ΛIΘΟΠΕΣ: Τα ...Πέτρινα φυτά

Λίθωψ
 Το Ανθισμένο ....βότσαλο

Ένα πολύ ξεχωριστό είδος παχύφυτων με καταγωγή από την Ν.Αφρική και βασικό χαρακτηριστικό τους την όψη ...πέτρας, που στο φυσικό τους περιβάλλον λειτουργεί για τους Λίθοπες ως το ιδανικό καμουφλάζ ώστε να μην γίνονται τροφή για τα ζώα.
Λόγω της πολύ ιδιόμορφης όψης και του μικρού τους μεγέθους, αφού καμιά ποικιλία δεν ξεπερνά σε ύψος τα 5-6cm σε πλήρη ανάπτυξη, τους κάνει από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα είδη για συλλέκτες φυτών.  
Η ιδιαιτερότητά τους σε σχέση με άλλα είδη παχύφυτων είναι η δυνατότητα να ζουν σε περιβάλλον απόλυτης ξηρασίας, αποθηκεύοντας στα φύλλα τους μεγάλη ποσότητα νερού-υγρασίας, γι΄αυτό και οι ανάγκες τους σε πότισμα είναι ελάχιστες. Το παραπάνω νερό στο χώμα τους έχει ως αποτέλεσμα το γρήγορο σάπισμα του φυτού και η ισορροπία ανάμεσα στην υγρασία που χρειάζονται και το  νερό που άμεσα θα δέχεται κατά καιρούς το χώμα είναι το βασικότερο για την καλλιέργεια - φροντίδα τους. Αποτελούνται από δύο φύλλα ενωμένα στην βάση τους, με την κλασσική πολύ σκληρή υφή των παχύφυτων, ανάμεσα στα οποία υπάρχει μια σχισμή όπου αναπτύσσεται το λουλούδι τους.
Τόσο τα χρώματα και το σχήμα των φύλλων όσο αυτά των ανθών διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία, ενώ όπως ακριβώς συμβαίνει και στο φυσικό τους περιβάλλον οι αποχρώσεις διαφοροποιούνται και ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού - υγρασίας που δέχονται οι Λίθοπες. 
Υπάρχουν πάνω 30 ποικιλίες και πολλές ακόμη υβριδικές με τις πιο  συνηθισμένες να έχουν άσπρους, πράσινους, καφέ ή γκρι χρωματισμούς, ενώ πιο εντυπωσιακές ακόμη είναι οι Λίθοπες σε έντονο κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και κίτρινες αποχρώσεις.  
Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής κάθε φυτού, στην διάρκεια του χειμώνα,  δύο νέα φύλλα αρχίζουν να αναπτύσσονται στην βάση των αρχικών  που εμφανίζονται ολοκληρωτικά στο διάστημα της άνοιξης, όταν τα προηγούμενα έχουν ήδη αρχίσει σταδιακά να συρρικνώνονται και τελικά να ξεραίνονται. 
Χρειάζονται έντονο φως τουλάχιστον για 5-6 ώρες την ημέρα, αλλά όχι άμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ο εσωτερικός χώρος που θα τους τοποθετήσετε θα πρέπει να αερίζεται τακτικά και τα επίπεδα υγρασίας να μην είναι κάτω από τα φυσιολογικά, οι δε γλάστρες με τους Λίθοπες θα πρέπει απαραίτητα να βρίσκονται όσο πιο μακριά από θερμαντικά σώματα, κλιματιστικά κλπ.
Όπως όλα τα παχύφυτα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο κρύο, μια θερμοκρασία 18-22
°C είναι η ιδανική για τον χώρο που θα τους τοποθετήσετε χωρίς ποτέ να πέφτει κάτω από τους 12-10°C  

Χρησιμοποιείστε ρηχές και φαρδιές πήλινες γλάστρες για να φυτέψετε μαζικά Λίθοπες ή μικρά γλαστράκια αν τοποθετήσετε κάθε είδος ξεχωριστά, χώμα για κάκτους αναμεμειγμένο με ποσότητα άμμου ή ελαφρόπετρας και καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με λεπτό χαλίκι. 

Το ιδανικό πότισμα είναι το ψέκασμα του χώματος με νερό, χωρίς να βρέχεται το σώμα του φυτού, κάθε 20-25 περίπου ημέρες ή και ακόμη πιο αραιά αν παρατηρήσετε κηλίδες στα φύλλα τους, συρρίκνωση ή γενικά αν τα φυτά αρχίσουν και χάνουν την υγιή τους όψη. 
Ανήκουν στα φυτά που η ακριβής ποσότητα νερού που χρειάζονται είναι κάτι που θα προσδιορίσετε σιγά σιγά με τον καιρό, παρακολουθώντας την ανάπτυξη και συμπεριφορά τους, ανάλογα με τις γενικές συνθήκες του περιβάλλοντος που θα τοποθετήσετε του Λίθοπες. 

Σε μεγάλα ανθοπωλεία διατίθενται σακουλάκια με σπόρους διαφόρων ποικιλίων για να φυτέψετε μαζί διαφορετικές ποικιλίες ή έτοιμα μικρά φυτά, δείτε ενδεικτικά εδώ.
Όταν οι Λίθοπες που έχετε φυτέψει αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται και να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της γλάστρας, στην διάρκεια της άνοιξης, βγάλτε προσεκτικά μερικά φυτά και μεταφυτέψτε τα σε άλλα γλαστράκια. 
Για την τόνωση της ανθοφορίας τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό υγρό λίπασμα για κάκτους σε μικρή ποσότητα και όχι συχνότερα από 30-40 ημέρες ανάμεσα στις λιπάνσεις. 
Τα φυτά που προκύπτουν από σπόρους ανθίζουν μετά από 3-4 χρόνια, στην διάρκεια της άνοιξης, το κάθε λουλούδι διαρκεί περίπου 10-15 ημέρες αλλά ακόμη και χωρίς να είναι ανθισμένα η όψη των συγκεκριμένων παχύφυτων είναι πραγματικά εντυπωσιακή