ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πόθος


Το εντυπωσιακό πολυετές αναρριχώμενο εσωτερικού χώρου που παλιότερα δεν έλειπε από κανένα σπίτι, αφού ο Πόθος είναι από τα πιο εύκολα στην φροντίδα τους φυτά και τόσο γρήγορης ανάπτυξης που σε πολύ λίγο χρόνο θα ...πρασινίσει όποιο σημείο τον τοποθετήσετε. 
Ακριβώς εξαιτίας της ανθεκτικότητας και της ταχείας ανάπτυξής του αποκαλείται και "Κισσός του διαβόλου" και πραγματικά ακόμη και οι πιο αδαείς και ερασιτέχνες στην κηπουρική πολύ δύσκολα καταφέρνουν να τους ξεραθεί :) Δεν απαιτεί καμιά ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από πότισμα όταν το χώμα του στεγνώνει, ενώ και το τακτικό κατάβρεγμα των φύλλων του για να καθαριστούν από την σκόνη ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξή του.
Ευδοκιμεί το ίδιο καλά και σε σκιερά σημεία του σπιτιού απλά το φως κάνει τα φύλλα του πιο έντονα και λαμπερά, ανάλογα βεβαίως και με την ποικιλία αφού υπάρχουν φυτά με μονόχρωμο βαθύ πράσινο φύλλωμα και άλλα με πιο ανοιχτόχρωμες ή και ασπροκίτρινες αποχρώσεις. 
 
Ο Πόθος είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός τοποθετημένος σε ψηλά σημεία με το φύλλωμά του να κρέμεται προς τα κάτω και από τα καταλληλότερα φυτά για να "γεμίσετε" ένα σημείο με πράσινο αφού με την κατάλληλη στήριξη θα τον κατευθύνετε ανάλογα.  
Τέλος του χειμώνα ή του καλοκαιριού είναι οι ενδεδειγμένες εποχές για το κλάδεμα του, αν και μπορείτε να κόψετε κλαδιά που ξεφεύγουν από το σχήμα που θέλετε να έχει οποιαδήποτε εποχή χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη του φυτού. 
Οι εναέριες ρίζες του δεν χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα χώματος, έτσι και η γλάστρα που θα χρησιμοποιήσετε δεν χρειάζεται να είναι μεγάλου μεγέθους, ενώ ο πολλαπλασιασμός του είναι επίσης πολύ εύκολος και γίνεται είτε με μοσχεύματα που θα φυτέψετε σε μικρά γλαστράκια είτε ακόμη ευκολότερα τοποθετώντας κλαδιά Πόθου σε νερό μέχρι να ριζώσουν. 

Από τις πιο εύκολες και ...καταπράσινες επιλογές και για τοποθέτηση σε βάζα, τα δε κλαδιά του όταν βγάλουν ρίζες μπορείτε να τα φυτέψετε σε χώμα ή να αφήσετε το νερό να αναπτυχθεί μέσα στο νερό.