Greenway House: Το θρυλικό σπίτι της Αγκάθα Κρίστι

Το σπίτι ...έμπνευση της Αγκάθα Κρίστι 

Greenway House. H παραθεριστική κατοικία της Αγκάθα Κρίστι στο Devon που αποτέλεσε αγαπημένο τόπο διαμονής και πηγή έμπνευσης της "βασίλισσας του εγκλήματος". 


"Το ωραιότερο μέρος του κόσμου" αποκαλούσε η ίδια η Αγκάθα Κρίστι το  Greenway House ενώ στην αυτοβιογραφία της αναφέρει σχετικά με την απόκτηση του: "Μια μέρα είδαμε πως ήταν προς πώληση ένα σπίτι που γνώριζα από τα νεανικά μου χρόνια... Ένα λευκό Γεωργιανό σπίτι περίπου του 1780-1790 που απλωνόταν μέχρι τον Dart, με πολλά δέντρα και θάμνους, το ιδανικό σπίτι, ένα ονειρεμένο σπίτι". Το Greenway House βρίσκεται στην κομητεία Devon της Αγγλίας  -όπου και γεννήθηκεη Αγκάθα Κρίστι- και συγκεκριμένα σε μια καταπράσινη περιοχή στην Ανατολική όχθη του ποταμού Dart με πανοραμική θέα στο ποτάμι και το γραφικό χωριό Dittishan.  

Το τωρινό κεντρικό κτίριο του Greenway House αντικατέστησε περίπου το 1870 το αρχικό κτίσμα, το "αρχοντικό Tudor", που υπήρχε στο ίδιο σημείο από το 1700 και το οποίο πριν την κατεδάφισή του τον 17ο αιώνα κατοικήθηκε από πολλούς ευγενείς, ενώ και το Greenway House από την ανέγερσή του έως το 1938 που αποκτήθηκε από την Agatha Mallowan όπως ήταν γνωστή η Kristie στην περιοχή (με το επίθετο του 2ου συζύγου της αρχαιολόγου Max Mallowan) επίσης υπήρξε κατοικία αρκετών ευκατάστατων οικογενειών της περιοχής. 
Η οικογένεια της Αγκάθα όπως και φίλοι και συγγενείς που κατά καιρούς φιλοξενούσαν πέρασαν στο Greenway  μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλοκαίρια, χριστούγεννα κλπ απολαμβάνοντας την ηρεμία και το φυσικό τοπίο της περιοχής, που τόσο συνολικά όσο και στο σημείο που βρίσκεται το σπίτι είναι πραγματικά μοναδικό και εντελώς διαφορετικό ανάλογα με την εποχή, λόγω της πλούσιας βλάστησης.
Το Greenway αποδείχθηκε αντάξιο των προσδοκιών της διάσημης μυθιστοριογράφου, χαρίζοντας της  πλήθος ευτυχισμένων στιγμών και ηρεμίας, ειδικά όταν πλέον αποσύρθηκε από την συγγραφική δράση και έως τα βαθιά γεράματα της ίδιας και του συζύγου της και τον θανατό τους το 1976  και 1978 αντίστοιχα. Μιας ηρεμίας που από την ηλικία περίπου των 35 χρόνων της υπήρξε κυρίαρχη προτεραιότητα της ζωής της, μετά τα τελευταία ταραγμένα χρόνια του πρώτου γάμου της.  

Παράλληλα η όλη ατμόσφαιρα αποτέλεσε μια μοναδική πηγή έμπνευσης για αρκετές νουβέλες και τόσο τοποθεσίες της περιοχής αλλά και σημεία του κτήματος και του σπιτιού χρησιμοποιήθηκαν σαν χώροι δράσης σε πολλά από τα διάσημα έργα της. 
  
Στο Greenway επίσης, όπως η ίδια αναφέρει στην αυτοβιογραφία της, συχνά συγκεντρώνονταν οικογένεια και φίλοι για να τους διαβάζει κεφάλαια από τα βιβλία της πριν αυτά εκδοθούν και να δοκιμάσει το ενδιαφέρον και τις αντιδράσεις που τα έργα της θα προκαλούσαν στο αναγνωστικό κοινό. 
Τόσο το κεντρικό τριώφορο Γεωργιανό κτίριο όσο και τα βοηθητικά κτίσματα δεν θα δημιουργούσαν ασφαλώς την ίδια επιβλητική και ταυτόχρονα "μαγική" ατμόσφαιρα χωρίς την τεράστια έκταση που καταλαμβάνει το κτήμα και οι κήποι του, με πιο εντυπωσιακό στοιχείο ότι η μία πλευρά της έκτασης κυριολεκτικά οριοθετείται από το ποτάμι και τελειώνει στην αποβάθρα  και το "Boat  House" που εξυπηρετούν την πρόσβαση στο Greenway με πλοιάριο.  
Η διαμόρφωση των κήπων διαφοροποιήθηκε και συμπληρώθηκε πολλές φορές από τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες του σπιτιού ενώ και η ίδια η Αγκάθα, που αγαπούσε ιδιαίτερα την φύση και την κηπουρική, συνέβαλε στην τελική σημερινή μορφή τους.
Το κτήμα είναι κατάφυτο με πολύ μεγάλη ποικιλία δέντρων, θάμνων αλλά και καλλωπιστικών φυτών με πιο εντυπωσιακά τα σημεία με τα θερμοκήπια, τους ροδόκηπους και τον κήπο με τις καμέλιεςΑκόμη και σε όποιον αντικρύζει για πρώτη φορά εικόνες απο το Greenway αρκετά σημεία του σπιτιού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου ίσως φαίνονται "οικεία".  Ο λόγος είναι ότι  τόσο η περιοχή όσο και δωμάτια αλλά και εξωτερικοί χώροι του σπιτιού χρησιμοποιήθηκαν ως "σκηνικό" σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές μεταφορές έργων της Κρίστι. Η τηλεοπτική μεταφορά ενός από τα διασημότερα έργα της του "Dead man's folly" (To πέτρινο φέρετρο) γυρίστηκε εξ΄ολοκλήρου στους χώρους του Greenway House, με τον εξαιρετικό David Suchet στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρώ, του δημοφιλέστρου λογοτεχνικού χαρακτήρα της Αγκάθα Κρίστι.


Στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στις δεκαετίες 1940-1950.   Διαμορφωμένοι με το προσωπικό ενδιαφέρον της ίδιας της Αγκάθα Κρίστι φιλοξενούν πλήθος επίπλων της εποχής και ιδιαίτερης αξίας συλλογές από σερβίτσια, πορσελάνες, ασημικά, αντικείμενα τέχνης, βιβλία. Κάποια από αυτά μεταφέρθηκαν στο Greenway από το πατρικό της σπίτι ενώ πολλά ταξίδεψαν έως εκεί από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής αφού είναι γνωστή η λατρεία της για τα ταξίδια που επίσης αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης για μερικά από τα διασημότερα έργα της. 

Περίοπτη ασφαλώς θέση μεταξύ των αντικειμένων του σπιτιού κατέχει το προσωπικό αρχείο της Αγκάθα Κρίστι, χειρόγραφα, αλληλογραφία, σημειώσεις και πρωτότυπες δακτυλογραφήσεις της διάσημης μυθιστοριογράφου, ιστορικής αξίας αρχικές εκδόσεις έργων της και φυσικά οι γραφομηχανές της.  

Προσωπικά αντικείμενα, ρούχα, φωτογραφίες και οικογενειακά κειμήλια επίσης παραμένουν στο Greenway που το 2004, μετά τον θάνατο και της κόρης της Ροζαλίντ Χικς, πέρασε στην κατοχή του  National Trust, με τον όρο ότι τα πάντα θα διατηρηθούν ως είχαν.   
Το Greenway συμπεριλήφθηκε στα ιστορικά Βρετανικά μνημεία - τοποθεσίες, συντηρείται ώστε τα πάντα στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους να παραμένουν σε άριστη κατάσταση και δέχεται ετησίως χιλιάδες επισκέπτες που ξεναγούνται τόσο στο εσωτερικό όσο και στους κήπους, που ειδικά άνοιξη και καλοκαίρι προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα. Ένα
 μέρος της ξενάγησης των επισκεπτών στο σπίτι πραγματοποιείται απο τον εγγονό της Αγκάθα Κρίστι Μάθιου Πρίτσαρντ.  
Ακόμη και η διαδρομή έως το Greenway μεταφέρει στους επισκέπτες κάτι από την μυστηριακή ατμόσφαιρα των έργων της Αγκάθα Κρίστι καθώς εκτός με αυτοκίνητο είναι προσβάσιμο τόσο με τραίνο που μέσα από μια εντυπωσιακή διαδρομή η οποία παραπέμπει σε πολλές σκηνές έργων της Κρίστι πραγματοποιεί στάση στον πιο κοντινό σταθμό Greenway Halt, όσο και με πλοιάριο από το Dartmouth ή βάρκα από το χωριό Dittishan που προσεγγίζουν τις αποβάθρες του Greenway ακριβώς στο σημείο ανακάλυψης του πρώτου θύματος και πνιγμού του δεύτερου στο φημισμένο "Dead Man's Folly".