ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Σενέκιο (Σειρές Μαργαριτάρια)

Ένα από τα πιο ιδιαίτερης εμφάνισης Παχύφυτα με καταγωγή από την Ναμίμπια το Senecio  Rowleyanus, όπως είναι επιστημονική του ονομασία, ξεχωρίζει για την πολύ ιδιόμορφη μορφολογία των φύλλων του που έχουν σχήμα χάντρας εξαιτίας των οποίων αποκαλείται και "Σειρές Μαργαριτάρια". 

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Από τα παχύφυτα που αναπτύσσονται το ίδιο καλά και σε εσωτερικούς χώρους, αποκτά πολύ εντυπωσιακή όψη αν τοποθετηθεί σε ψηλά σημεία ή σε κρεμαστές γλάστρες με τους βλαστούς να εκτείνονται προς τα κάτω.
Η ανάπτυξή του είναι σχετικά γρήγορη και το μήκος των βλαστών σε λίγα χρόνια μπορεί να ξεπεράσει το 1 μέτρο και να δημιουργήσει μια καταπράσινη φυσική ...κουρτίνα. 

Ανάλογα με την ποικιλία τα φύλλα του είναι καταπράσινα ή διαθέτουν και μια ελαφρά κιτρινωπή απόχρωση. 
Στο φυσικό του περιβάλλον το Σενέκιο αναπτύσσει το μήκος των βλαστών του στο έδαφος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φυτό εδαφοκάλυψης σε κήπους - παρτέρια.  

ΦΡΟΝΤΙΔΑ


Όπως ακριβώς και όλα τα παχύφυτα δεν έχει ανάγκη από ιδιαίτερες φροντίδες με μοναδική εξαίρεση ότι θα πρέπει να τοποθετηθεί σε σημείο με άπλετο φως, και να προστατευθεί από το έντονο κρύο του χειμώνα. Σημεία με έντονο πρωινό ή απογευματινό ήλιο και λιγότερο φως κατά την διάρκεια του μεσημεριού είναι ιδανικά για την τοποθέτησή του.
Σε σκιερές θέσεις, ειδικά όταν χρησιμοποιείται ως φυτό εσωτερικού χώρου, τα φύλλα του αναπτύσσονται πιο αραιά κάτι που κάνει την συνολική του όψη λιγότερο εντυπωσιακή.
Χρειάζεται μέτριο προς αραιό πότισμα, κάθε 3-4 ημέρες κατά το ζεστό διάστημα της άνοιξης και του καλοκαιριού αφού τα φύλλα έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό και τοποθέτηση σε σχετικά μικρή γλάστρα γιατί όπως όλα τα παχύφυτα δεν αναπτύσσει ιδιαίτερα μεγάλο ριζικό σύστημα.  Ένα σημάδι ότι το φυτό χρειάζεται περισσότερη υγρασία είναι όταν τα φυλλαράκια του χάνουν το στρογγυλό τους σχήμα και συρρικνώνονται σε πιο επίπεδη μορφή. 

Η λίπανση με ένα κοινό υγρό σκεύασμα, αραιωμένο με νερό κατά το ήμισυ από τις κανονικές αναλογίες,  κάθε 20-30 ημέρες και από τα μέσα της άνοιξης έως το φθινόπωρο ευνοεί πολύ την ταχύτερη ανάπτυξή του. 

ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ-ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ


Εξίσου ιδιόμορφα με το φύλλα είναι και τα άσπρα και κίτρινα λουλουδάκια του Senecio  Rowleyanus. Εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη και έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο άρωμα που θυμίζει έντονα αυτό της κανέλας
Όπως όλα τα παχύφυτα πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με μοσχεύματα.
Αρκεί να ακουμπήσετε - πιέσετε ελαφρά ένα κομμάτι κομμένου βλαστού πάνω σε αφράτο φυτόχωμα, χωρίς καν να το καλύψετε με το χώμα, για να έχετε σε λίγες εβδομάδες ένα νέο φυτό.
Εξίσου εύκολη είναι η ανάπτυξη και ο πολλαπλασιασμός του και μέσα σε νερό. Τοποθετείστε κομμένους βλαστούς σε ένα μικρό δοχείο με τρόπο που το νερό να καλύπτει το 1/4 περίπου του μήκους τους και όταν ριζώσουν μπορείτε να τους μεταφέρετε σε γλάστρα με χώμα.