Πληροφορίες & Συμβουλές Κηπουρικής για τον Καλλιστήμονα


Πολυετής και αειθαλής τροπικός θάμνος - δέντρο, με καταγωγή από την Αυστραλία, ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας λόγω των πολύ ιδιόμορφων λουλουδιών του που έχουν σχήμα-όψη μικρής ...βούρτσας. 


Το ύψος του Καλλιστήμονα φτάνει τα 3-5 μέτρα, όμως με το κατάλληλο κλάδεμα το φυτό μπορεί να σχηματοποιηθεί συμμετρικά και να διατηρηθεί και σε χαμηλότερο ύψος, φυτεμένο είτε απευθείας στο έδαφος είτε σε μεγάλες γλάστρες. 
Χρειάζεται φως και κυρίως σχετικά ζεστές θερμοκρασίες, γι΄αυτό και στην διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών την περίοδο του χειμώνα θα πρέπει να προστατεύεται - σκεπάζεται από την παγωνιά ή το χιόνι τόσο το κύριο μέρος του φυτού με νάϋλον όσο και το ευαίσθητο ριζικό του σύστημα τοποθετώντας λινάτσα-τσουβάλι στην βάση του φυτού. 
Από τις αρχές της άνοιξης και όσο διαρκεί η περίοδος ανθοφορίας του, έως το φθινόπωρο, χρειάζεται τακτικά ποτίσματα κάθε 2-3 μέρες ειδικά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξής του.  
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται τόσο με σπόρους, που βρίσκονται στο εσωτερικό των εντυπωσιακών λουλουδιών, αλλά κυρίως με μοσχεύματα από κλαδάκια 15-20cm χωρίς άνθη που θα κόψετε την περίοδο του καλοκαιριού και θα τοποθετήσετε σε αφράτο φυτόχωμα έως να ριζώσουν.