Επαγγελματίας Διακοσμητής: Υπηρεσίες - Κόστος και πότε πραγματικά τον χρειάζεστε


Από τα πρώτα δείγματα κατοικιών της παλαιολιθικής εποχής στολισμένα με σπηλαιογραφίες, γλυπτά και ανάγλυφα οστά ζώων έως το σύγχρονο interior design, η ανάγκη των ανθρώπων να κοσμήσουν τους χώρους τους καθιστώντας τους ταυτόχρονα όσο πιο λειτουργικούς είναι εμφανής.
Η λέξη "κόσμος" από την εποχή του Ομήρου σημαίνει "τάξη", "σωστή κατάταξη", "διαρρύθμιση" και "οργάνωση". Αυτός που "κοσμεί", ο "κοσμητής-κοσμήτωρ" είναι ο οργανωτής και συντηρητής της τάξης, έννοιες που συναντώνται στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια είτε αναφέρονται στην "τάξη" ενός παλατιού είτε σε αυτή του σύμπαντος.  
Το επάγγελμα του "κοσμηματογράφου", του μάστορα που διαρρύθμιζε τους εσωτερικούς χώρους και τους ευπρέπιζε με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, δημιουργήθηκε την εποχή του Βυζαντίου και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ενώ από τον 18ο αιώνα η Αισθητική αποτέλεσε κλάδο της Φιλοσοφίας και η Διακόσμηση εντάχθηκε στις έμμεσες εικαστικές Τέχνες. 

Αυτό που διαχρονικά από τότε έως σήμερα αποκαλούμε Διακόσμηση είναι στην ουσία η γενική διαμόρφωση σε ένα περιβάλλον διαβίωσης με τρόπο που λειτουργικά να εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των ενοίκων του και αισθητικά να ανταποκρίνεται στο δικό τους γούστο και προτιμήσεις. 


Εναι τόσο δύσκολο αυτό να επιτευχθεί από εμάς τους ίδιους ώστε να χρειαζόμαστε την βοήθεια ενός επαγγελματία διακοσμητή, μια τάση όλο και πιο συνήθη και στην χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες; 
Η απάντηση ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι μονολεκτική, εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες πάντως η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στην μέση, ανάμεσα στην άποψη ότι ένας διακοσμητής πάντα θα καταφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και σε εκείνη που απαξιώνει γενικά την χρησιμότητα των επαγγελματιών της διακόσμησης σαν κάτι περιττό. Το φάσμα των υπηρεσιών που μπορούν να σας παρέχουν τόσο διακοσμητές - αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου που εργάζονται ατομικά όσο και αντίστοιχα γραφεία - εταιρίες είναι ιδιαίτερα ευρύ και ξεκινά από απλές συμβουλευτικές υπηρεσίες  - προτάσεις πχ για αποχρώσεις, συνδυασμούς υφασμάτων, είδη επίπλων κλπ έως ολικές ανακαινίσεις κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων για τις οποίες απαιτούνται ριζικές αλλαγές πχ γκρέμισμα τοίχων, αναδιαμόρφωση εσωτερικής διαρρύθμισης,αλλαγές σε δάπεδα, κουφώματα, μπάνιο, κουζίνα κλπ.
Στην δεύτερη αυτή περίπτωση, της ολικής ανακαίνισης, η συμβολή ενός αρχιτέκτονα - μηχανικού είναι έτσι κι αλλιώς επιβεβλημένη αφού οι αλλαγές επηρεάζουν την αρχιτεκτονική και ασφάλεια του χώρου και μπορεί να εξαντλείται στον σχεδιασμό και εκτέλεση μετατροπών που αφορούν κυρίως την λειτουργικότητα των χώρων ή να επεκτείνεται και στις επιμέρους καθαρά διακοσμητικές παρεμβάσεις. 


Το κόστος και στις δύο περιπτώσεις διαμορφώνεται όχι με τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των προτάσεων ή των εργασιών αλλά με τα τμ του χώρου που αφορούν.
Ενδεικτικά, για  απλές διακοσμητικές υπηρεσίες - προτάσεις που  ολοκληρώνονται με 2 επισκέψεις στον χώρο και την δημιουργία 3D σχεδίου, ώστε να έχετε όσο πιο ρεαλιστική εικόνα των προτεινόμενων αλλαγών σε ένα διαμέρισμα 60τμ, το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 500-600€. Στο ενδεικτικό αυτό ποσό συνήθως περιλαμβάνονται προτάσεις επίπλωσης, αποχρώσεων τοίχων, επιλογές υφασμάτινων στοιχείων - διακοσμητικών αντικειμένων και γενικά μια ολοκληρωμένη πρόταση εξοπλισμού-διακόσμησης κάθε χώρου που αφορά το αισθητικό και λειτουργικό μέρος της διαμόρφωσής του, χωρίς ριζικές - αρχιτεκτονικές αλλαγές. 

Πολυκαστήματα ειδών σπιτιού παρέχουν αντίστοιχα πακέτα παροχής διακοσμητικών υπηρεσιών σε πολύ πιο οικονομικές τιμές, όμως βεβαίως οι προτάσεις τους εξαντλούνται σε προϊόντα - είδη που τα ίδια εμπορεύονται.   Δείτε ενδεικτικά τέτοιας μορφής υπηρεσίες από το Praktiker  και την ΙΚΕΑ


Στις περιπτώσεις ανακαίνισης το κόστος διαμορφώνεται από 150 - 300€ / τμ και περιλαμβάνει την  αρχική μελέτη - σχεδιασμό αλλά και την προμήθεια - αλλαγή - τοποθέτηση όλων των στοιχείων που έχουν εξ΄αρχής συμφωνηθεί.
Δείτε ενδεικτικά εδώ προτεινόμενο πακέτο που περιλαμβάνει ανακαίνιση κουζίνας, μπάνιου, δαπέδου, κουφωμάτων, εσωτερικών πορτών, υδραυλικών - ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και ελαιοχρωματισμού με 180€/τμ.   


4 σημεία που πρέπει  να προσέξετε στις περιπτώσεις ολικής ανακαίνισης: 
1. Φροντίστε η σύμβαση που θα υπογράψετε με την εταιρία που θα αναλάβει το έργο να είναι σαφής σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και τις ρήτρες σε περίπτωση που αυτό δεν τηρηθεί.
Η ανακαίνιση ενός σπιτιού πραγματοποιείται χωρίς φυσικά στο χρονικό διάστημα που διαρκούν οι εργασίες αυτό να κατοικείται, γι΄αυτό και από τα πιο σημαντικά είναι να έχετε ένα σαφές πλάνο για το πότε θα μπορέσετε να επιστρέψετε στο σπίτι σας. 


2. Ο ΦΠΑ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν περιλαμβάνεται στις τιμές που θα δείτε να αναγράφουν τα πακέτα ανακαίνισης κάθε εταιρίας, διευκρινίστε εξ΄αρχής την τελική τιμή για να μην βρεθείτε προ ...εκπλήξεων. 

3. Κάντε μια έρευνα αγοράς για το κόστος αγοράς κάθε είδους μεμονωμένα (πχ έπιπλα κουζίνας - μπάνιου κλπ) και το αντίστοιχο τοποθέτησης τους, ώστε να είστε σίγουροι ότι πραγματικά είναι συμφέρουσα η συνολική τιμή που σας προτείνεται για όλες τις εργασίες από μια εταιρία που αναλαμβάνει ανακαινίσεις. 

4. Διευκρινίστε ότι στην τιμή περιλαμβάνονται και όλα τα κόστη για πιθανές άδειες - μελέτες που ίσως απαιτηθούν για κάποιες εργασίες, όπως και η αποξήλωση - μεταφορά παλαιών ειδών υγιεινής, πλακιδίων, δαπέδων κλπ και σε κάθε περίπτωση υπολογίστε ένα μικρό επιπλέον κόστος που πάντα προκύπτει σε μια ριζική ανακαίνιση από παράγοντες που ειδικά σε σπίτια παλαιάς κατασκευής δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν εξ΄αρχής. Στην περίπτωση των διακοσμητικών συμβουλών - προτάσεων, ενώ φαινομενικά τα πράγματα είναι απλούστερα σε σχέση με μια ριζική ανακαίνιση και το κόστος μικρότερο, οι ...παγίδες μπορούν να αποδειχθούν περισσότερο καθοριστικές για την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος. 
Το σπίτι αποτελεί τον πιο προσωπικό μας χώρο και εκτός της λειτουργικότητας οφείλει να αντικατοπτρίζει και την προσωπική μας αισθητική και γούστο, είτε αυτά είναι αρεστά και αποδεκτά από έναν επαγγελματία είτε όχι. Αν και γενικά έχει εκλείψει η τάση που επικράτησε τις δεκαετίες ΄60 - ΄70 οι επαγγελματίες διακοσμητές να θεωρούνται κάτι σαν "θεοί" της αισθητικής και να διαμορφώνουν εσωτερικούς χώρους αποκλειστικά με τις δικές τους επιλογές χωρίς ο ένοικος του σπιτιού να έχει σχεδόν κανένα δικαίωμα ...ένστασης, αυτό εξακολουθεί και είναι το πιο ευαίσθητο σημείο όταν αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια για την διακόσμηση του σπιτιού σας.
Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο Διακοσμητής που θα εμπιστευτείτε θα έχει ως κύριο γνώμονα το τι αρέσει σε εσάς και πως με τον καλύτερο αισθητικά τρόπο θα συνδυάσει κάποιες αλλαγές με αντικείμενα και στοιχεία που ήδη υπάρχουν στον χώρο και θέλετε να διατηρήσετε και δεν θα ανήκει στους επαγγελματίες που θα ...διαγράψουν στην λογική του "λάθους" όλες τις δικές σας προσωπικές επιλογές προτεινόντας σας το θεωρητικά "σωστό".  

Ζητείστε απαραίτητα να δείτε αρκετά δείγματα δουλειάς του  Διακοσμητή που θα επιλέξετε πριν του αναθέσετε την διακοσμητική μελέτη του δικού σας χώρου, μην υιοθετείτε χωρίς δεύτερη σκέψη προτάσεις για όχι ευέλικτες αλλαγές πχ την καθολική μετατροπή του χώρου σε ένα πολύ ιδιαίτερο διακοσμητικό ύφος που δύσκολα αργότερα θα μπορέσετε να αλλάξετε κάποια μόνο στοιχεία του χωρίς να χρειαστεί και πάλι εξ΄ολοκλήρου αλλαγή διακόσμησης και σε κάθε περίπτωση μην υποκύπτετε εύκολα στην μόδα του "θα συμβουλευτώ Διακοσμητή" επειδή έτσι έκανε και η ...κουμπάρα :) ή ο Χ γνωστός σας επειδή ίσως δεν είχαν την διάθεση ή και τον χρόνο να αναζητήσουν μόνοι τους έπιπλα, υφάσματα κλπ.

Στην πραγματικότητα και στις περιπτώσεις που ο χώρος δεν παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιαιτερότητες με οδηγό σας τις πραγματικά ...αμέτρητες ιδέες που μπορείτε πλέον για κάθε θέμα να βρείτε στο internet ή περιοδικά διακόσμησης και αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για ...ψάξιμο στην αγορά ειδών σπιτιού  είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορείτε και μόνοι σας να βρείτε ή και να ...αντιγράψετε επιλογές που σας αρέσουν και ταιριάζουν στο σπίτι σας διαμορφώνοντας λειτουργικά αλλά και καλαίσθητα κάθε του χώρο χωρίς την βοήθεια ενός επαγγελματία.
Τέλος, ένα στοιχείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο επαγγελματίας που θα επιλέξετε να είναι πραγματικά ...επαγγελματίας, αφού δεν είναι καθόλου λίγες οι περιπτώσεις άτομα που απλώς εμπειρικά έχουν ασχοληθεί λίγο ή περισσότερο με την διακόσμηση εσωτερικού χώρου να εμφανίζονται ως διακοσμητές χωρίς να κατέχουν καμιά επαγγελματική πιστοποίηση για τις υπηρεσίες που παρέχουν.