυτή καθεαυτή την πρακτική διαδικασία κατασκευής. 
Γι΄αυτό ακόμη κι αν δεν καταφέρνετε καθόλου στο τεχνικό μέρος, απλώς αποφασίστε τι ακριβώς θέλετε να φτιάξετε, προμηθευτείτε τις παλέτες και αναθέστε σ΄ένα κατάστημα που ασχολείται με ξυλουργικές εργασίες να σας τις συναρμολογήσει στον σχηματισμό που έχετε επιλέξει.Στην συνέχεια μπορείτε να βάψετε ή να επεξεργαστείτε το ξύλο δίνοντας όποια τελική όψη θέλετε. 

Το κόστος για να σας συναρμολογήσουν τις παλέτες δεν είναι μεγάλο και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση τα έπιπλα αυτά παραμένουν από τις πιο οικονομικές αλλά και πρακτικές λύσεις, ενώ οι  επιλογές σχεδίου και δυνατοί συνδυασμοί είναι το ίδιοι πολλοί όπως ακριβώς και αν για τα δημιουργούσατε τα ίδια γραφεία από κάθε άλλου τύπου ξύλο.   


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: