Ιαπωνικοί Κήποι


Η Ιαπωνική κουλτούρα στον σχεδιασμό κήπων και αρχιτεκτονική τοπίου είναι από τις ονομαστές παγκοσμίως και οι Γιαπωνέζικοι κήποι αποτελούν ένα πραγματικό αξιοθέατο τόσο για την πολύ ιδιαίτερη αισθητική τους όσο και για τον συμβολισμό κάθε στοιχείου τους που είναι τοποθετημένο σε συγκεκριμένη θέση για συγκεκριμένο λόγο με σκοπό την απόλυτη οπτική ισορροπία και αναπαράσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ένας ψηλός βράχος σε έναν Ιαπωνικό κήπο μπορεί να συμβολίζει τον ουρανό, ένας επίπεδος βράχος - πέτρα την γη, η άμμος τις παραλίες ή ένα ποτάμι που κινείται κλπ.  

Ο σχεδιασμός κήπων αποτελεί για τους Ιάπωνες μια μορφή τέχνης με παράδοση άνω των 1000 ετών και βασίζεται στην φιλοσοφία της ηρεμίας και την αρμονική συνύπαρξης ανθρώπου - φύσης.
Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται σε όλους τους τύπους Γιαπωνέζικων κήπων -Προαυλίου, Περιπάτου και Ζεν- εκτός από φυτά είναι άμμος, πέτρες, βότσαλα, καλάμι,  διακοσμητικά δημιουργημένα από τα ίδια υλικά όπως φανάρια, σκαλοπάτια, γέφυρες  κλπ. 

Ένα επίσης από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των Ιαπωνικών κήπων, εκτός από το γεγονός ότι μπορούν να αναπτυχθούν και σε ιδιαίτερα μικρό χώρο,  είναι η γενική ηρεμία - αρμονία των χρωμάτων και ότι η διαμόρφωσή τους βασίζεται κυρίως σε δέντρα χαμηλής ανάπτυξης, θάμνους και πράσινα φυτά και πολύ λιγότερο σε καλλωπιστικά ανθοφόρα, ώστε η ένταση των χρωμάτων να μην διαταράσσει την φυσική ισορροπία των αποχρώσεων, ενώ η επιλογή των φυτών γίνεται με τρόπο που η παρουσία και εναλλαγή των εποχών και ειδικά του Φθινοπώρου να είναι ιδιαίτερα έντονη. 
 

Πρόκειται ασφαλώς για μια πολύ όμορφη αισθητικά αλλά και εξίσου "ιδιόμορφη" αρχιτεκτονική τοπίου που μπορεί βεβαίως να γίνει πιο "οικεία" αν πλαισιωθεί και με μικρά καλλωπιστικά φυτά ή βασιστεί περισσότερο στα πέτρινα στοιχεία ενός κήπου - αυλής. 


Μια διαμόρφωση περίπου σε στυλ "βραχόκηπου" με πέτρες πλαισιωμένες από χαλίκι, άμμο, στοιχεία από καλάμι και λιγοστά φυτά είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε ακόμη και επιλεκτικά σε μια γωνιά του κήπου σας μια μικρογραφία της Γιαπωνέζικης αυτής αρχιτεκτονικής. 


Η απουσία καλλωπιστικών φυτών μεγάλου όγκου επιτρέπει την ανάπτυξη μιας μικρογραφίας Γιαπωνέζικου κήπου ακόμη και στην γωνιά ενός μεγάλου μπαλκονιού, αν το δάπεδο διαμορφωθεί - επιστρωθεί ανάλογα και στο σύνολο προστεθούν πράσινα θαμνοειδή φυτά, ένα παγκάκι ή και υδρόβια φυτά ακόμη και μέσα σε μια μεγάλη γλάστρα.  
Μινιατούρες Ιαπωνικών κήπων μπορούν να δημιουργηθούν και μέσα σε κάθε είδους δοχεία, με άμμο, βότσαλα, mini φυτά - δεντράκια και κάποια πρόσθετα διακοσμητικά ασιατικής αισθητικής. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ιδιαίτερες είναι και οι μικρογραφίες κήπων Ζεν για διακοσμητική χρήση που μπορούν να περιλαμβάνουν ακόμη και μόνο άμμο, πέτρες, βότσαλα και όχι φυτά ή μόνο τμήματα καλυμμένα με φυσικά βρύα.  

Γενικά η απόλυτη αρμονία και ισορροπία που είναι το ζητούμενο σε κάθε Γιαπωνέζικο Κήπο απαιτεί μια παραπάνω γνώση για τους συμβολισμούς και την σωστή θέση κάθε στοιχεία, μια θεωρία που πραγματικά το πρακτικό της οπτικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι θεαματικό ακόμη και σε κήπους διαμορφωμένους με πολύ λιτά και λιγοστά στοιχεία. 
Υδρόβια φυτά όπως τα νούφαρα, οι φτέρες, η αροκάρια, το γιαπωνέζικο γιασεμί, δέντρα εσπεριδοειδή κλαδεμένα σε χαμηλό ύψος, θάμνοι με πυκνό φύλλωμα, φυτά εσωτερικού χώρου όπως η σεφλέρα, η ασπιδίστρα, η δράκαινα κλπ που αντέχουν και σε εξωτερικό περιβάλλον και φυσικά φυτά μπονσάϊ είναι κάποια από τα πιο κοινά είδη που μπορείτε να τοποθετήσετε σε έναν Γιαπωνέζικο κήπο. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:pinterest.com/soulouposeto