DIY Φωτιστικά από Σπάγγο


Πρακτικός και ιδιαίτερα οικονομικός  τρόπος για να δημιουργήσετε κρεμαστά ή και επιτραπέζια  φωτιστικά με βασικό υλικό σπάγγο-σκοινί. 
Στην τελική τους μορφή μπορούν να έχουν όποια απόχρωση εσείς θέλετε ενώ το μέγεθός τους εξαρτάται από το αντίστοιχο μέγεθος του ...μπαλονιού που θα χρησιμοποιήσετε ως καλούπι. 


Θα χρειαστείτε:
- Στρογγυλό  Μπαλόνι
- Σπάγγο-νήμα ή λεπτό σκοινί
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιουδήποτε τύπου σπάγγο-σκοινί, εκτός από ό,τιδήποτε περιλαμβάβει στην σύνθεσή του πλαστικόΤο πλαστικό σκοινί, ακόμη και αν αρχικά σας φανεί ό,τι "στέκεται" πάνω στο καλούπι, στο τελικό στάδιο της κατασκευής θα συρρικνωθεί και θα χάσει εντελώς το σχήμα του.
- Κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλ ή όποιας παρόμοιας υφής-χρήσης κόλλα).
(Ένα υλικό που μπορεί να κάνει ...πολύ εύκολη την ζωή σας σε αυτού του τύπου τις κατασκευές και να σταθεροποιήσει πανεύκολα τον σπάγγο με χρήση πολύ μικρής ποσότητας είναι το  σκληρυντικό-κόλλα Powertex. Εδώ θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες.) 1. Φουσκώστε το μπαλόνι στο μέγεθος που θέλετε να έχει το φωτιστικό και φροντίζοντας να μην είναι "οριακά" φουσκωμένο, ώστε να μην κινδυνεύει να σπάσει από μια ...λάθος κίνηση όσο θα δουλεύετε με τον σπάγγο. 

2. Τοποθετείστε μια ποσότητα κόλλας σε ένα δοχείο, ξεδιπλώστε ένα μέρος  σπάγγου και βουτήξτε τον μέσα στην κόλλα. 

Η ρευστότητα της κόλλας θα πρέπει να είναι μέτρια, δηλαδή ούτε ιδιαίτερα συμπαγής αλλά ούτε και πολύ αραιή. Αν νομίζετε πως χρειάζεται, ανάλογα με τον τύπο και την ποιότητα της κόλλας που θα χρησιμοποιήσετε αραιώστε την με ελάχιστο νερό.

3. Δέστε την μία άκρη του βουτηγμένου στην κόλλα σπάγγου στο δέσιμο του μπαλονιού και ξεκινείστε να καλύπτετε την επιφάνειά του με κινήσεις κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε, σε κάθε κίνηση, ο σπάγγος να είναι εντελώς τεντωμένος, να μην είναι δηλαδή σε κανένα σημείο πάνω στο μπαλόνι "χαλαρός"  γιατί και σε αυτήν την περίπτωση στο τελικό στάδιο της κατασκευής θα χάσει το σχήμα του. 


4. Αφού καλύψετε ολόκληρη την επιφάνεια του μπαλονιού, ανάλογα και με το πόσο "πυκνό" και "γεμάτο" θέλετε να προκύψει το τελικό αποτέλεσμα, στερεώστε στο δέσιμο του μπαλονιού και την άλλη άκρη του σπάγγου.  


Σε όλη την διάρκεια της κατασκευής, αν νομίζετε ότι χρειάζεται, μπορείτε να προσθέσετε κόλλα με ένα πινέλο πάνω στην επιφάνεια του μπαλονιού, όμως η επιτυχία δεν εξαρτάται τόσο από την ποσότητα της κόλλας η οποία μάλιστα δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική, όσο από το πολύ καλό τέντωμα του βουτηγμένου σε κόλλα σπάγγου επάνω στο μπαλόνι. 


5. Κρεμάστε την κατασκευή και αφήστε την να στεγνώσει για παραπάνω από 24 ώρες
Το ιδανικότερο είναι να την τοποθετήσετε σε εξωτερικό χώρο, αρκεί να μην υπάρχουν συνθήκες έντονης υγρασίας. 
Το πολύ καλό στέγνωμα είναι επίσης από τους βασικούς παράγοντες επιτυχίας, ο σπάγγος θα πρέπει να είναι εντελώς στερεοποιημένος, "κοκκαλωμένος", πριν σπάσετε το μπαλόνι, και σε κανένα του σημείο του να μην είναι έστω και ελάχιστα υγρός. 


6. Σπάστε με μια καρφίτσα το μπαλόνι και απομακρύνετε προσεκτικά από ένα μικρό άνοιγμα τα υπολείμματά του. 

Στο τελικό στάδιο, μετά το σπάσιμο του μπαλονιού, ο σπάγγος έχει αποκτήσει περίπου υφή λεπτού ξύλου ή σκληρού χαρτιού. Έτσι μπορείτε και να κόψετε με ψαλίδι ένα μικρό σημείο στο επάνω μέρος για να διευκολυνθείτε στο πέρασμα του καλωδίου και της λάμπας.

Ανάλογα με το σχέδιο του φωτιστικού που θέλετε να κατασκευάσετε πχ ολοστρόγγυλο και πλήρως καλυμμένο με σπάγγο, με άνοιγμα στο κάτω μέρος κλπ. μπορείτε να σχεδιάσετε-σημαδέψετε με ένα στυλό τα κενά αυτά επάνω στο μπαλόνι ξεκινώντας την κατασκευή κι έτσι να αφήσετε εξ΄αρχή ακάλυπτα από σπάγγο τα συγκεκριμένα σημεία.


Αν προτιμάτε το φωτιστικό σας να παραμείνει στην φυσική απόχρωση του σπάγγου, περάστε 2-3 χέρια απλό προστατευτικό βερνίκι με πινέλο ή και σε σπρέϋ, διαφορετικά μπορείτε να τον βάψετε με χρώμα σε σπρέϋ. 
Και στις δύο περιπτώσεις η επιφάνειά του αδιαβροχοποιείται και σας επιτρέπει να το καθαρίζετε κανονικά με βρεγμένο πανί-σφουγγάρι χωρίς κανένα πρόβλημα.
Βαμμένα με μεταλλικό μπρονζέ χρώμα τα συγκεκριμένα φωτιστικά αποκτούν όψη που μοιάζει πολύ  με ξύλο-μπαμπού. Εκτός από ένα κρεμαστό φωτιστικό ή ένα αντίστοιχο "καπέλο" για επιτραπέζια λάμπα, επιδαπέδιο φωτιστικό κλπ. πολύ όμορφα είναι και τα φωτάκια που μπορούν να φτιαχτούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο χρησιμοποιώντας πολύ μικρά ή  ελάχιστα φουσκωμένα μπαλόνια. Φτιάχνετε όσα χρειάζεστε, με την ίδια ακριβώς διαδικασία, και χρησιμοποιώντας μια σειρά απλά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ εντυπωσιακό φωτεινό διακοσμητικό για παιδικά δωμάτια, υπνοδωμάτια ή επιτραπέζιες διακοσμήσεις.
Η τελική όψη αυτών των κατασκευών είναι ωραιότερη αν χρησιμοποιήσετε για το βάψιμό τους παραπάνω από ένα χρώματα, ενώ οι μικρού μεγέθους τέτοιες μπάλες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και χωρίς φως σαν απλά διακοσμητικά και είναι πολύ όμορφες αν αντί για σκοινί-σπάγγο χρησιμοποιήσετε χοντρό νήμα κεντήματος ή και κλωστές πλεξίματος. Εξίσου εντυπωσιακές σαν απλά διακοσμητικά και όχι φωτιστικά είναι και οι μεγάλου μεγέθους μπάλες που θα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο και θα βάψετε σε όποιες αποχρώσεις θέλετε για χρήση σε στολισμούς γάμων, πάρτυ, στον κήπο ή το μπαλκόνι, διακοσμητικά για παιδικά δωμάτια κλπ.  
Γενικά, είναι ένας τύπος κατασκευών ο οποίος σας δίνει την δυνατότητα με εξαιρετικά οικονομικά υλικά να ...πειραματείστε, δημιουργώντας από απλό σπάγγο-σκοινί ή νήμα πολύ εντυπωσιακά αντικείμενα, ανάλογα και με το σχήμα-μέγεθος του μπαλονιού που θα χρησιμοποιήσετε και βασίζει την επιτυχία του, εκτός από την καλή ποιότητα της κόλλας,  σε 2 πολύ απλά ...μυστικά.
- Το πολύ καλό τέντωμα του σπάγγου
- Το πολύ καλό στέγνωμα της κατασκευής πριν το σπάσιμο του μπαλονιού

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: