DIY Πορτραίτα Σιλουέτες από Φωτογραφίες - εκτυπωμένες Εικόνες

Πριν την εμφάνιση της φωτογραφίας η ζωγραφική και η γλυπτική αποτελούσαν τα μοναδικά μέσα για την όσο πιο πιστή αποτύπωση της εμφάνισης ενός ατόμου. Κατά τον 18ο  - 19ο αιώνα οι καλλιτέχνες  πορτραίτων έκαναν ιδιαίτερα δημοφιλείς τις Σιλουέτες, σαν ένα ιδιαίτερα οικονομικό και εύκολο τρόπο μικρογραφίας πορτραίτου, δημιουργώντας έντονα σκιασμένα προφίλ μικρού μεγέθους.

Η λέξη Σιλουέτα - Silhouette στα Γαλλικά- προέρχεται από το όνομα του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Etienne de Silhouette που το 1759 στην διάρκεια της πιστωτικής κρίσης επέβαλλε σκληρή φορολόγηση και το όνομά του ταυτίστηκε με ο,τιδήποτε οικονομικό ή αυστηρό. Έτσι όσοι δεν μπορούσαν πλέον να αντέξουν οικονομικά άλλες περισσότερο διακοσμητικές και ακριβές μορφές πορτραίτων κατέφευγαν στην εναλλακτική και φτηνή λύση της Σιλουέτας. 

  Στις μέρες μας οι ψηφιακές τεχνολογικές δυνατότητες έχουν ασφαλώς διαφοροποιήσει τον τρόπο δημιουργίας μιας Σιλουέτας, για επαγγελματική-εμπορική χρήση, που πλέον γίνεται ψηφιακά με βάση φωτογραφίες και είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές εικαστικές τέχνες όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο σκιών, το γραφικό σχέδιο κλπ. 
  Με έναν "ενδιάμεσο" τρόπο, ανάμεσα στον κλασσικό και τον απολύτως ψηφιακό, μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ εύκολα εντυπωσιακά πορτραίτα αυτής της μορφής από φωτογραφίες κυρίως προφίλ ή πίσω όψης.   Θα χρειαστεί απλώς να εκτυπώσετε την φωτογραφία σε κοινό χαρτί και αφού την κολλήσετε πρόχειρα, με ταινία διπλής όψης ή σελοτέιπ, πάνω σε μαύρο λεπτό χαρτόνι να την κόψετε με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια σε όλα τα στοιχεία του περιγράμματος.
  Κολλάτε με κόλλα το μαύρο χαρτόνι πάνω σε λευκό ή γενικά ανοιχτόχρωμο χαρτί ώστε να δημιουργείται όσο μεγαλύτερο κοντράστ και το τοποθετείτε σε ανάλογου μεγέθους κορνίζα. 
  Με χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνων, πολλά από τα οποία διατίθενται στο internet δωρεάν μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε πορτραίτα σιλουέτας. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν δυνατότητα αφαίρεσης του φόντου, μετατροπής της φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη και στην συνέχεια με επιλογές όπως η αντιστροφή των χρωμάτων (αρνητικό), σκίασης κλπ. δημιουργείτε το περίγραμμα σε εντελώς μαύρο χρώμα.
  Η τεχνική της Σιλουέτας βασίζει το αποτέλεσμά της στην όσο πιο πιστή αποτύπωση-κόψιμο του περιγράμματος έτσι η τελική όψη προκύπτει τόσο πιο πετυχημένη όσο περισσότερες λεπτομέρειες και διαφοροποιήσεις σχήματος περιλαμβάνει το περίγραμμα ενός προφίλ πορτραίτου πχ λεπτομέρειες στα μαλλιά.
  Τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας βοηθούν κατά πολύ να τονίσετε επιπλέον τέτοιες λεπτομέρειες με τις επιλογές όξυνσης, κοντράστ κλπ. σε σχέση με το να κόψετε την σιλουέτα απευθείας από μια απλή εκτύπωση φωτογραφίας και γενικά για να έχετε μια σαφή εικόνα πως ακριβώς θα είναι η φωτογραφία σας κομμένη πάνω σε μαύρο χαρτόνι-χαρτί. 

  Σιλουέτες μπορούν να δημιουργηθούν και σε λευκό χρώμα και να τοποθετηθούν σε σκουρόχρωμο φόντο και ασφαλώς εκτός από εικόνες προσώπων ή ζώων μπορούν να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες-εκτυπώσεις από κάθε είδους αντικείμενα για να δημιουργήσετε κάδρα όποιας μορφής και αποχρώσεων θέλετε. 
  Η επιλογή του φόντου-χαρτιού πάνω στο οποίο θα κολληθεί μια σιλουέτα όπως και η κορνίζα που θα τοποθετηθεί, είναι καθοριστικά στοιχεία για την τελική της εμφάνιση ως διακοσμητικό τοίχου.
  Παλαιωμένης όψης χαρτιά, εκτυπώσεις από βιβλία, εφημερίδες, τετράδια με νότες κλπ αλλά και υφάσματα φυσικών αποχρώσεων όπως η λινάτσα είναι απόλυτα ταιριαστά σαν φόντο για μαύρες σιλουέτες που αναδεικνύονται περισσότερο με χρήση μαύρης ή σκούρας ξύλινης κορνίζας. 
  Οι χρωματικές επιλογές είναι βεβαίως θέμα επιλογής, έτσι το φόντο μπορεί να έχει όποια απόχρωση εσείς θέλετε ενώ και πάνω στο μαύρο χαρτόνι μιας σιλουέτας μπορούν να προστεθούν ανά σημεία χρωματιστά στοιχεία, ανάλογα με το θέμα της εικόνας.  
  Το διακοσμητικό αποτέλεσμα σε σημεία που θα επιλέξετε να τοποθετήσετε συγκεντρωμένες σιλουέτες σε μικρές και μεγαλύτερες κορνίζες μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό, αφού σαν θέμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από φωτογραφίες σας οποιοδήποτε πορτραίτο - εικόνα που θα τυπώσετε από το internet και θα κόψετε το περίγραμμά της πάνω σε μαύρο χαρτόνι.  

  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
  pinterest.com/soulouposeto