Οι τοιχογραφίες με λουλούδια - φυτά της Mona Caron

Τα εκπληκτικά ..."Ζιζάνια" της Mona Caron


Γεννημένη στην Ελβετία και με έδρα πλέον το Σαν Φρασκίσκο η Mona Caron είναι η ...αιτία για ένα πλήθος εξαιρετικών τοιχογραφιών μεγάλης κλίμακας - murals σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική σε δημόσιους χώρους - κτίρια και με θεματικές επιρροές από κοινωνικά και περιβαλλοντικά σύγχρονα ζητήματα. 
Το πάθος της για την φύση μέσα στην οποία και μεγάλωσε, στην καταπράσινη περιοχή Centovalli της Ελβετίας, όπως και οι γνώσεις και ανησυχίες που απέκτησε από τον σκηνογράφο πατέρα της για τον τρόπο με τον οποίο τα οπτικά ερεθίσματα  κάθε ανθρώπου επιδρούν καταλυτικά στην δημιουργία συναισθημάτων, είναι εμφανή σε όλη την καλλιτεχνική της διαδρομή που εκτός των τοιχογραφιών περιλαμβάνει εικονογραφήσεις βιβλίων, αφισών, μουσικών άλμπουμς κλπ. 
Σπούδασε αρχικά Αγγλική λογοτεχνία στην Ζυρίχη και στην συνέχεια αποφοίτησε από την Ακαδημία Τέχνης του Πανεπιστημίου στο Σαν Φρανσίσκο με πολλές διακρίσεις στον τομέα της απεικόνισης. 


Τα τελευταία χρόνια η Mona Caron δραστηριοποιείται σε μια συλλογή τοιχογραφιών με τίτλο "Weeds" (ζιζάνια). 
Τα πολύ ξεχωριστά αυτά "φυτογκάφιτι" που αναμειγνύουν την τέχνη της ζωγραφικής με αυτή της φωτογραφίας ...ξεφυτρώνουν απροσδόκητα στους τοίχους αστικών κυρίως κτιρίων, αλλάζοντας πραγματικά όχι μόνο την όψη των ίδιων των κτισμάτων αλλά και ολόκληρης της περιοχής στην οποία βρίσκονται.

Τo κάθε έργο σε καλλιτεχνικό ύφος, διαστάσεις και αποχρώσεις είναι σχεδιασένο με τρόπο που να εναρμονίζεται απόλυτα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ενώ για την ολοκλήρωση κάθε τοιχογραφίας από την Mona και την ομάδα συνεργατών της απαιτούνται 1-4 εβδομάδες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του σχεδίου και τις συνθήκες δυσκολίας που δημιουργούν ανά περίπτωση οι διαστάσεις του κάθε κτιρίου και κυρίως το ύψος του. 


Ένα από τα πιο πρόσφατα και ιδιαίτερα εντυπωσιακό mural της Mona Caron έχει τίτλο "Limonium" και βρίσκεται στο San José McEnery Convention Center στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.
Το έργο καταλαμβάνει επιφάνεια μεγαλύτερη από 300τμ και τα ροζ και πράσινα τρισδιάστατα πέταλα των λουλουδιών που απεικονίζει του ακουμπούν σε έξι τοίχους του κτιρίου, εκτεινόμενα προς όλες τις διαστάσεις και δημιουργώντας μια πραγματικά μαγική εικόνα.