To Bohemian - Boho Διακοσμητικό Στυλ

Boho  διακοσμήσεις

Τσιγγάνικο ή χίπικο, πολύχρωμο ή ασπρόμαυρο, ακριβό ή οικονομικό, καλοκαιρινό ή χειμερινό; Τι πραγματικά είναι τελικώς το Μποέμ στυλ διακόσμησης; Αρχικά και το μόνο σίγουρο πως τείνει να γίνει το πιο "χιλιοταλαιπωρημένο" διακοσμητικό ύφος,  αφού η βιομηχανία της μόδας τα τελευταία χρόνια το προβάλλει με καταιγιστικούς ρυθμούς και από τους πραγματικά επαγγελματίες στον χώρο της διακόσμησης έως τα magazino ποικίλης ύλης, ανάμεσα σε ζώδια και συνταγές, όλοι παρουσιάζονται ως ειδικοί που κατέχουν τον σωστό τρόπο για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε Bohemian - Boho στυλ:) 


Ο χαρακτηρισμός "bohémien" χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά  τον 14ο-15ο για τους τσιγγάνους που έφθασαν στην Γαλλία από την Βοημία, περιοχή της δυτικής Τσεχίας. Αργότερα τον 19ο αιώνα ως Μποέμ χαρακτηρίστηκαν και οι φτωχοί περιπλανόμενοι καλλιτέχνες που ζούσαν στα περίχωρα του Παρισιού με έναν τρόπο παρόμοιο εκείνου της νομαδικής ζωής των τσιγγάνων, έξω από τους κανόνες και τις κοινωνικές νόρμες του αστικού πληθυσμού. Το 1960 ο ίδιος όρος αποδόθηκε και στους τότε Χίπις και με τον πάροδο των χρόνων το "Μποέμ" ταυτίστηκε με ο,τιδήποτε αντισυμβατικό και αντίθετο με τα συνήθη πρότυπα, είτε αυτό αφορά τρόπο-στάση ζωής, ενδυματολογικές συνήθειες, τρόπο διασκέδασης, διακόσμησης κλπ χωρίς βεβαίως πλέον να περιλαμβάνει την αρχική υποτιμητική του σημασία.  


Στο κομμάτι της διακόσμησης οι επιρροές των πρώτων κοινωνικών ομάδων που τόσο οι ίδιοι όσο και οι ...ζωές τους χαρακτηρίστηκαν ως "Μποέμ" είναι εμφανείς, αφού το αυθεντικό Bohemian είναι ένα ύφος που στην πραγματικότητα δίνει σε έναν εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο, τόσο χρωματικά όσο και στα βασικά αντικείμενα-έπιπλα, την όψη μιας ...τσιγγάνικης σκηνής, με κύριο χαρακτηριστικό τον ...ελάχιστο κενό χώρο. Δάπεδα και τοίχοι είναι σχεδόν καλυμμένοι με υφασμάτινα στοιχεία σε ιδιαίτερα έντονες αποχρώσεις ενώ γλάστρες βρίσκονται τοποθετημένες ή κρεμασμένες σε κάθε σημείο. 
Στο αυθεντικό Boho -όπως καθιερώθηκε να αποκαλείται το Μποέμ στυλ- τα καθίσματα αντικαθίστανται με μαξιλάρια-πουφ απευθείας τοποθετημένα στο πάτωμα, το ίδιο ακριβώς και τα στρώματα των κρεβατιών, ή χρησιμοποιούνται πολύ χαμηλά έπιπλα.
Πρόκειται, γενικά, για ένα κατά βάση νεανικό και "ανέμελο" στυλ στο οποίο μπορούν να συνυπάρχουν ετερόκλητα στοιχεία, κανένα αντικείμενο δεν είναι ιδιαίτερης αξίας ή καινούργιο γι΄αυτό και το αυθεντικό Bohemian δημιουργείται κατά βάση με vintage κομμάτια και με κυρίαρχο πάντα το ύφασμα που με την μορφή πολύχρωμων μαξιλαριών, διακοσμητικών τοίχου, χαλιών κλπ. σχεδόν καλύπτει το σύνολο του χώρου. 

Όλα αυτά βεβαίως για το αυθεντικό Μποέμ, αφού φυσικά η βιομηχανία διακόσμησης έχει πλέον δημιουργήσει ...παραλλαγές που αναμειγνύουν Μποέμ, Έθνικ, Ρετρό ή και Μοντέρνου στυλ στοιχεία με σκοπό το συγκεκριμένο ύφος να μπορεί να υιοθετηθεί από όσο μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων με καθ΄όλα αστικές συνήθειες και σε κανονικά σπίτια όχι σε σκηνές. :) 
H σημαντικότερη σύγχρονη παραλλαγή της Μποέμ διακόσμησης είναι αυτή που χρησιμοποιεί όχι πολύχρωμα αλλά έπιπλα-αντικείμενα και υφάσματα σε αποκλειστικά natural αποχρώσεις. Υλικά όπως η ψάθα, το μπαμπού, το σκοινί και σε ένα βαθμό και το ξύλο αποτελούν τα βασικά γι΄αυτό το διακοσμητικό στυλ που χρωματικά δεν έχει βεβαίως καμία σχέση με το αυθεντικό Bohemian, απλά δανείζεται από αυτό κάποια στοιχεία γενικής διαμόρφωσης όπως τα χαμηλά έπιπλα και τα πολλά υφασμάτινα στοιχεία.  
Αυτά τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του Mποέμ κυριαρχούν και στο επονομαζόμενο Chic Boho στυλ στο οποίο τα βασικά έπιπλα μπορούν να έχουν κλασσικές ή πιο μοντέρνες αλλά πάντα λιτές γραμμές ώστε τελικώς να "απομονώνονται" μέσα στην συνολική εικόνα ενός χώρου λόγω των έντονων χρωματικών αντιθέσεων στα υφάσματα. 
Δύο είναι τα βασικά μειονεκτήματα του Bohemian στυλ και που σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται πολλοί, δεν είναι ένα καθόλου "εύκολο" ύφος, αν φυσικά θέλετε να το υιοθετήσετε στο σπίτι σας με επιτυχία και όχι απλώς δημιουργώντας μια "αχταρμά" διακοσμητική εικόνα :)
Ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον στοιχειωδώς, σε κάθε χώρο και όχι μόνο σε ένα δωμάτιο αφού οι διαφορές του με κάθε άλλο στυλ διακόσμησης εκτός του Έθνικ είναι ιδιαίτερα έντονες, ενώ ταυτόχρονα τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε δεν θα πρέπει να έχουν έντονες εθνικές αναφοράς, αφού για παράδειγμα με υφάσματα-αντικείμενα που παραπέμπουν σε Ανατολή, Αφρική, Ινδία κλπ. θα προκύψει μια αντίστοιχη καθαρόαιμη Έθνικ αλλά όχι Μποέμ διακόσμηση.  
Η μείξη του αυθεντικού πολύχρωμου Μπόεμ και της ασπρόμαυρης εκδοχής του, είναι μια σχετικά πρακτική και ευκολότερη λύση αφού με ψάθινα αντικείμενα, ένα ασπρόμαυρο χαλί, μερικά φυτά, μακραμέ ή μάλλινα διακοσμητικά τοίχου και κάποια πολύχρωμα υφασμάτινα στοιχεία, μπορεί να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα πειστική Boho εικόνα, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι στον ίδιο χώρο δεν θα υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα έπιπλα εντελώς διαφορετικού ύφους. 

Προς χάριν αυτής της ευκολίας δημιουργήθηκε το Boho σε Natural αποχρώσεις, αφού είναι ένα στυλ ευκολοσυνδύαστο τόσο με έπιπλα σε λευκό όσο και στην φυσική απόχρωση του ξύλου, ενώ και η χρήση του λευκού σε επιφάνειες μεγάλων επίπλων πχ καναπέδων τους οποίους θα πλαισιώσετε με εμπριμέ έντονων αποχρώσεων μαξιλάρια είναι επίσης μια  επιλογή για Boho διακοσμήσεις. 
Το μέσο κόστος μιας τέτοιας διακόσμησης, δεδομένου και ότι είναι ένα ύφος με το οποίο είναι ταιριαστές χειροποίητες κατασκευές, βαμμένα έπιπλα κλπ. χωρίς να είναι αμελητέο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το Μποέμ είναι επί της ουσίας ...τα υφάσματα με τα οποία θα καλύψετε τα πάντα, έτσι πχ στον χώρο μιας κρεβατοκάμαρας μπορεί να δημιουργηθεί και μόνο με ένα σετ σεντόνια-πάλωμα με πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα ή σε ένα μικρό καθιστικό με ένα υφασμάτινο διακοσμητικό τοίχου, ένα χαλί και πολλά μαξιλάρια. 
Όμως επειδή ότι είναι μόδα στην χώρα μας συνηθίζεται να κοστίζει και παραπάνω και για να διαμορφώσετε το σύνολο του σπιτιού σας στο συγκεκριμένο ύφος αξίζει να αναζητήσετε ευκαιρίες σε αντικείμενα και κυρίως σε υφασμάτινα στοιχεία τόσο σε εγχώρια καταστήματα - eshops όσο και σε αντίστοιχα του εξωτερικού, η ποικιλία ειδών που θα βρείτε σε Μποέμ στυλ είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: