9 Οικονομικοί τρόποι για να αλλάξετε όψη στις Κουρτίνες σας


Στην πραγματικότητα ακόμη και η πιο περίτεχνη κουρτίνα δεν είναι παρά ένα κομμάτι ύφασμα γαζωμένο στις τέσσερις πλευρές του, που στο πάνω μέρος έχει προβλεφθεί κάποιος από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν για να την κρεμάσετε.
Στα καταστήματα υφασμάτων σε περιόδους προσφορών - εκπτώσεων, σε πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού, σε παζάρια ακόμη και στην εβδομαδιαία λαϊκή αγορά της γειτονιάς σας, σίγουρα θα πετύχετε κατά καιρούς υφάσματα πολύ οικονομικά και είναι πολύ εύκολο, έστω και με την βοήθεια της ...μαμάς ή μιας φίλης που διαθέτει ραπτομηχανή, να ανανεώσετε την όψη των χώρων σας με καινούργιες κουρτίνες. Όμως και οι παλιές σας μπορούν, εύκολα γρήγορα και οικονομικά, να γίνουν αγνώριστες με την προσθήκη κάποιων στοιχείων.


Έτσι κι αλλιώς το να διαθέτετε ...περιουσίες για κουρτίνες, είναι μια τακτική που σας υποχρεώνει και να μην τις αλλάζετε συχνά, γι΄αυτό και ειδικά σε χώρους όπως η κουζίνα, τα παιδικά δωμάτια, στην κρεβατοκάμαρα,  σε μικρά παράθυρα που δεν ανοίγουν συχνά κλπ. προτιμήστε λύσεις που δεν θα κρατήσουν ...για ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή σας και ενώ θα τις έχετε πλέον βαρεθεί, θα "λυπάστε" να τις αλλάξετε. Οι κουρτίνες μπορούν να μεταμορφώσουν εντελώς την όψη ενός χώρου και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαφοροποιήσετε την όψη τους εύκολα και οικονομικά.

1. μια τρέσα 

Στα καταστήματα με είδη ραπτικής θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από τρέσες, αλλά ακόμη κι αν αυτή που σας αρέσει κοστίζει ...παραπάνω απ΄όσο η απλή κουρτίνα που θέλετε να αλλάξετε, από οποιοδήποτε ύφασμα μπορείτε να ρελιάσετε-γαζώσετε στενές λουρίδες που στην συνέχεια θα τις γαζώσετε πάνω στην κουρτίνα σε όποιον σχηματισμό και σημείο θέλετε. Διαλέξτε μια απόχρωση που να ταιριάζει συνολικά με τον χώρο που είναι τοποθετημένη η κουρτίνα.
Αυτός είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αλλάξει εντελώς όψη η παλιά σας απλή,  λευκή κουρτίνα ή το πολύ φτηνό ύφασμα που θα βρείτε κάπου αλλά σας φαίνεται άτονο και άχρωμο.


2. πολλές τρέσες 

Γαζώστε μερικές λουρίδες υφάσματος, είτε από ρετάλια που βρείτε σε οικονομικές τιμές, είτε από παλιά τραπεζομάντηλα, σεντόνια κλπ. σε αποχρώσεις που να ταιριάζουν με το ύφασμα της κουρτίνας και συνολικά με τον χώρο.


Θα τις γαζώσετε με την σειρά είτε στο πάνω είτε στο κάτω μέρος της κουρτίνας κι αν θέλετε από τα ίδια υφάσματα μπορείτε να φτιάξετε κι ένα ακόμη διακοσμητικό στοιχείο όπως κορδελάκια για το κρέμασμα, πιάστρες για να μαζεύετε την κουρτίνα στο πλαϊ κλπ.Και φυσικά εκτός από λουρίδες υφάσματος μπορείτε να προσθέσετε πάνω στην κουρτίνα κάθε τύπου πρόσθετο μοτίφ από τα πολλά που θα βρείτε σε καταστήματα με είδη μοδιστρικής αλλά κι αυτά που πολύ εύκολα μόνοι σας θα φτιάξετε σχεδιάζοντας π.χ το σχέδιο ενός λουλουδιού σ΄ένα κομμάτι χαρτί που θα χρησιμοποιήσετε για πατρόν και πάνω του θα κόψετε πανομοιότυπα υφασμάτινα κομμάτια που θα ράψετε πάνω στην κουρτίνα.
Και αυτός, ιδανικός τρόπος μεταποίησης για μονόχρωμες κουρτίνες.3. μια 2η κουρτίνα 

Αν έχετε βαρεθεί την όψη ενός παραθύρου με την ίδια κουρτίνα, μην την αλλάξετε, απλώς ...προσθέστε ακόμη μία με τον ευκολότερο αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.


Αν το υπάρχον κουρτινόξυλο δεν σας εξυπηρετεί γι΄αυτήν την χρήση, αν δηλαδή η απόστασή του από τον τοίχο είναι τέτοια που η διακοσμητική κουρτίνα κρεμασμένη με αυτόν τον τρόπο θα εμποδίζει την κίνηση της πρώτης, τοποθετήστε στον τοίχο δύο πρόσθετα διακοσμητικά γαντζάκια με μήκος τέτοιο ώστε να βγαίνουν προς τα έξω τόσο που το κρεμασμένο ύφασμα να μην ενοχλεί την αρχική κουρτίνα.


Για να δώσετε ...κυματισμό και να πέφτει ωραιότερα μια τέτοια διακοσμητική κουρτίνα, πιάστε την από τα γαντζάκια και αν χρειάζεται, δώστε με καρφίτσες το σχήμα που θέλετε στις άκρες και στην συνέχεια κόψτε το τυχόν περιττό ύφασμα σε κάποια σημεία και γαζώστε.

Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε για μια τέτοια διακοσμητική κουρτίνα εκτός από ένα φτηνό ρετάλι, μπορεί να είναι και οποιοδήποτε άλλο ταιριαστό ύφασμα, ακόμη κι ένα ριχτάρι, ένα παλιό τραπεζομάντηλο κλπ. ανάλογα με τον χώρο.4. το πιο απλό ρόμαν 


Στην κουζίνα ή σε παράθυρα που συνήθως δεν ανοιγοκλείνετε τις κουρτίνες παρά σπάνια, μια κουρτίνα τύπου ρόμαν ...χειροποίητη και χωρίς κανέναν ειδικό μηχανισμό και επιπλέον κόστος είναι μια πολύ όμορφη και πρωτότυπη λύση.


Γαζώστε στο πάνω μέρος της μια "θηλιά" που θα περαστεί το κουρτινόξυλο και αφού την κρεμάσετε περάστε στο κέντρο ένα διακοσμητικό σκοινί με μήκος αρκετό ώστε να επαρκεί να δέσετε και να σταθεροποιήσετε την κουρτίνα αφού την διπλώσετε σε ρολό έως το ύψος που θέλετε να είναι ανοικτή. 


Είναι πολύ εύκολο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, ιδανικό για κουρτίνες από χοντρά υφάσματα κι εκτός από σκοινί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πολλούς άλλους τρόπους για να την συγκρατήσετε όπως δερμάτινες λουρίδες ή ένα κομμάτι υφάσματος που θα γαζώσετε και στο τέλος του θα ράψετε μια κουμπότρυπα κι ένα διακοσμητικό κουμπί κλπ.

5. μια φάσα  

Πιο απλό ...δεν γίνεται.


Απλώς κόψτε ένα κομμάτι της κουρτίνας στο πάνω ή στο κάτω μέρος της κι αντικαταστήστε με ένα πρόσθετο κομμάτι υφάσματος.


Αν δεν βαριέστε το ...γάζωνε, ξήλωνε αυτός είναι ο τρόπος για να έχετε κάθε τόσο και μια ...άλλη κουρτίνα, με μηδαμινό κόστος.Επιλέξτε για το ύφασμα της φάσας χρώματα ταιριαστά και με την κουρτίνα και με τον χώρο συνολικά και δώστε ακόμη πιο εντυπωσιακή όψη στο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας το ίδιο με την φάσα ύφασμα και για κάποιο πρόσθετο στοιχείο στο ίδιο δωμάτιο όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, ένα ράνερ για το τραπέζι κλπ.


Με τον ίδιο τρόπο, προσθέτοντας δηλαδή μια φάσα στο πάνω ή κάτω μέρος, μπορείτε να ...μακρύνετε κοντές κουρτίνες που πιθανόν έχετε  ή να εκμεταλλευθείτε οικονομικά κάποιες που θα βρείτε έτοιμες στην αγορά αλλά δεν σας εξυπηρετούν οι διαστάσεις τους. 
Ακόμη και το να φτιάξετε εξ΄αρχής κουρτίνες, χρησιμοποιώντας με αυτόν τρόπο δύο διαφορετικά ταιριαστά είδη υφασμάτων που πιθανόν βρείτε σε ...ρετάλια στα καταστήματα με υφάσματα, είναι ένας πολύ οικονομικότερος τρόπος για να αλλάξετε τις κουρτίνες σας, σε σχέση με το να το κάνετε με τα ειδικά για κουρτίνες υφάσματα.


6. λίγο χρώμα 


Όπως μπορείτε να αλλάξετε την όψη οποιασδήποτε επιφάνειας με μπογιά, μπορείτε να το κάνετε και πάνω στην κουρτίνα με χρώματα για ύφασμα.


Ιδανική λύση για μονόχρωμα χοντρά υφάσματα και ο πιο ασφαλής τρόπος να το κάνετε είναι ένα stencil.Το πιο εύκολο είναι να επιλέξετε ένα stencil με κάποιο γεωμετρικό διακοσμητικό μοτίβο που θα επαναλάβετε με ένα μόνο χρώμα πάνω στην κουρτίνα αρκετές φορές, είτε διάσπαρτα πάνω στο ύφασμα είτε συνεχόμενα σε συγκεκριμένα σημεία δημιουργώντας ...φάσες από χρώμα.
Τα χρώματα για ύφασμα είναι ανεξίτηλα, αν βεβαίως δεν πλύνετε τα υφάσματα στους ...90 βαθμούς. Διαφορετικά δεν θα πάθουν απολύτως τίποτα όμως περισσότερο για να εξοικειωθείτε με την διαδικασία των stencils, αν δεν έχετε σχετική εμπειρία, αλλά και για να δοκιμάσετε την ...αντοχή του χρώματος που αγοράσατε, κάντε αρχικά μια δοκιμή σ΄ένα μικρό κομμάτι υφάσματος, αφήστε να στεγνώσει, πλύντε το στους 30-40 βαθμούς χωρίς έντονο στίψιμο κι αν όλα πάνε καλά, προχωρείστε κανονικά στην εφαρμογή του στην κουρτίνα. Αν κάτι πάει στραβά θα φταίει απλώς η ποιότητα της χρώματος. 


7. άλλο δέσιμο  


Σε κουρτίνες που συνήθως είναι τραβηγμένες ή πιασμένες στην άκρη, η ορατή επιφάνεια του υφάσματος είναι πολύ μικρή και η όλη εικόνα μπορεί πολύ εύκολα να διαφοροποιηθεί αν δώσετε το βάρος στον τρόπο δεσίματος.


Εκτός από τις κλασσικές πιάστρες, υπάρχουν άπειροι τρόποι να δέσετε την κουρτίνα, ανάλογα με το ύφασμά της και τον χώρο που βρίσκεται.
Χρησιμοποιείστε διακοσμητικά κορδόνια ή σκοινί που πάνω του μπορείτε να προσθέσετε κάθε είδους διακοσμητικό στοιχείο και αντικείμενο, συνδυάστε υφασμάτινα στοιχεία με σκοινί, κορδέλες κλπ.
Όσο μεγαλύτερο όγκο δώσετε στα δεσίματα τόσο το δικό τους χρώμα και ύφος θα είναι το κύριο στοιχείο στην εικόνα της κουρτίνας κι όχι το ίδιο το ύφασμά της.


8. δύο σε ένα   

Aν γαζώσετε πάνω στην πίσω όψη της παλιάς κουρτίνα σας ακόμη και μια ...ακόμη παλιότερη, ένα παλιό ριχτάρι ή όποιο κομμάτι υφάσματος πετύχετε κάπου σε οικονομική τιμή, θα έχετε μια ...καινούργια κουρτίνα. 


Ιδανικός τρόπος για να φτιάξετε πιο χοντρές κουρτίνες που θα σας εξασφαλίζουν περισσότερη σκίαση και για να προσθέσετε έναν μικρό τόνο ...χρώματος σε μουντά υφάσματα. 


Με το ίδιο ύφασμα μπορείτε να προσθέσετε και μερικές ακόμη λεπτομέρειες στην καλή όψη της κουρτίνας (π.χ μια μικρή φάσα) ή να φτιάξετε διακοσμητικά μαξιλάρια ή όποιο άλλο ταιριαστό υφασμάτινο στοιχείο για τον ίδιο χώρο.9. άλλο κουρτινόξυλο 


Και στην πιο απλή και ...σκέτη κουρτίνα, μπορείτε να δώσετε πραγματικά ...ενδιαφέρουσα όψη, ανάλογα με το κουρτινόξυλο που θα χρησιμοποιήσετε.


Σε κάθε παράθυρο που πιθανόν η λειτουργικότητα δεν σας ενδιαφέρει τόσο ώστε να προτιμήσετε τον κλασσικό σιδηρόδρομο που είναι όντως η πιο βολική λύση για κουρτίνες που ανοιγοκλείνουν διαρκώς ή τους κρίκους, μπορείτε να ...παίξετε με τον τύπο του κουρτινόξυλου επιλέγοντας λύσεις ιδιαίτερα πρωτότυπες. Δείτε εδώ πολλές ιδέες για ...διαφορετικά κουρτινόξυλα. 

Απλοί ακατέργαστοι λεπτοί κορμοί δέντρων, κορμοί ή κλαδιά ξύλων βαμμένα με χρώμα, μια παλιά σιδεριά κλπ. είναι στοιχεία που θα προσδώσουν ιδιαίτερη εμφάνιση και στην πιο απλή κουρτίνα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto