ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πασιφλόρα ή Ρολογιά

Πασιφλόρα
Το λουλούδι - φρούτο του ...πάθους
Αειθαλές, φυλοβόλλο και ιδιαίτερα ταχείας ανάπτυξης αναρριχώμενο με καταγωγή από την Κεντρική και Ν.Αμερική. Η οικογένεια Passifloraceae περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη - ποικιλίες φυτών εκ των οποίων η Passiflora Edulis είναι βρώσιμη 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το κύριο χαρακτηριστικό των αρωματικών λουλουδιών της είναι οι στήμονες που μοιάζουν με δείκτες ρολογιού απ΄όπου προέρχεται και η κοινή ονομασία της Πασιφλόρας ως Ρολογιά

Το ύψος του φυτού μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα και η γρήγορη ανάπτυξή της Πασιφλόρας την κάνει ιδανική για κάλυψη σε φράχτες, μάντρες, πέργκολες κλπ. όπου αναρριχάται με τους μικρούς "έλικες" που αναπτύσσονται ανά σημεία των βλαστών.  
Οι καρποί έχουν ωοειδές σχήμα σε κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα και ανάλογα με την ποικιλία το μέγεθός τους μπορεί να είναι σαν εκείνο ενός αυγού έως μικρού ...πεπονιού! Το εσωτερικό τους μοιάζει με ζελατινοειδή πολτό σε κόκκινη απόχρωση και είναι από τα πιο περιζήτητα τροπικά φρούτα.  
Το χρώμα των συνήθως δίχρωμων λουλουδιών της Πασιφλόρας επίσης διαφέρει ανάλογα με το είδος - ποικιλία και οι συνδυασμοί αποχρώσεων μπλε, λευκού, κόκκινου και ροζ μωβ δίνουν στα λουλούδια πολύ ξεχωριστή όψη. 
Στη χώρα μας συναντώνται τα βασικά είδη Passiflora Caerulea, Passiflora Incarnata και Passiflora Quadrangularis, με άνθη λευκού και μοβ χρώματος.


Αρωματικά είναι και τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα της Πασιφλόρας που αναπτύσσονται σε 3 ή 6 λοβούς. 
Τα φύλλα της Πασιφλόρας είναι πλούσια σε φλαβονοειδή και υπήρξε φυτό  ιδιαίτερα αγαπητό στους Ινδιάνους οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν στην θεραπεία οιδημάτων, μυκητιάσεωνς και ως τονωτικό του αίματος. Σήμερα χρησιμοποιείται σαν βότανο με κατευναστικές, αντισπασμωδικές και ηρεμιστικές ιδιότητες. 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστο ή ημισκιερό σημείο και προστατευμένο από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο που μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα,  αν και γενικά αντέχει την ζέστη ενώ αντίθετα είναι ευαίσθητη στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από -10°C 

Έχει ανάγκη από αρκετό νερό και θα πρέπει να ποτίζεται 1-2 φορές κατά την διάρκεια της άνοιξης και τουλάχιστον ανά 2-3 ημέρες το καλοκαίρι, ανάλογα βεβαίως και με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ένα κοκκώδες κοινό λίπασμα καλλωπιστικών φυτών στις αρχές της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου ενισχύει την ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. Η Πασιφλόρα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα όπως και σαν φυτό εσωτερικού χώρου, τοποθετημένη σε φωτεινό σημείο αλλά χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο.
Τα φυτά σε γλάστρες θα πρέπει να ποτίζονται όταν στεγνώνει το χώμα τους και να διαθέτουν καλή αποστράγγιση του νερού. 

Λόγω της ταχείας ανάπτυξής της η Πασιφλόρα θα πρέπει να κλαδεύεται αρχές της άνοιξης, ώστε το φυτό να διατηρεί το συμπαγές και "γεμάτο" σχήμα του και να αφαιρούνται τυχόν σπασμένα-ξερά ή ασθενικά κλαδιά.
Ένα πιο ελαφρύ κλάδεμα μπορεί να επαναληφθεί και αρχές του φθινοπώρου, ιδιαίτερα σε μεγάλου μεγέθους ενήλικα φυτά. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Είναι φυτό καλοκαιρινής ανθοφορίας, τα εντυπωσιακά λουλούδια της εμφανίζονται από τις αρχές Ιουνίου έως το τέλος του καλοκαιριού και ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους ή μοσχεύματα

Επειδή τα φυτά που προέρχονται από σπόρους ανθίζουν μετά από αρκετά χρόνια προτιμήστε τα μοσχεύματα, τοποθετώντας αρχές της άνοιξης ή του καλοκαιριού κλαδάκια Πασιλφόρας μήκους 10-15cm σε αφράτο φυτόχωμα. Ριζώνουν μετά 2-4 εβδομάδες και σε 6-8 εβδομάδες τα μικρά νέα φυτά είναι έτοιμα για μεταφύτευση.