Βάψιμο επίπλων σε Ethnic στυλ

Ethnic έπιπλα
Τα βαμμένα σε στυλ Ethnic - Bohemian ανήκουν στα πιο εντυπωσιακής όψης έπιπλα και ακόμη και μόνο ένα κομμάτι μεγάλου μεγέθους είναι αρκετό για να δώσει πολύ ιδιαίτερο ύφος στον χώρο που θα τοποθετηθεί. 


Οι έντονες αποχρώσεις με βασικά χρώματα το μπλε, τυρκουάζ, βεραμάν αλλά και το πορτοκαλί και το ροζ-μωβ συνδυασμένα με φυσικές αποχρώσεις ξύλου και λεπτομέρειες με τόνους καφέ-κόκκινου-λευκού, όπως και τα γεωμετρικά μοτίβα στα σχέδια τους είναι τα κύρια χαρακτηριστικά  και των Ethnic επίπλων όπως ακριβώς και γενικά του Ethnic στυλ σε υφάσματα, αντικείμενα κλπ. 
Η ζωγραφική, γεωμετρικών κυρίως σχεδίων, σε αυτές τις αποχρώσεις πάνω σε έπιπλα τα οποία έχουν και συνολικά βαφτεί σε κάποιο αντίστοιχο χρώμα είναι ασφαλώς ο πιο αριστοτεχνικός τρόπος για να δημιουργηθεί ένα Ethnic έπιπλο.
Εκτός της αντικειμενικής δυσκολίας του ότι ασφαλώς δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε ...ζωγράφοι, αυτή είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αφού για ένα πραγματικά πετυχημένο αποτέλεσμα τα σχέδια θα πρέπει να είναι σύνθετα, να καλύπτουν μεγάλο μέρος του επίπλου π.χ σε ένα τραπέζι ολόκληρη την κεντρική του επιφάνεια.  
Αυτή ακριβώς η δυσκολία και κυρίως ο χρόνος που απαιτείται για να πάρει ένα έπιπλο Ethnic όψη με αυτόν τον τρόπο είναι που κάνουν τις τιμές έτοιμων τέτοιων επίπλων πολύ υψηλές.
Όμως και για ένα μεγάλο αριθμό επίπλων αυτού του στυλ με τα πολύ όμορφα και πολύχρωμα σχέδια, που θα βρείτε στην αγορά  έχουν χρησιμοποιηθεί "τρυκ" και τεχνικές που μειώνουν τον χρόνο και την δυσκολία δημιουργίας τους και που κυρίως συνίστανται στο ότι τα σχέδια αντιγράφονται-ξεπατικώνονται πάνω στο έπιπλο και στην συνέχεια γεμίζουν με χρώμα.  
Στην ουσία πολλά έτοιμα Ethnic έπιπλα δημιουργούνται με τρόπο που μοιάζει πολύ με την διαδικασία εφαρμογής Stencils, με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούνται πολλά σχέδια αλλά και χρώματα και μετά το βασικό γέμισμα του σχεδίου με χρώμα, κάποιες λεπτομέρειες-περιγράμματα τονίζονται με πινέλο.
Ο συνδυασμός αυτός Stencil-ζωγραφικής με πινέλο σε πολύ μικρά και ήδη αποτυπωμένα σχέδια στην επιφάνεια του επίπλου είναι ένας από τους τρόπους που, ειδικά σε μικρού μεγέθους έπιπλα ή αν χρησιμοποιήσετε μόνο δύο αποχρώσεις, δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος και για έναν ερασιτέχνη-χομπίστα στο βάψιμο επίπλων. 
Η επιλογή και ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι από τους βασικότερους παράγοντες για ένα πραγματικά πετυχημένο αποτέλεσμα και συνήθως το μπλε τυρκουάζ ή το βεραμάν σαν βασικό χρώμα, προσθέτουν ευκολότερα και σχεδόν "αυτόματα"  Εthnic ύφος. 
Πάνω στις αποχρώσεις αυτές, σαν βασικές στην επιφάνεια ενός επίπλου, ακόμη και μονόχρωμα σχέδια που θα αποτυπώσετε με Stencils  αρκούν για να δημιουργήσουν πολύ εντυπωσιακά Ethnic κομμάτια ειδικά αν βοηθά και η συνολική "φόρμα" του επίπλου.  
Σε επιφάνειες τραπεζιών, πόρτες σε ντουλάπες και γενικά σε μεγάλου μεγέθους έπιπλα εξαιρετικό αποτέλεσμα δημιουργεί η δημιουργία μιας μπορντούρας περιμετρικά του επίπλου με ένα κατάλληλο σχέδιο Stencil, για το οποίο βεβαίως θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τουλάχιστον δύο ή περισσότερα χρώματα που να δημιουργούν ένα έντονο κοντράστ με την βασική απόχρωση που θα βαφτεί το έπιπλο.  
 Ένας παρόμοιος τρόπος δημιουργίας Ethnic επίπλων σε ελαφρά πιο "μοντέρνο" από το παραδοσιακό στυλ είναι η ζωγραφική πολύ απλών σχεδίων π.χ γραμμές, κουκίδες κλπ. που τελικά καλύπτουν το σύνολο της ξύλινης επιφάνειας των επίπλων η οποία ανά σημείο είναι βαμμένη σε διαφορετική  απόχρωση.  

Ειδικά σε τραπέζια ο τρόπος αυτός μπορεί να δημιουργήσει ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό χρωματιστό "μωσαϊκό" και δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολος, αφού βεβαίως θα χρησιμοποιήσετε προστατευτική ταινία για να "οριοθετήσετε" κάθε φορά το μέρος του επίπλου που θα ζωγραφίζετε τα σχέδια και αφού στεγνώνει εντελώς το χρώμα θα συνεχίζετε στο επόμενο κομμάτι και δουλεύοντας με ακρυλικά χρώματα νερού ώστε να έχετε την ευχέρεια εύκολα να διορθώσετε αμέσως ο,τιδήποτε πάει ...στραβά. 
Απλούστερος ακόμη τρόπος, που επίσης χρησιμοποιείται σε πολλά από τα Ethnic "ζωγραφισμένα" έπιπλα που θα βρείτε στην αγορά, είναι αυτός κατά τον οποίο για την αποτύπωση του βασικού σχεδίου δεν έχει χρησιμοποιηθεί χρώμα αλλά ...χαρτί
Μια ψηφιακή εκτύπωση ενός πολύχρωμου Ethnic σχεδίου, που μπορεί να είναι φωτοτυπία ακόμη και ενός ...υφάσματος ή οποιουδήποτε σχεδίου θα τυπώσετε από το internet, μπορεί να χρησιμοποιηθεί πάνω στο έπιπλο με την τεχνική του Decoupage.  
Σε καταστήματα-eshops με παρόμοια είδη, ειδικά του εξωτερικού, θα βρείτε και έτοιμα τέτοια χαρτιά σε σετ κομποζαρισμένων Ethnic σχεδίων. 
Για ένα πραγματικά φυσικό τελικό αποτέλεσμα το χαρτί θα πρέπει κατά τόπους να τριφτεί ελαφρά ή και ανά σημεία να τονιστούν κάποια σχέδια με χρώμα περιγράμματος, ενώ και μεταλλικά στοιχεία όπως καμπύλα καρφιά, καμπαράδες επίπλων κλπ. που μπορείτε να προσθέσετε περιμετρικά  των πολύχρωμων σχεδίων μαζί με μια απλή τεχνική παλαίωσης στο σύνολο του επίπλου, μπορούν να δημιουργήσουν τελικά ένα πραγματικά ...μοναδικό Ethnic κομμάτι. 
Σε έπιπλα που διαθέτουν πομολάκια  θα πρέπει και αυτά να αποκτήσουν ανάλογο ύφος με χρώμα ή χαρτί. 

Σε κάθε τύπου έπιπλα τοποθετημένα σε χώρους που διαθέτουν στην συνολική τους διακόσμηση έντονα και πολλά Ethnic στοιχεία, αρκεί να προσθέσετε ανά σημεία του επίπλου κάποια σχέδια σε αντίστοιχο ύφος ή να τα βάψετε σε ταιριαστές αποχρώσεις για να ενσωματωθούν πολύ εύκολα στο σημείο που θα τοποθετήσετε. 

Το βάψιμο επίπλων και οι τεχνικές παλαίωσης  με τις χαρακτηριστικές Ethnic αποχρώσεις, ακόμη και χωρίς την χρήση κάποιων πρόσθετων σχεδίων, είναι αρκετά για να δώσετε εύκολα αυτό το στυλ, ειδικά σε  έπιπλα που θα τοποθετηθούν σε χώρους διακοσμημένους συνολικά σε αυτό το ύφος και με αρκετά υπόλοιπα Ethnic στοιχεία. 

Σε έπιπλα που διαθέτουν σκαλίσματα, σχέδια, ξυλόγλυπτα κλπ. τεχνικές παλαίωσης με συνδυασμό του μπλε με κοκκινοκαφέ ή του μπλε με πράσινο, σε χρώματα ή και πατίνες, θα δημιουργήσει επίσης σχεδόν ...αυτόματα κομμάτια με έντονo Ethnic ύφος. 


Το πορτοκαλί όμως και αποχρώσεις του ροζ-μωβ ανήκουν επίσης στα χαρακτηριστικά χρώματα του Ethnic στυλ και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με μπλε-πράσινο-καφέ-λευκό σε μετατροπές επίπλων σε Ethnic στυλ με κάθε τρόπο.  Με ζωγραφική, επιζωγράφιση τυπωμένων σχεδίων, stencils ή τεχνικές παλαίωσης. 
ethnic-styl
Αυτό που, γενικά, θα συμβάλλει ώστε ένα τέτοιο έπιπλο πραγματικά να "δέσει" με τον  χώρο που θα το τοποθετήσετε, όποιον τρόπο-τεχνική και αν επιλέξετε για το βάψιμό του, είναι και όλα τα μικρά ή μεγαλύτερα αντικείμενα που θα πλαισιωθεί να κινούνται στο ίδιο στυλ. 
Ακόμη και σε χώρους που το σύνολο είναι διαμορφωμένο σε διαφορετικό ύφος μπορείτε να δημιουργήσετε μια Ethnic ..γωνιά μόνο με ένα τέτοιο έπιπλο και μερικά διακοσμητικά-υφάσματα σε αντίστοιχο στυλ.   
ethnic-styl

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ