Βάψιμο Επίπλων με Πιστόλι Βαφής

vapsimo-epiplvn-me-pistoli-vafhs

          Tip         

Τα ιδιαίτερα οικονομικά πιστόλια βαφής που θα δείτε να πωλούνται σε eshops και καταστήματα με χρώματα-εργαλεία, ακόμη και με λιγότερο από 15€, δεν λετουργούν αυτόνομα και χρειάζεται να προσαρμοστούν σε κομπρεσέρ αέρα. 
Αν δεν διαθέτετε τέτοιο κομπρεσέρ θα χρειαστείτε ένα ηλεκτρικό πιστόλι βαφής με απευθείας υποδοχή για μπρίζα. 

Ενώ το βάψιμο με χρώματα σε σπρέϊ, που σαν διαδικασία δεν έχει καμιά διαφορά από το πιστόλι βαφής, προτιμάται από τους ερασιτέχνες σε DIY-Κατασκευές σαν πιο εύκολη επιλογή  σε πολλές περιπτώσεις το κανονικό πιστόλι δεν είναι τόσο δημοφιλές και πολύ συχνά η χρήση του θεωρείται περίπλοκη ή δυσκολότερη.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον πιο απλό τρόπο για να βάψετε γρήγορα, εκτός όλων των άλλων, και έπιπλα. Δεν θα το χρησιμοποιήσετε ασφαλώς για τις περιπτώσεις που θέλετε να εφαρμόσετε ιδιαίτερες τεχνικές παλαίωσης με πολλές αποχρώσεις, ιδιαίτερη υφή στο ξύλο κλπ όμως  μόνο για να αλλάξετε χρώμα ή για να εφαρμόσετε απλές τεχνικές παλαίωσης σε  κάθε είδους έπιπλο αποτελούμενο από μικρής επιφάνειας τμήματα όπως πχ καρέκλες ειδικά αν θέλετε να βάψετε πολλές, συρταριέρες με πολλά συρτάρια κλπ. το βάψιμο με πιστόλι είναι ο πιο γρήγορος και πρακτικός τρόπος. 
Χρήση πιστολιού βαφής μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε είδος-τύπο χρώματος ακρυλικό ή κιμωλίας. 
Σε κάθε περίπτωση προτιμήστε χρώματα νερού, ώστε η διαδικασία καθαρισμού του δοχείου να είναι απλούστερη και η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με το κλασσικό βάψιμο είναι ότι το χρώμα θα πρέπει να είναι ελαφρά πιο αραιό σε σχέση με την χρήση του με πινέλο - ρολό.
Στο βάψιμο με πιστόλι, όπως ακριβώς και με χρώματα σε σπρέϊ,  απαιτούνται πάντα τουλάχιστον δύο περάσματα-χέρια με μικρή ποσότητα χρώματος κάθε φορά, ανάλογα και με τις αποχρώσεις αφού πχ για να βάψετε λευκή μια σκούρου χρώματος επιφάνεια ίσως απαιτηθούν ακόμη και τρία περάσματα. 

Η απόσταση από την οποία θα ψεκάσετε το χρώμα είναι το καθοριστικότερο για ένα επιτυχές αποτέλεσμα. Το πιστόλι δεν θα πρέπει να είναι πολύ κοντά στο προς επεξεργασία αντικείμενο, μια απόσταση περίπου 10-15cm είναι η καταλληλότερη, ώστε το χρώμα να μην "τρέχει" και να στέκεται σταθερά πάνω σε κάθε σημείο του αντικειμένου-επίπλου που θέλετε να βάψετε.
vapsimo-xylines-karekles-me-pistoli
Αν εξοικειωθείτε αρχικά με μερικές δοκιμές πάνω σε χαρτόνι ή σε άχρηστα κομμάτια ξύλου, για την πίεση που θα πρέπει να ασκείτε στο πιστόλι κατά την διάρκεια του βαψίματος όσο και στο σωστό αραίωμα του χρώματος, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι στον ίδιο χρόνο που θα θέλατε για να αλλάξετε χρώμα πχ σε μία μόνο καρέκλα με το πιστόλι βαφής θα έχετε βάψει πολλές περισσότερες. 
vapsimo-allagh-xromatos-se-syrtariera
tropos-xrhsh-pistoliou-vafhs
Ξεκινείστε τοποθετώντας το χρώμα στο ειδικό δοχείο του πιστολιού βαφής. 
anakatema-xromatos-se-pistoli-vafhs
Προσθέστε την απαιτούμενη ποσότητα νερού, εκτός βεβαίως αν χρησιμοποιήσετε τύπο χρώματος που δεν χρειάζεται αραίωμα, και ανακατέψτε πολύ καλά. 
karekla-vapsimo-me-pistoli
Τοποθετείστε το έπιπλο πάνω σε ένα ναϋλον και ξεκινείστε την διαδικασία ψεκασμού με χρώμα, με ομαλές ομοιόμορφες κινήσεις. Ειδικά στο πρώτο πέρασμα μην επιμένετε με μεγάλη ποσότητα χρώματος για να καλύψετε πλήρως την φυσική απόχρωση του επίπλου με το χρώμα, αυτό θα γίνει στο δεύτερο χέρι.
Όταν στεγνώσει το χρώμα γυρίστε το έπιπλο ανάποδα για να ολοκληρώσετε το βάψιμο σε όλες τις πλευρές.
Με τον ίδιο τρόπο θα περάσετε 2-3 χέρια χρώματος έως το έπιπλο να βαφτεί ομοιόμορφα σε όλα τα σημεία, όπως ακριβώς θα κάνατε και με πινέλο ή ρολό. 

karekles-trapezarias-vapsimo-me-pistoli-vafhs
aplh-texnikh-palaioshs-se-karekla
Για να εφαρμόσετε τεχνική παλαίωσης, όταν στεγνώσει εντελώς το χρώμα, τρίψτε με ένα γυαλόχαρτο ώστε κατά τόπους να φανεί η φυσική απόχρωση του επίπλου. 
texnikh-palaioshs-se-karekles
palaiosh-me-tripsimo-xromatos
Σε ό,τι αφορά την προστασία του χρώματος, μετά την ολοκλήρωση του βαψίματος, δεν υπάρχει καμιά διαφορά από το βάψιμο με πινέλο-ρολό. Έτσι αν δουλέψετε με πιστόλι βαφής και χρώμα κιμωλίας θα χρειαστεί να περάσετε το έπιπλο με κερί ή βερνίκι. Γενικά, μετά το βάψιμο μπορείτε να επεξεργαστείτε ένα έπιπλο βαμμένο με πιστόλι βαφής με τους ίδιους ακριβώς τρόπους - τεχνικές όπως και αν είχατε ακολουθήσει τον κλασσικό τρόπο βαψίματος με πινέλο. Οι διαφορές και ιδιαιτερότητες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας καθορίζονται αποκλειστικά από το είδος χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε, έτσι πχ αν χρησιμοποιήσετε χρώμα κιμωλίας που εφαρμόζεται απευθείας χωρίς προετοιμασία-τρίψιμο το ίδιο ακριβώς ισχύει είτε το βάψετε με πινέλο είτε με πιστόλι κλπ. 
vapsimo-kareklas-mpampou
vapsimo-mpampou-epiplvn-me-pistoli
Μια κατηγορία επίπλων για τα οποία το πιστόλι βαφής είναι όχι μόνο πιο πρακτικό αλλά και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος βαψίματός τους είναι τα έπιπλα από φυσικό ή τεχνητό μπαμπού - ρατάν. Η μικρή ποσότητα χρώματος που διοχετεύεται ομοιόμορφα σε κάθε σημείο με το πιστόλι δίνει πιο πετυχημένο και "φυσικό" αποτέλεσμα στα έπιπλα αυτού του τύπου και ασφαλώς πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλο τρόπο.  

Ενδεικτικές Προτάσεις Αγοράς για τα Υλικά της Κατασκευής


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
refreshrestyle.com
arayofsunlight.com