Λουλούδια και Καρποφόρα που διατίθενται και σε mini ποικιλίες ιδανικές για Μπαλκόνια

Mini ποικιλίες καλλωπιστικών αλλά και καρποφόρων δέντρων
ιδανικές για μικρούς χώρους και καλλιέργεια σε γλάστρες, σε κήπο αλλά και μπαλκόνια 

Είτε πρόκειται για καλλωπιστικό φυτά, θάμνους ή δέντρα, δεν υπάρχει καμιά άλλη διαφορά στην μορφολογία τους εκτός από το ότι αναπτύσσονται σε πολύ μικρότερο ύψος, σε σχέση με τις κανονικές ποικιλίες
Η Τριανταφυλλιά είναι το κατ΄εξοχήν λουλούδι που διαθέτει πάρα πολλές ποικιλίες μικρής ανάπτυξης για καλλιέργεια σε γλάστρες, ζαρντινιέρες, πιθάρια κλπ ή και απευθείας φύτευση σε παρτέρια, για να δημιουργήσετε χαμηλές μπορντούρες σε κήπους κλπ.
Οι νάνες τριανταφυλλιές δεν διαφέρουν παρά μόνο στο συνολικό ύψος του φυτού και το μέγεθος των λουλουδιών, υπάρχουν σε όλες τις αποχρώσεις όπως και οι κανονικές ποικιλίες και πολλές από αυτές είναι συνεχούς ανθοφορίας και ιδιαίτερα εντυπωσιακές. Δείτε ενδεικτικά εδώ.

Γαρύφαλλα σε ...μικρογραφία. Νάνες ποικιλίες πολλών αποχρώσεων που δεν ξεπερνούν τα 20-30 εκατοστά σε μήκος και λόγω της πυκνότητας του φυλλώματος είναι ιδανικές για μεγάλες πλατιές γλάστρες στις οποίες θα φυτέψετε αρκετά φυτά μαζί όπως και για ζαρντινιέρες
Μια Βουκαμβίλια κατάλληλη ακόμη και το πιο μικρό ...μπαλκόνι.
Νάνες ποικιλίες τα λουλούδια των οποίων δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις κανονικές και που δεν ξεπερνούν σε ύψος το ένα μέτρο.
Διατίθενται άνοιξη - καλοκαίρι σχεδόν σε όλα τα φυτώρια κυρίως σε αποχρώσεις του ροζ-μωβ

Εκεί που χρειάζεστε έναν θάμνο αλλά ο χώρος σας είναι μικρός μπορεί να τοποθετηθεί μια mini ...Αγγελική.
Ποικιλίες που δεν ξεπερνούν τα 80-100cm, ανθίζουν όπως ακριβώς και οι κανονικές και αποκτούν πολύ εντυπωσιακή κλαδεμένες σε σχήμα μπάλας

Από τα πιο εντυπωσιακά φυτά τύπου Μπονσάϊ είναι οι Αζαλέες μικρού μεγέθους. Οι περισσότερες ποικιλίες αναπτύσσονται ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας που θα τοποθετηθούν και η διαφορά σε σχέση με τις κανονικές είναι ότι ο βλαστός ξυλοποιείται και το φυτό αποκτά όψη δέντρου μινιατούρα (Μπονσάϊ). Η τιμή μια τέτοιας Ιαπωνικής αζαλέας για να την αγοράσετε έτοιμη είναι αρκετά υψηλή, όμως σε επιλεγμένα φυτώρια αλλά και από συλλέκτες φυτών και καλλιεργητές Μπονσάϊ θα βρείτε σπόρους των συγκεκριμένων ποικιλιών. Δείτε ενδεικτικά εδώ.  
Την ίδια ακριβώς μορφή αποκτά και ο Φίκος Μπονσάϊ από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου που διαθέτουν mini ποικιλίες. 
Γλάστρες με ...Φρουτόδεντρα.
Βερυκοκιές, Ροδακινιές, Αχλαδιές, Κερασιές.

Παρ΄όλο που κατά βάση καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά αφού η όψη των μικρών δέντρων γεμάτων καρπούς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ο αριθμός των φρούτων που μπορεί να παράξει ένα καρποφόφο μινιατούρα δεν είναι καθόλου μικρός, η μορφή των καρπών είναι ίδια με τις κανονικές ποικιλίες και σε πολλές περιπτώσεις η γεύση τους πολύ ανώτερη.
Μπορούν να καλλιεργηθούν σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι και η φροντίδα τους σε ό,τι αφορά θέση-πότισμα-λίπανση είναι ακριβώς ίδια με τα αντίστοιχα οπωροφόρα κανονικού μεγέθους. 
Δείτε εδώ ενδεικτικά τιμές αγοράς για νάνα οπωροφόρα δεντράκια. 

Mini ...Εσπεριδοειδή.
Λεμονιές, Πορτοκαλιές, Μανταρινιές, Κουμ Κουάτ και σχεδόν όλα των είδη εσπεριδοειδών διαθέτουν νάνες ποικιλίες για καλλιέργεια σε δοχεία φύτευσης.
Θα τις βρείτε ή θα τις παραγγείλετε σε μεγάλα φυτώρια και εκτός για να έχετε την δική σας μικρή ...παραγωγή σε λεμόνια, πορτοκάλια κλπ. καλλιεργούνται για την εμφάνισή τους και πραγματικά, ειδικά το διάστημα που είναι γεμάτες καρπούς, η όψη τους είναι πανέμορφη.  

Η Ελιά είναι από τα ομορφότερα δέντρα και όχι μόνο οι κανονικές ποικιλίες αλλά και οι νάνες διακοσμητικές μπορούν να κοσμήσουν το μπαλκόνι ή και ένα φωτεινό σημείο στο εσωτερικό του σπιτιού και να ευδοκιμήσουν χωρίς πρόβλημα σε δοχεία φύτευσης.