Καλλιέργεια Ορχιδέας σε Γυάλες


Oι γυάλες με φυτά - Terrariums- είναι από τους πιο ξεχωριστούς τρόπους για να αντικαταστήσετε τις κλασικές γλάστρες σε φυτά εσωτερικού χώρου και οι Ορχιδέες από τα κατ΄εξοχήν είδη που ευδοκιμούν ιδανικά μέσα σε γυάλινα δοχεία.  


gyales-me-orxidees
Ειδικά οι "νάνες" ποικιλίες Ορχιδέας, με αντιπροσωπευτικότερη την μίνι Φαλαινόψις, είναι οι καταλληλότερες για καλλιέργεια σε γυάλες  στις οποίες μπορούν να τοποθετηθούν μόνες ή και μαζί με επίσης μικρής ανάπτυξης μη ανθοφόρα φυτά που παρόμοιες ανάγκες σε φως και νερό, πχ  μικρά ωραιόφυλλα, χαμηλές ποικιλίες φτέρης κλπ.  
terrarium-me-orxidea

fyta-se-gyales
Η διαδικασία φύτευσης Ορχιδέας σε γυάλα δεν έχει καμιά ουσιαστική ιδιαιτερότητα σε σχέση  με τον γενικό τρόπο τοποθέτησης καλλωπιστικών ειδών σε Terrarium, ΕΔΩ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες - οδηγίες, απλά ως χώμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικό φυτόχωμα για Ορχιδέες. 
orxidea-se-gyala
Η γυάλα θα πρέπει να τοποθετηθεί σε εσωτερικό φωτεινό σημείο αλλά χωρίς τα φυτά να εκτείθενται απευθείας στο ηλιακό φως. Ειδικά αν τοποθετήσετε Ορχιδέες κοντά στο παράθυρο θα πρέπει το τζάμι ούτε να θερμαίνεται υπερβολικά ούτε και να είναι ιδιαίτερα ψυχρό στην διάρκεια του χειμώνα και βεβαίως να μην υπάρχει πολύ κοντά θερμαντικό σώμα, κλιματιστικό κλπ. 
orxidees-se-gyales
Οι ανάγκες σε νερό μιας ορχιδέας φυτεμένης σε γυάλινο δοχείο δεν είναι διαφορετικές από φυτά τοποθετημένα σε κλασσικές γλάστρες, απλά από το γυάλινο δοχείο δεν μπορείτε να αποσύρετε το φυτό και να βυθίζετε για μερικές ώρες την ειδική γλάστρα με τρύπες, στις οποίες φυτεύονται οι ορχιδέες, στο νερό που είναι και ο ιδανικός τρόπος ποτίσματος. Έτσι θα πρέπει να ποτίζετε τα φυτά κανονικά μέσα στο δοχείο 1-2 φορές την εβδομάδα για την περίοδο του καλοκαιριού και περίπου κάθε 8-10 ημέρες το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου.
Επειδή γενικά στις γυάλες δεν υπάρχει η δυνατότητα αποστράγγισης του νερού, όπως στις κοινές γλάστρες, το σημαντικότερο για να διατηρούνται υγιή τα φυτά είναι να υπάρχει στο κάτω μέρος του γυάλινου δοχείου επαρκής ποσότητα από λεπτό χαλίκι-βοτσαλάκια, κάτι που για τις Ορχιδέες είναι ακόμη πιο σημαντικό αφού οι περισσότερες ποικιλίες είναι πιο ανθεκτικές στην ξηρασία από όσο στην υπερβολική υγρασία. Το πάχος αυτού του στρώματος από χαλίκι σε ένα Terrarium με Ορχιδέες θα πρέπει να είναι περίπου 3-4 cm. 

pos-na-kallierghsete-orxidees-se-gyales
Επιφανειακά και για διακοσμητικούς κυρίως λόγους το χώμα στην γυάλα, αφού φυτέψετε τα φυτά, μπορεί να καλυφθεί με βρύα, φλοιό δέντρου κλπ. αρκεί ό,τι χρησιμοποιήσετε να έχει πριν πλυθεί με νερό πολύ καλά, ώστε να μην εισχωρήσουν στην γυάλα βακτήρια που θα έχουν σαν συνέπεια την παρουσίαση ασθενειών στα φυτά. 
orxidees-se-gyalina-vasa
Η λίπανση, απαραίτητη για την ανάπτυξη και κυρίως για την ανθοφορία, γίνεται κανονικά και σε φυτά τοποθετημένα σε γυάλες είτε με την χρήση υγρού λιπάσματος για Ορχιδέες που αναμειγνύεται με το νερό του ποτίσματος είτε με ειδικά προϊόντα σε μορφή σπρέϊ που παρέχουν στα φυτά όλα τα αναγκαία συστατικά για την υγιή τους ανάπτυξη.  
kalliergeia-orxideas-se-terrarium
Τέλος, αν δεν θέλετε να φυτέψετε απευθείας σε γυάλινα δοχεία μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν "κασπώ" για τις Ορχιδέες σας.
Τοποθετείστε σε ένα γυάλινο βάζο χαλίκι σε αρκετό ύψος, ακουμπήστε το γλαστράκι του φυτού και καλύψτε με βρύα, φροντίζοντας απλά να υπάρχει επαρκής χώρος ώστε οι εναέριες ρίζες να απλώνονται ανεμπόδιστα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γυάλα με άνοιγμα

Φυτό Ορχιδέας

ΒρύαΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ