Επένδυση Εσωτερικών Τοίχων με Πέτρα - Διακοσμητικό ΤουβλάκιΠαρ΄όλο που στην χώρα μας η πέτρα ως δομικό αλλά και διακοσμητικό υλικό είναι από τα πιο δημοφιλή σε κτίσματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, τουριστικά καταλύματα και κατοικίες σε νησιά αλλά και σε ορεινές τοποθεσίες, όπως και σε εξωτερικούς χώρους, η χρήση της σαν εσωτερική επένδυση δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.  


Ακριβώς επειδή τόσο η φυσική πέτρα όσο και όλα τα αντίστοιχης μορφής-υφής υλικά, διακοσμητικά τουβλακια κλπ είναι ταυτισμένα με την παραδοσιακή μας αρχιτεκτονική, η ιδέα της επένδυσης εσωτερικών τοίχων πχ ενός πχ αστικού σπιτιού-διαμερίσματος "ξενίζει", γενικά, σε αντίθεση με χώρες της κεντρικής - βόρειας ευρώπης αλλά και της αμερικής που αποτελεί έναν ιδιαίτερα διαδεδομένο τρόπο για να αποκτήσουν κάποιοι εσωτερικοί τοίχοι μια πιο "ενδιαφέρουσα" αισθητική
Εξαίρεση αποτελεί ο χώρος του τζακιού για τον οποίο και στην χώρα μας αμέσως μετά το κλασσικό πυρότουβλο η πέτρα αποτελεί την πιο συνηθισμένη επένδυση. 
Σε σπίτια με τζάκι ένας ιδιαίτερα όμορφος αισθητικά τρόπος για να δώσετε στο σύνολο του χώρου εντελώς διαφορετική όψη είναι να ...επεκτείνετε την χρήση της πέτρας και σε έναν από τους τοίχους που το περιβάλλουν, ακόμη και επιλεκτικά από ένα ύψος και κάτω. 
Φυσικά και ένας αποτρεπτικός λόγος για επένδυση εσωτερικών τοίχων με φυσική πέτρα, σε μεταγενέστερο της αρχικής δόμησης χρόνο, είναι ότι η τοποθέτηση απαιτεί και χρόνο αλλά κυρίως ...αναστάτωση, αφού η χρήση λάσπης ή μείγματος λάσπης-τσιμέντου σαν συγκολλητικό υλικό σίγουρα δεν είναι και από τα ...καλύτερα που μπορεί να συμβεί σε ένα ήδη κατοικημένο σπίτι :)
Αντίθετα τα διακοσμητικά τουβλάκια τοποθετούνται με απλούστερη διαδικασία και χρήση κόλλας πλακιδίων. 
Στον χώρο της κουζίνας τόσο η πέτρα όσο και το διακοσμητικό τούβλο μπορούν να δώσουν ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα τόσο σε κουζίνες διαμορφωμένες σε ρουστίκ - χωριάτικο - κλασσικό αλλά και πιο μοντέρνο στυλ. 
Η χρήση επένδυσης αυτής της μορφής στην κουζίνα, ειδικά σε μεγάλους χώρους,  μπορεί να γίνει επιλεκτικά σε κάποιες κολώνες, εσωτερικά χωρίσματα κλπ. αλλά και σε ολόκληρη την πλευρά ενός τοίχου, στο στενό κομμάτι τοίχου ανάμεσα στην επάνω και κάτω σειρά των ντουλαπιών κλπ. 
Μετά την τοποθέτησή τους τόσο οι φυσικές όσο και οι διακοσμητικές πέτρες - τουβλάκια, μπορούν να περαστούν με ειδικό διαφανές βερνίκι που τις αδιαβροχοποιεί και τις προστατεύει από λάδια, σκληρή βρωμιά κλπ. ενώ σας επιτρέπει να καθαρίζετε τον τοίχο όπως ακριβώς και εάν επρόκειτο για πλακάκι. 
Οι χρωματικοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν σε πέτρινες επενδύσεις εσωτερικών τοίχων είναι ασφαλώς πάρα πολλοί ενώ και ο τρόπος τοποθέτησης, οι αποστάσεις στις πέτρες ή τα τουβλάκια, τα σχήματα - διαστάσεις τους κλπ. διαφοροποιούν την τελική όψη του τοίχου, ο οποίος βεβαίως μετά την επένδυση δεν θα ξαναχρειαστεί ποτέ βάψιμο! 
Τόσο το "βρεττανικού" στυλ σκούρο καφέ τουβλάκι όσο και πολλές άλλες μορφές ή συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν σε φυσικές ή διακοσμητικές πέτρες, μπορούν να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερου στυλ ταιριαστό απόλυτα σε χώρους από κλασσικής έως εντελώς μοντέρνας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, επαγγελματικούς χώρους - καταστήματα κλπ. 
Στα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων σκούρων αποχρώσεων ότι ασφαλώς δεν βρωμίζουν όπως ένας τοίχος απλώς βαμμένος με τον κλασσικό τρόπο, ενώ βεβαίως σε κάθε περίπτωση οι πέτρινες επενδύσεις εκτός από τον καθαρά διακοσμητικό τους χαρακτήρα λειτουργούν έως ένα βαθμό προστατευτικά τόσο από το κρύο όσο και από την ζέστη.  
Μια ιδιαίτερα πρακτική επιλογή που προσφέρει τα πλεονεκτήματα της εύκολης τοποθέτησης και που σε μικρές επιφάνειες μπορείτε να κάνετε ακόμη και μόνοι σας, της 100% υγρομόνωσης σε περιπτώσεις που κάποιοι τοίχοι στο σπίτι σας έχουν πρόβλημα υγρασίας ενώ ταυτόχρονα διαθέτει την όψη και αισθητική πέτρινης επένδυσης είναι η εύκαμπτη πέτρα πλακάκι. Πρόκειται για ευλύγιστο φυσικό και όχι συνθετικό υλικό, κατασκευασμένο από τρίμματα φυσικής πέτρας και ρητίνες, μπορεί να τοποθετηθεί τόσο σε εσωτερικό αλλά και σε εξωτερικό χώρο και διατίθεται σε ποικιλία σχεδίων-αποχρώσεων-διαστάσεων με τα οποία για χρήση στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να κάνετε και συνδυασμούς για ένα ακόμη πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Δείτε εδώ λεπτομέρειες και πληροφορίες. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto