Τα ... Νεραϊδόσπιτα του Dan Pauly


Εκπρόσωπος της 4ης γενιάς ξυλουργών της οικογένειας Pauly ο Dan είναι ιδιαίτερα διάσημος στην Αμερική για τα ξύλινα μικροσκοπικά σπίτια που έχουν όψη ...Νεραϊδόσπιτων βγαλμένων από παραμύθι.
Ο προπάππος του μετανάστευσε από την Ελβετία στις ΗΠΑ στα τέλη του 1800 και ήταν ο πρώτος της οικογένειας που ασχολήθηκε με κατασκευή αγροκτημάτων και ξύλινων καμπινών. Από τότε η οικογένεια Pauly συνεχίζει παραδοσιακά να ασχολείται με χειροποίητες ξύλινες κατασκευές και πλέον η 
εταιρία του Dan, που ονομάζεται Rustic Way και έχει έδρα την Μινεσότα, εκτός από τα συγκεκριμένα ...παραμυθόσπιτα κατασκευάζει χειροποίητα έπιπλα και ξύλινες επενδύσεις εσωτερικών χώρων. 
Τα ξύλινα σπιτάκια,  που έχουν ύψος περίπου από 2-4 μέτρα και συνήθως αποτελούνται από έναν ενιαίο χώρο, δημιουργούνται και κατά παραγγελία σε σχέδιασμό ανάλογο με την χρήση για την οποία προορίζονται και χρησιμοποιούνται από την πολυθπληθή πελατεία του Dan σαν ξύλινα σπίτια κήπου (σπορεία), σαν ...μαγικά παιχνιδόσπιτα, σαν ξενώνες-δωμάτια, για την τοποθέτηση σάουνας αλλά και για την διαμόρφωση ειδικών δημόσιων χώρων όπως πχ χώρων αναψυχής για παιδιά,  χριστουγεννιάτικα χωριά κλπ.  

Η συνήθως όχι ευθεία καμινάδα αλλά κυρίως η επιβλητική και πάντα μυτερή στέγη, σήμα κατατεθέν των κατασκευών του Dan,  είναι τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των σπιτιών δημιουργημένα αποκλειστικά από κομμάτια ξύλου με λιγοστά πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία, με παραδοσιακές τεχνικές επεξεργασία του ξύλου. 
Ένα μεγάλο μέρος της πρώτης ύλης για τις κατασκευές του Dan αποτελούν παλιά ξύλα που προέρχονται από γκρέμισμα παλιών αχυρώνων, αποθήκες, καταστήματα κλπ και ο στόχος του είναι ακριβώς αυτός, ήδη χρησιμοποιημένα ξύλα να μην αχρηστεύονται και πετιούνται αλλά μετά την επεξεργασία και το φινιρισμά τους, με τρόπο που αποκτούν πολύ μεγάλη αντοχή στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.  


Από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία τους είναι και οι μικροσκοπικοί κήποι που συνήθως περιβάλλουν τις κατασκευές στο σημείο τοποθέτησής τους και ολοκληρώνουν το ...παραμυθένιο σκηνικό. Στο ίδιο ακριβώς ύφος είναι διαμορφωμένο και το εσωτερικό, με πιο εντυπωσιακά τα σπίτια που προορίζονται για ξενώνες - δωμάτια με τα κρεβάτια κουκέτες, τα χειροποίητα ξύλινα έπιπλα και τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες σε πόρτες και παράθυρα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
www.rusticway.com