50+ Κατασκευές Μακραμέ


 Η τέχνη της ...Κομποδετικής
Μια μορφή κλωστοϋφαντουργίας κατά την οποία δεν χρησιμοποιούνται εργαλεία πχ βελόνες, βελονάκι κλπ και η τελική όψη ενός Μακραμέ αντικειμένου προκύπτει από διαδοχικούς κόμπους νήματος που γίνονται αποκλειστικά με τα χέρια. 


macrame

Η αρχική εμφάνιση του Μακραμέ ανάγεται πολύ πίσω στη Κίνα την περίοδο των Βόρειων Δυναστειών (581-317πχ) όπου οι διακοσμητικοί κόμποι χρησιμοποιούνταν για τον στολισμό τελετουργικών κουστουμιών, έργων τέχνης από μετάξι κλπ η ευρεία όμως διάδοσή του σε Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική πραγματοποιήθηκε από τους Άραβες κατά τον 13ο  - 14ο αιώνα, μέσω των οποίων το Μακραμέ έγινε γνωστό στους ναυτικούς. Με τα ίδια νήματα - σκοινιά που χρησιμοποιούσαν για την επισκευή των ιστίων κατασκεύαζαν καλύμματα για τα τιμόνια, θήκες για τα μαχαίρια τους, καπέλα και διαφόρων ειδών χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα πολλά από τα οποία αντάλλασσαν στα ξένα λιμάνια συμβάλλοντας έτσι στην εξάπλωση του Μακραμέ και στην Ευρώπη.
Στην χώρα μας τα πρώτα δείγματα Κομποδετικής συναντώνται στην Μινωϊκή Εποχή με τις Κρητικές "δεσιές", έναν τρόπο που χρησιμοποιείται ακόμη στο τελείωμα εργόχειρων και υφαντών με τον αργαλειό. 
Μετά την έξαρση που γνώρισε το Μακραμέ τις δεκαετίες ΄60-'70 όπου ήταν ιδιαίτερα στη μόδα κυρίως τα αξεσουάρ όπως τσάντες, κοσμήματα αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, μετατράπηκε σε μια "ξεχασμένη" τέχνη.
Τα τελευταία όμως χρόνια ανέκαμψε ξανά και μάλιστα ιδιαίτερα δυναμικά τόσο στον τομέα του Μικρο-Μακραμέ, την δημιουργία δηλαδή κοσμημάτων και μικρών αντικειμένων από νήματα-κλωστές, αλλά και διακοσμητικών κατασκευών που συνδυάζονται εξαιρετικά με κάθε ύφος αλλά κυρίως με το Boho και Ethnic στυλ.  


Τα είδη κόμπων που χρησιμοποιούνται στο Μακραμέ είναι πάρα πολλά, ο κάθε ένας έχει την δική του τεχνική και ονομασία, πολλοί μοιάζουν αρκετά με τους ναυτικούς κόμπους και μπορούν να δημιουργηθούν είτε με μονό είτε με διπλό νήμα-κορδόνι.


Ανάλογα με το μέγεθός τους οι κατασκευές Μακραμέ δημιουργούνται πάνω σε μια μαλακή επιφάνεια εργασίας στην οποία μπορούν να στερεωθούν καρφίτσες γύρω από τις οποίες συγκρατείται το νήμα και οι κόμποι έως την ολοκλήρωση της κατασκευής (ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για κοσμήματα και γενικά μικροκατασκευές) ή αφού τα νήματα στερεωθούν σε ένα σταθερό σημείο πχ ένα ξύλο ώστε χωρίς να μπερδεύονται να μπορούν να σχηματιστούν οι κόμποι που θα δημιουργήσουν το σχέδιο. 
Ανάμεσα στους κόμπους μπορούν να προστεθούν χάντρες, μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία κλπ ενώ φυσικά στην ίδια κατασκευή μπορούν και να συνδυαστούν διαφορετικές αποχρώσεις νήματος-κορδονιού.  
Στο Μακραμέ χρησιμοποιούνται βαμβακερά νήματα - κορδόνια ή φυσικό σκοινί, ενώ με την ίδια διαδικασία μπορούν να δημιουργηθούν απλές διακοσμητικές κατασκευές πχ κρεμαστές θήκες για γλάστρες και από λωρίδες βαμβακερών μαλακών υφασμάτων 
Πρόκειται ασφαλώς για μια πραγματική Τέχνη και όχι τεχνική και παρ΄όλο που υπάρχει αρκετά μεγάλη σχετική βιβλιογραφία, τεράστιος όγκος πληροφοριών και videos στο Internet με βήμα-βήμα κατασκευές, η πραγματικότητα είναι πως για να την μάθετε πραγματικά και να είστε σε θέση να "δημιουργήσετε" με το Μακραμέ και όχι απλώς να αντιγράψετε - μιμηθείτε απλούς κόμπους και υποτυπώδη σχέδια, θα πρέπει να την διδαχθείτε. 
Οι βασικοί κύκλοι σεμιναρίων εκμάθησης δεν διαρκούν πολύ, τα περισσότερα σε 5-10 ώρες διδασκαλίας σας παρέχουν όλες τις χρηστικές πληροφορίες για έναν ερασιτέχνη και πρακτική εξάσκηση στις βασικούς κόμπους.Τα είδη αντικειμένων που μπορούν να δημιουργηθούν ή επιπρόσθετα να διακοσμηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο είναι πάρα πολλά και θέμα ...φαντασίας αν θα χρησιμοποιήσετε την Κομποδετική για να διακοσμήσετε αντικείμενα όπως καλάθια, γυάλινα βάζα κλπ ή για να φτιάξετε εξαιρετικής αισθητικής διακοσμητικά τοίχου, κουρτίνες, μαξιλάρια, κεφαλάρια κρεβατιού, κρεμαστά κασπώ, ράνερ - καρέ τραπεζιού, φωτιστικά μέχρι και ...έπιπλα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto