Συνδυασμοί φυτών στην ίδια γλάστρα


Τα λιγότερα και μεγαλύτερου μεγέθους δοχεία φύτευσης (γλάστρες - ζαρντινιέρες) στα οποία θα τοποθετήσετε δύο, τρία ή και περισσότερα φυτά, εκτός του ότι εξοικονομούν πολύτιμο χώρο σε μικρά μπαλκόνια και κήπους, δημιουργούν ταυτόχρονα μια πιο όμορφη αισθητικά εικόνα σε σχέση με τις πολλές, ανόμοιες και ...σκορπισμένες παντού μικρότερες γλάστρες.

Θεωρητικά δεν υπάρχει κανένα είδος που να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου είδους "συνθέσεις", αφού και πολυετή λουλούδια-φυτά που μελλοντικά θα αναπτυχθούν πολύ και θα χρειαστούν την δική τους μεγάλη γλάστρα, στα αρχικά τους στάδια μπορούν να τοποθετηθούν μαζί με άλλα. PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATIONΈνα σημαντικό πλεονέκτημα των δοχείων που περιλαμβάνουν διαφορετικά είδη  είναι ότι συνδυάζοντας εποχιακά  με πολυετή, που παραμένουν πράσινα σε όλη την διάρκεια του χρόνου, οι γλάστρες σας συνεχίζουν να έχουν "χρώμα" όλες τις εποχές, σε αντίθετη με το να φυτέψετε μεμονωμένα είδη που π.χ βλασταίνουν και ανθίζουν μόνο την άνοιξη ή το καλοκαίρι. 

7 μυστικά και βασικές συμβουλές για πετυχημένες επιλογές-συνδυασμούς σε μικτά δοχεία φύτευσης: 

1 Αν δεν χρησιμοποιήσετε ήδη αναπτυγμένα φυτά, προσπαθείστε να φανταστείτε την εικόνα μιας γλάστρας- ζαρντινιέρας με πολλά είδη όταν αυτά μεγαλώσουν αρκετά. Ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε ένα-δύο μεγαλύτερα και ψηλότερα πολυετή φυτά μαζί με μικρά εποχιακά γλαστράκια που θα προσφέρουν στην σύνθεση χρώμα και ζωντάνια.
2 Ο μοναδικός περιορισμός στα είδη που θα επιλέξετε για την ίδια γλάστρα-ζαρντινιέρα είναι τα φυτά να διαθέτουν την ίδια αντοχή στον ήλιο και γενικά τις καιρικές συνθήκες. 3 Ένας πολύ πρακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε μια μεγάλη γλάστρα ή ζαρντινιέρα ως κασπώ και όχι φυτεύοντας απευθείας σε αυτή. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να φροντίσετε πιο σωστά είδη που πιθανόν δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες σε νερό, λίπανση κλπ. αλλά και πολύ ευκολότερα να αντικαταστήσετε τα εποχιακά λουλούδια όταν αυτά ξεραθούν.

4 Το σημείο που θα τοποθετήσετε μια τέτοια σύνθεση είναι αυτό που θα σας ...καθοδηγήσει στο μέγεθος-σχήμα του δοχείου φύτευσης αλλά και στο μέγεθος-ύψος των φυτών. Όπου υπάρχει μεγάλος διαθέσιμος χώρος επιλέξτε μια αντίστοιχου μεγέθους φαρδιά γλάστρα-ζαρντινιέρα, σε γωνιακά σημεία τοποθετείστε στενότερα και ψηλά δοχεία και ως κεντρικά φυτά κάποια με επίσης μεγαλύτερο ύψος από τα μικρότερα που θα τα πλαισιώσουν. 


PLANTING COMPINATION
5 Αναρριχώμενα είδη μικρής ανάπτυξης όπως π.χ ποικιλίες μικρού διακοσμητικού κισσού που θα φυτευτούν στο μπροστινό μέρος μιας τέτοιας γλάστρας ή ζαρντινιέρας και θα "ρίξουν" το φύλλωμά του προς τα κάτω, είναι ο πιο εύκολος τρόπος τόσο για να αυξήσετε οπτικά τον όγκο μιας τέτοιας σύνθεσης όσο και για να "κρύψετε" ένα απλό, πλαστικό ή γενικά δοχεία φύτευσης χωρίς κάποιο ιδιαίτερο στοιχείο.

PLANTING COMPINATIONΑντίθετα φυτεύοντας σε ιδιαίτερες πήλινες, κεραμικές, διακοσμημένες κλπ. γλάστρες-ζαρντινιέρες επιλέξτε είδη αποκλειστικά κάθετης ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν στα περίτεχνα δοχεία σας να αναδεικνύονται


6 Ο συνδυασμός των αποχρώσεων τόσο μεταξύ των λουλουδιών όσο και εκείνων σε σχέση με μια χρωματιστή γλάστρα, είναι επίσης ένα στοιχείο που μπορεί να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό σύνολο. 

PLANTING COMPINATION

7 Ανά εποχές θα βρείτε στα φυτώρια μικρού μεγέθους ανθισμένα φυτά όπως για παράδειγμα την άνοιξη και το καλοκαίρι: κατηφέδες, πετούνιες, πανσέδες, άλυσσο, μαργαρίτες, πρίμουλες, γκαζάνια κλπ  σε ποικιλία χρωμάτων και οικονομικές τιμές. Μερικά τέτοια γλαστράκια συνδυασμένα με εύκολα πολυετή όπως π.χ γεράνια, παχύφυτα, φτέρες, κακτοειδή, λεβάντα, γιούκες, κλπ. είναι αρκετά για να ξεκινήσετε να δημιουργείτε μικτά δοχεία φύτευσης, ενώ πολύ όμορφες συνθέσεις μπορείτε να δημιουργήσετε και χρησιμοποιώντας ως κεντρικό φυτό ένα μικρής ακόμη ανάπτυξης αναρριχώμενο π.χ γιασεμί, βουκαμβίλια, μικρές τριανταφυλλιές, κληματίδα κλπ. συνδυασμένα με χαμηλότερα φυτά χωρίς άνθη. 
PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION

PLANTING COMPINATION IDEAS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: