Διαμορφώσεις Εσωτερικών Χώρων με Ξύλινη Οροφή


Το ξύλο ανήκει στα πιο "ζεστά" υλικά για  χρήση σε διαμορφώσεις εσωτερικών χώρων και η προσθήκη του εκτός από το δάπεδο ή επιμέρους αρχιτεκτονικά - διακοσμητικά στοιχεία και στην οροφή - ταβάνια είναι αρκετή για να διαφοροποιήσει εντελώς την αισθητική ενός σπιτιού, ανεξάρτητα αν πρόκειται για κτίσμα ιδιαίτερης παραδοσιακής ή συνήθους αστικής αρχιτεκτονικής.  
ksylina-tavania

Ασφαλώς σε σπίτια με επικλινή στέγη της οποίας και το εσωτερικό μέρος μπορεί να διαμορφωθεί - ενισχυθεί με πρόσθετα ξύλινα δοκάρια, που ταυτόχρονα λειτουργούν και ως πρόσθετη στήριξη της στέγης, οι επιλογές είναι περισσότερες και το τελικό αποτέλεσμα αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά πολύ πιο επιβλητικό. 

Όμως και επίπεδα ταβάνια χωρίς κλίση μπορούν να επενδυθούν εξ΄ολοκλήρου με ξύλο ή να διακοσμηθούν με ξύλινα δοκάρια, που είναι και η πιο συνήθης επιλογή, για λόγους είτε πρόσθετης στήριξης της τοιχοποιίας είτε καθαρά διακοσμητικούς.   
Η πιο συνηθισμένη επιλογή εξ΄ολοκλήρου κάλυψης της οροφής με ξύλο είναι οι λεπτές ξύλινες τάβλες με ειδική εσοχή ώστε να κουμπώνουν μεταξύ τους (ραμποτέ) και μεγάλου φάρδους ξύλινα δοκάρια από κάθε τύπου ανθεκτικό κατεργασμένο ή εντελώς ακατέργαστο ξύλο - κορμοί. 
Το βασικό σε ό,τι αφορά την ποιότητα των ξύλων για χρήση σε στήριξη - διακόσμηση οροφής είναι να πρόκειται για σκληρά και ξερά ξύλα, ώστε με την πάροδο του χρόνου να παραμείνουν ίσια και να μην στραβώσουν. 
Τα δοκάρια μπορούν και να βαφτούν με βερνίκι εμποτισμού ή και χρώμα, ανάλογα με το τι ταιριάζει περισσότερο αισθητικά στην γενική διαμόρφωση του χώρου. 
Μια ιδιαίτερα συνηθισμένη επιλογή για την προσθήκη ξύλινων δοκών σε οροφές είναι η χρήση ...ψευτοδοκαριών κατασκευασμένων από πολυουρεθάνη. Πρόκειται για δοκάρια με όψη απομίμησης ξύλου που διατίθενται στην αγορά σε ποικιλία σχεδίων - αποχρώσεων αλλά και διαστάσεων.  
Οι δοκοί αυτοί είναι ανοιχτοί κατά μήκος της μίας οριζόντιας πλευράς τους και τοποθετούνται - βιδώνονται πάνω σε απλές ξύλινες στενές τάβλες  που τοποθετούνται στο ταβάνι.
Το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι ότι είναι κατασκευασμένες από ιδιαίτερα ελαφρύ υλικό που δεν προσθέτει βάρος στο κτίσμα, αισθητικά η όψη τους δεν διαφέρει από αυτή του φυσικού ξύλου και ειδικά σε ψηλοτάβανους χώρους είναι σχεδόν αδύνατον κάποιος να εντοπίσει την διαφορά, ενώ στην επιφάνειά τους μπορεί να ενσωματωθεί και φωτισμός. 

Τοποθέτηση ξύλινων δοκαριών σε εσωτερικές οροφές μπορεί να γίνει και επιλεκτικά ανά σημεία  επίσης τόσο για λόγους στήριξης όσο και διακόσμησης. Γενικά όσο πιο μικρών διαστάσεων και χαμηλού ύψους είναι ένας χώρος, αν δεν πρόκειται για κτίσμα με επικλινή στέγη, τα λιγότερα και πιο φαρδιά δοκάρια έχουν καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά, ενώ αντίθετα η έντονη παρουσία του ξύλου στην οροφή συνιστάται για ιδιαίτερα ψηλοτάβανους και μεγάλους χώρους. 
Στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο ταιριάζει με την γενική αισθητική ενός χώρου πχ σπίτια στην ύπαιθρο ή διαμορφωμένα σε χωριάτικο στυλ, εξοχικά κλπ. τα ξύλα στην οροφή μπορούν να συνδυαστούν και με καλάμι ή ψάθα, όπως ακριβώς και σε μια πέργκολα εξωτερικού χώρου.