Πήλινo Διακοσμητικό Φανάρι - Κηροπήγιο


Πολύ εντυπωσιακό κεραμικό Διακοσμητικό Φανάρι - Κηροπήγιο από το www.amaco.com που όμως με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να το δημιουργήσετε και από αυτοξηραινόμενο πηλό
fanari-khrophgio-apo-phlo


Γενικά οι περισσότερες τεχνικές της Κεραμικής μπορούν να εφαρμοστούν σε ερασιτεχνικές κατασκευές και με χρήση έτοιμου  πηλού, μια διαδικασία ασφαλώς απλούστερη αφού δεν απαιτείται ψήσιμο του πηλού.
Μετά το βάψιμό τους τα κατασκευασμένα από έτοιμο πηλό αντικείμενα προσομοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με κανονικά κεραμικά, ανάλογα βεβαίως και το πόσο πετυχημένη είναι η κάθε κατασκευή.  
Φυσικός Πηλός Αυτοξηραινόμενος 
Χρησιμοποιείστε μιας καλής ποιότητας φυσικό αυτοξηραινόμενο πηλό, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη-υλικά για DIY, Κατασκευές, Hobby.
To βασικό που επιπρόσθετα θα χρειαστείτε εκτός από πηλό είναι μια ανάφλυφη επιφάνεια για να αποτυπώσετε το σχέδιό της πάνω στον πηλό.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα καλούπι ή ανάγλυφο φύλλο για 3d κατασκευές που θα βρείτε σε διάφορα σχέδια επίσης σε καταστήματα με υλικά κατασκευών αλλά και ένα οποιοδήποτε αντικείμενο που διαθέτει ανάγλυφο σχέδιο, ένα δαντελωτό ύφασμα-σεμέν κλπ. Η όλη διαδικασία κατασκευής βασίζεται στην δημιουργία τμηματικά των 4 κομματιών που χρειάζονται για να συνθέσουν το βασικό μέρος του φαναριού και ένα ακόμη 5ο κομμάτι για επάνω μέρος. Φυσικά μπορείτε να επιλέξετε όποιο άλλο σχήμα θέλετε. 

Για να ενώσετε τα κομμάτια μεταξύ τους ο πηλός, αφού αποτυπώσετε πάνω του το σχέδιο, θα πρέπει να στεγνώσει αρκετά ώστε να μπορεί να μετακινηθεί χωρίς βοήθεια αλλά να είναι ακόμη σχετικά εύπλαστος ώστε η ένωση των κομματιών να μπορεί να γίνει με ευκολία και χωρίς την βοήθεια συγκολλητικού υλικού. 

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και αφού ο πηλός στεγνώσει, βάψτε το φανάρι με ακρυλικά χρώματα και περάστε ένα γυαλιστερό ή ματ βερνίκι πηλού που θα αδιαβροχοποιήσει και θα προστατέψει την κατασκευή από φθορές, ενώ ταυτόχρονα θα της δώσει όψη-υφή πραγματικού κεραμικού. 

Η δημιουργία στο τελικό στάδιο οπών - κενών τόσο στο κεντρικό μέρος όσο και στο σκέπασμα του φαναριού είναι απαραίτητη ώστε στο εσωτερικό της κατασκευής να κυκλοφορεί η απαραίτητη ποσότητα αέρα που θα κρατά το κερί αναμμένο αλλά και για να είναι το φανάρι-κηροπήγιο όσο πιο φωτεινό.