Όταν η Τέχνη γίνεται η μόνη ...διακόσμηση

Ένα σπίτι γεμάτο με την ...έμπνευση
του
Enrico Baj


Ο συγγραφέας και καλλιτέχνης Enrico Baj (1924-2003) υπήρξε από τους πιο γνήσιους εκφραστές του Avant - garde και των πρωτοποριακών ρευμάτων στην τέχνη και γενικά τον πολιτισμό που ακολούθησαν τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός της ζωγραφικής ασχολήθηκε με την γλυπτική και κυρίως με τα Κολλάζ, δημιουργημένα από διαφόρων ειδών υλικά.
Όπως έλεγε ο ίδιος "Ζωγραφική σημαίνει να ζωγραφίζεις με κάτι.  Με χρώματα φυσικά αλλά και με αντικείμενα, με ποικίλα και διαφορετικά υλικά, με άχρηστα αντικείμενα"

Τα έργα του διαθέτουν επιρροές από καλλιτέχνες όπως ο Ντα Βίντσι και ο Πικάσο, χαρακτηρίζονται από έντονα στοιχεία σουρεαλισμού αλλά και χιούμορ, ενώ μεγάλο μέρος τους έχει για ως θέμα τον πυρηνικό πόλεμο, που αποτελούσε για το Baj ένα είδος "εμμονής". 
H παλιά βίλλα που βρίσκεται λίγο έξω από το Μιλάνο και μετά από τον θάνατο του Baj το 2013 κατοικείται από την σύζυγό του Roberta, είναι ...πλημμυρισμένη από έργα του, ανάμεσα στα οποία εκτός από τους πίνακες ζωγραφικής πρωταγωνιστούν τα Κολλάζ, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα άχρηστα υλικά, υφάσματα κλπ.

Ο τρόπος που τα έργα έχουν ταξινομηθεί, ανάλογα με το υλικό, το μέγεθος και την ιδιαίτερη αισθητική καθενός, σε συνδυασμό με τα λιγοστά και πολύ ιδιαίτερα παλιά έπιπλα κάθε δωματίου αλλά και τα χρώματα σε δάπεδο-χαλί κάθε χώρου, δημιουργούν ένα σύνολο απόλυτα "μαξιμαλιστικό" αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικής αισθητικής, με απόλυτα ταιριαστούς χρωματικούς συνδυασμούς και χωρίς να χάνεται η "οικειότητα" που χαρακτηρίζει τον χώρο ενός σπιτιού σε σχέση με την πιο απρόσωπη ατμόσφαιρα ενός μουσειακού χώρου. 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: