Ιδέες Μετατροπής Παλιών Επίπλων

Την διαδικασία και όλες τις γενικές πληροφορίες για τις μεθόδους και τα υλικά που θα σας βοηθήσουν να συντηρήσετε και να επεξεργαστείτε, γενικά, ξύλινες επιφάνειες τα έχουμε περιγράψει εδώ αναλυτικά.Όχι μόνο από  παλιά και φθαρμένα αλλά και από ιδιαίτερα οικονομικά έπιπλα που θα βρείτε στην αγορά  ειδικά την περίοδο των εκπτώσεων ή σε stock επίπλων, μπορούν να δημιουργηθούν πραγματικά όμορφα και απολύτως λειτουργικά έπιπλα, ακόμη και αν χρειαστεί εκτός από την εμφάνισή τους να αλλάξετε και την χρήση τους. Είτε λοιπόν πρόκειται για μια παλιά βιβλιοθήκη, ντουλάπα ή συρταριέρα, ένα γραφείο, ένα τραπέζι, παλιές ξύλινες καρέκλες, ο,τιδήποτε που έχετε βαρεθεί την όψη του ή έχει παλιώσει είτε για καινούργια έπιπλα που όμως δεν ήταν το χρώμα και η γενικότερη μορφή τους που σας έκαναν να τα προτιμήσετε, παρά μόνο η ιδιαίτερα ελκυστική τιμή τους, έχετε την δυνατότητα να διαφοροποιήσετε όχι μόνο την εμφάνισή τους, αλλάζοντας το χρώμα τους, αλλά και αφαιρώντας ή προσθέτοντας ράφια και χωρίσματα, καταργώντας ή δημιουργώντας ντουλάπια κλπ. κλπ. να μετατρέψετε και την χρήση τους σε διαφορετική από αυτήν που αρχικά είχαν σχεδιαστεί, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Η βασική διαδικασία για να αλλάξετε το χρώμα σ΄ένα οποιοδήποτε ξύλινο έπιπλο είναι ίδια για όλα:

1 Τρίβετε την επιφάνειά του με γυαλόχαρτο ή τριβείο, ανάλογα με το μέγεθος του επίπλου.
Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί εντελώς το προηγούμενο χρώμα ή λούστρο, απλά θα πρέπει η επιφάνεια του επίπλου να  "αγριέψει" και να μην έχει σε κανένα σημείο "γυαλιστερή" υφή, ώστε να μπορεί πάνω της να "σταθεί" η νέα μπογιά. 

2 Καθαρίζετε πολύ καλά την σκόνη από το τρίψιμο μ΄ένα πανί ή για μεγάλα έπιπλα με εγκοπές, σκαλίσματα κλπ. με την ηλεκτρική σκούπα.

3 Περνάτε με πινέλο ή ρολό ένα χέρι βελατούρας ή αστάρι ξύλου. Πρόκειται  για υποστρώματα λευκού χρώματος για χρήση πριν από το χρώμα και χρησιμοποιούναι για να γίνουν ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες εντελώς λείες και έτοιμες για βάψιμο.
4 Αφού στεγνώσει εντελώς το αστάρι, περνάτε απαλά την επιφάνεια του επίπλου μ΄ένα πολύ ψιλό γυαλόχαρτο χωρίς να τρίβετε δυνατά, απλά για να γίνει η επιφάνεια εντελώς λεία σε όλα τα σημεία και σκουπίζετε την σκόνη.
Το στάδιο αυτό της βελατούρας μπορείτε και να το παραλείψετε, όμως σίγουρα αν το κάνετε το τελικό αποτέλεσμα θα δείχνει πολύ πιο επαγγελματικό και είναι επίσης απαραίτητο όταν θέλετε να βάψετε σε πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση σκούρα έπιπλα, διαφορετικά θα πρέπει να περάσετε παραπάνω από δύο χέρια της ανοιχτόχρωμης μπογιάς για να καλύψετε πλήρως την παλιά, κάτι που και παραπάνω χρόνος και κόπος είναι και επίσης αλλοιώνει το φινίρισμα και την τελική εικόνα και υφή του επίπλου.
5 Τέλος, με πινέλο, ρολό ή πιστόλι βαψίματος βάφετε το έπιπλο στην απόχρωση που θέλετε με χρώμα για ξύλο/ρεπουλίνη. (Το πιστόλι βαψίματος δίνει τελειότερο αποτέλεσμα σε σχέση με το ρολό και ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε πινέλο για το πρώτο χέρι της μπογιάς το δεύτερο και το τελικό φινίρισμα θα το δώσετε αν όχι με πιστόλι τουλάχιστον με ρολό για να είναι το χρώμα ομοιόμορφα στρωμένο, κάτι που με το πινέλο είναι πολύ δύσκολο να κατορθώσετε ειδικά σε μεγάλες επιφάνειες).Τα στάδια τριψίματος και πέρασμα με αστάρι μπορούν να παραλειφθούν αν χρησιμοποιήσετε ειδικά χρώματα κιμωλίας για απευθείας εφαρμογή πάνω σε κάθε είδους επιφάνεια-υλικό. Εδώ θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο είδος χρωμάτων.   

     Δείτε την διαδικασία ...εν συντομία     Αυτός είναι ο τρόπος για να προσθέσετε χρώμα σ΄ένα  έπιπλο βαμμένο στην απόχρωση του ξύλου, για να αλλάξετε εντελώς την μορφή σκούρων κλασικών επίπλων που πιθανόν δεν ταιριάζουν πια με την πιο μοντέρνα τωρινή σας διακόσμηση, για να δημιουργήσετε από πολύ οικονομικά έπιπλα που θα βρείτε στην αγορά στις κλασσικές αποχρώσεις του ξύλου εντυπωσιακά νεανικά έπιπλα για τα δωμάτια των παιδιών, για να μεταμορφώσετε το κεφαλάρι ενός παλιού κρεβατιού κλπ.

Οτιδήποτε ξύλινο μπορεί να αλλάξει χρώμα και όψη μεαυτήν ακριβώς την διαδικασία, που δεν είναι καθόλου δύσκολη. Κι αν έχετε την οποιαδήποτε αναστολή για το αν και πόσο πετυχημένα θα τα καταφέρετε απλά δοκιμάστε αρχικά σ΄ένα πολύ μικρό έπιπλο, όπως π.χ ένα ξύλινο σκαμνάκι και κάντε  εκεί τα πειράματά σας όσες φορές χρειαστεί μέχρι να νοιώσετε έτοιμοι να επεξεργαστείτε μεγαλύτερα κομμάτια.


Και φυσικά με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να συνδυάσετε, στο ίδιο έπιπλο, δύο διαφορετικά χρώματα ή εκτός από το να το βάψετε στην βασική του απόχρωση, να ζωγραφίσετε πάνω στην επιφάνειά του, να χρησιμοποιήσετε stencils, αυτοκόλλητη ταπετσαρία αλλά και κάθε είδους τεχνοτροπία αντίστοιχες με εκείνες για τοίχους, για να του δώσετε πραγματικά την μορφή ενός ...έργου τέχνης. 

Όλες οι faux τεχνοτροπίες με την χρήση του αντίστοιχου ειδικού glaze μπορούν να εφαρμοσθούν και σε ξύλινες επιφάνειες. 
Ακόμα και τα πιο ...μουντά και ...άχρωμα, εκείνα που το μόνο ...κομψό που βρίσκετε πάνω τους αναζητώντας στην αγορά έπιπλα για το σπίτι σας είναι η ...τιμή τους, μπορούν πραγματικά να μετατραπούν σε αξιοζήλευτα κομμάτια με λίγη δουλειά και λίγη φαντασία.


     δείτε  εδώ την διαδικασία για να μετατρέψετε    
   τις επιφάνειες των επίπλων σε ...μαυροπίνακες  Τα έπιπλα ανήκουν έτσι κι αλλιώς στα ακριβότερα είδη για το σπίτι και αυτός είναι και ο λόγος που σπανιότερα και τελευταία απ΄όλα τα άλλα μας απασχολούν σε κάθε προσπάθεια μικρής ανανέωσης των χώρων μας.

Η δυνατότητα λοιπόν να τους αλλάξετε όψη αλλά και χρήση, θα σας δώσει την ευκαιρία με μικρό κόστος πραγματικά να αλλάξετε την συνολική εικόνα του σπιτιού, πολύ πιο ριζικά απ΄ότι θα το κατορθώνατε αλλάζοντας επιμέρους και μικρότερα στοιχεία μέσα στους χώρους του.'Ενα επιχείρημα που μπορεί να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους για το πόσο τελικά αξίζουν τον κόπο αυτού του τύπου οι μετατροπές είναι η απλή ερώτηση "πόσο πολύ όχι μόνο αντέχουμε πια αλλά και θέλουμε να πιανόμαστε ...κορόϊδα;"  Γιατί κάνοντας μια βόλτα σε καταστήματα επίπλων θα βρείτε βεβαίως τόσο χειροποίητα όσο και μαζικής παραγωγής έπιπλα που και η ποιότητα του ξύλου τους και ο γενικότερος σχεδιασμός, δικαιολογούν απόλυτα την ακριβή τιμή τους. Όμως μέσα σ΄όλες αυτές τις ...εξαιρέσεις, θα διαπιστώσετε ότι αναλογικά εντελώς αδικαιολόγητα ψηλές είναι- κατά βάση- και οι τιμές επίπλων που δεν διαθέτουν καμιά ιδιαίτερη ποιότητα ούτε σε ότι αφορά τα υλικά κατασκευής τους, ούτε και στην γενικότερη αισθητική τους.

Κλασσικό παράδειγμα πολλά αντικέ ύφους και παλαιωμένου στυλ έπιπλα. Όχι φυσικά τα αυθεντικά παλιά ή τα πατιναρισμένα με την κανονική διαδικασία αλλά εκείνα τα ...τύπου παλιά, επιμελώς "φθαρμένα", country κλπ. κομμάτια, που είναι κατασκευασμένα από απλό ξύλο και βαμμένα, τις πιο πολλές φορές, με την ίδια διαδικασία που και εσείς μόνοι σας αν την κάνετε μπορείτε να δώσετε σε οποιοδήποτε έπιπλο αυτήν την όψη απλά ...βάφοντας και ...ξεβάφοντας το χρώμα κατά τόπους.

       Δείτε πως...      Μπορείτε να το κάνετε κι εσείς! 
Για να δώσετε αυτήν την όψη σε έπιπλα ανοιχτόχρωμα θα χρειαστεί να τα βάψετε αρχικά σε σκούρο καφέ χρώμα, ακολουθώντας την βασική διαδικασία. 
Ο "βαθμός" πεπαλαιωμένης όψης που θα προσθέσετε στο έπιπλο είναι θέμα γούστου ανάλογα με το πόσο πολύ θα ξεβάψετε το χρώμα και εκτός από το τρίψιμο με γυαλόχαρτο, το ίδιο αποτέλεσμα θα πετύχετε και αν με ένα εντελώς στεγνό πινέλο ή ένα πανί αφαιρέσετε κατά τόπους την μπογιά όσο είναι ακόμη υγρή.  
Και φυσικά ούτε το λευκό χρώμα είναι ...κανόνας, αν δεν σας αρέσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε απόχρωση τόσο στη βασική του επίπλου όσο και σε εκείνη που σε ορισμένα σημεία θα "αποκαλύπτεται" πίσω από το εξωτερικό στρώμα βαφής.


δείτε εδώ αναλυτικά πως θα εφαρμόσετε τεχνικές παλαιώσης

Οποιοδήποτε έπιπλο βάψετε και θέλετε να του προσθέσετε μερικές ακόμα ...προσωπικές, διακοσμητικές πινελιές μπορείτε και να το ζωγραφίσετε χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα ζωγραφικής είτε ντεκουπάζ και μετατρέποντας την επιφάνεια του επίπλου σαν έναν πραγματικό ...καμβά:

ούτε τα ...τριαντάφυλλα είναι κανόνας εσείς ζωγραφίστε ό,τι θέλετε

Ακόμα όμως κι αν όμως δεν έχετε τέτοιες ικανότητες, τα stencils θα κάνουν την ...πιο πολύ δουλειά για λογαριασμό σας εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να τα γεμίσετε με χρώμα:Tα stencils, γενικά, γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και στην ελληνική αγορά και εκτός από τα μεγάλα χρωματοπωλεία και καταστήματα με είδη για ζωγραφική και βάψιμο θα τα βρείτε πλέον και σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού σε ποικιλία σχεδίων και οικονομικές τιμές. 
Αν παρ΄όλα αυτά και για την συγκεκριμένη χρήση δεν βρίσκετε το σχέδιο που να σας ικανοποιεί, απλά φτιάξτε τα δικά σας δημιουργώντας stencils με οποιοδήποτε σχέδιο, σχήμα ή ζωγραφιά που βρήκατε σ΄ένα περιοδικό ή σ΄ένα ...ύφασμα. Όμως και η ιδέα της αυτοκόλλητης ταπετσαρίας σε συνδυασμό με το βάψιμο,  μπορεί πραγματικά να δώσει εντελώς διαφορετική όψη σε κάθε είδους έπιπλο και μην σας απασχολούν τα σχέδια και τα χρώματα που θα δείτε σε παρόμοια "παραδείγματα", δείτε απλώς τον τρόπο που θα το κάνετε και για τα δικά σας έπιπλα διαλέξτε σχέδια και χρώματα ταπετσαρίας που να ταιριάζουν στο ύφος που εσείς θέλετε να δώσετε στους χώρους σας αφού στα ειδικά με τέτοια είδη καταστήματα θα βρείτε αυτοκόλλητες ταπετσαρίες σε ατέλειωτη ποικιλία.Ένα επίσης σημαντικό πλεονέκτημα που κερδίζετε διαμορφώνοντας εσείς την όψη των επίπλων σας με παρόμοιους τρόπους, είναι ότι μπορείτε να ταιριάξετε απόλυτα, κομμάτια εντελώς ανόμοια μεταξύ τους και σε ότι αφορά την ποιότητα του ξύλου αλλά και την απόχρωσή του. 

Το ότι π.χ τα ονομαζόμενα "σουηδικά" έπιπλα από ανοιχτόχρωμο ξύλο στην φυσική του απόχρωση δεν ταιριάζουν καθόλου στη διακόσμηση του σπιτιού σας, αλλά η τιμή τους πολύ ταιριάζει στο ...πορτοφόλι σας, δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα για να τα χρησιμοποιήσετε. 
Αρκεί να τα βάψετε και να τους δώσετε την μορφή που θα τα κάνει να ταιριάξουν με την ήδη υπάρχουσα επίπλωση σε κάθε χώρο του σπιτιού. 

Γενικά, σε μια εποχή που ψάχνουμε γενικώς και για τα πάντα που θα βρούμε το πιο οικονομικό, από τα ρούχα που αγοράζουμε μέχρι το ...ψωμί,  είναι τουλάχιστον επιπόλαιο αν όχι "ανόητο" να μην το κάνουμε για πράγματα που εξ΄ορισμού κοστίζουν ακριβά.

Η επεξεργασία του επίπλων είναι μεν μια ιδιαίτερη διαδικασία αλλά καθόλου δύσκολη και αν μάθετε από την αρχή σωστά τι ακριβώς πρέπει να κάνετε για το κάθε ένα που θέλετε να "μεταμορφώσετε" δεν υπάρχει έπιπλο που να μην μπορεί να αλλάξει όψη, όχι μόνο ξύλινο ή και μεταλλικό αλλά ακόμη κι αν πρόκειται για μια ...πλαστική πολυθρόνα. 

Δοκιμάστε το, ακόμη κι αν η εμπειρία σας σε τέτοιου είδους ...απόπειρες είναι ανύπαρκτη. Είναι σίγουρο ότι μετά την πρώτη φορά και τα χέρια και η φαντασία σας θα "απελευθερωθούν" και το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω για τον κόπο σας.


Και...
  • Kάθε τύπου "παρέμβαση" που απαιτεί τρίψιμο και βάψιμο, μπορεί να εφαρμοσθεί σε αποκλειστικά ξύλινα έπιπλα. Έπιπλα και κάθε είδους αντικείμενα κατασκευασμένα από μελαμίνη, mdf κλπ. δεν επιδέχονται κανενός τέτοιου είδους επεξεργασία. Κάποιες κατηγορίες τέτοιων επιφανειών μπορούν να βαφτούν μόνο με χρώματα κιμωλίας, δείτε εδώ λεπτομέρειες για αυτά τα χρώματα. 
  • Η ποιότητα των χρωμάτων αλλά και των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσετε για να βάψετε ξύλινα έπιπλα, παίζει πολύ καθοριστικότερο ρόλο για το αποτέλεσμα απ΄ότι η αντίστοιχη εκείνων για να βάψετε έναν τοίχο. Πινέλα που αφήνουν τρίχες και χρώματα κακής ποιότητας που δεν στρώνουν με ...τίποτα είναι σίγουρο ότι θα βρείτε στην αγορά σε πολύ οικονομικότερες τιμές από άλλα αντίστοιχα αλλά καλύτερα προϊόντα, όμως ακόμα σιγουρότερο είναι πως ό,τι γλυτώσετε σε χρήμα θα το πληρώσετε σε ...ταλαιπωρία. 
  • Το σωστό τρίψιμο του ξύλου σε λουστραρισμένες επιφάνειες είναι παραπάνω από το μισό της επιτυχίας πολύ περισσότερο σ΄ένα έπιπλο που οι ατέλειες είναι πολύ πιο εύκολα ...ορατές απ΄όσο π.χ στην οροφή μιας ξύλινης πέργκολας.  Χρησιμοποιείστε το σωστό νο/πάχος γυαλόχαρτου, αν δεν είστε σίγουροι κάντε πρώτα μια δοκιμή σ΄ένα σημείο του επίπλου που δεν φαίνεται και ξεκινήστε το τρίψιμο πολύ προσεκτικά είτε το κάνετε με απλό γυαλόχαρτο είτε με τριβείο, αν αυτό που θέλετε είναι απλά να "αγριέψετε" την επιφάνεια κι όχι να αφαιρέσετε εξ΄ολοκλήρου το προηγούμενο χρώμα ή λούστρο. Αν σε κάποια έστω σημεία τρίψετε παραπάνω απ΄όσο πρέπει θα αναγκαστείτε είτε να κάνετε το ίδιο για ολόκληρην την επιφάνεια, είτε να στοκάρετε με ξυλόστοκο τα σημεία αυτά, διαφορετικά η επιφάνεια του επίπλου δεν θα είναι εντελώς λεία και ίσια. 
  • Mε την ίδια ακριβώς διαδικασία δηλαδή: τρίψιμο - βάψιμο θα αλλάξετε απόχρωση σε οποιοδήποτε μεταλλικό έπιπλο, λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 
pinterest.com/soulouposeto