Πως θα φτιάξετε Τσιμεντένιες Πλάκες επίστρωσης για Κήπους-Αυλές


Δεν είναι φυσικά υποχρεωτικό να διαθέτετε έναν κήπο αμέτρητων τετραγωνικών για να σας αφορά η πρόταση "τσιμεντένια μονοπάτια", αντίθετα σε μια μικρή αυλή χωρίς πλήρη εδαφοκάλυψη και σε κάποια σημεία που υπάρχει απλώς χώμα, είναι χρησιμότερες κάποιες πλάκες ώστε αφ΄ενός να μην πατάτε στην λάσπη αφ΄ετέρου για να δημιουργήσετε ένα πολύ ιδιαίτερο στοιχείο διαμόρφωσης-διακόσμησης του χώρου. Η χρήση τους φυσικά δεν περιορίζεται  αποκλειστικά και μόνο ως επιδαπέδιες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως επιτοίχιες σε όποιο σχήμα-μέγεθος εσείς θέλετε για την διαμόρφωση-διακόσμηση εξωτερικών χώρων. 
Αντί λοιπόν για έτοιμες πλάκες, μπορείτε πολύ εύκολα και οικονομικά να φτιάξετε τις δικές σας  με διάφορους τρόπους ανάλογα με το αν θέλετε η επιφάνειά τους να έχει όψη κανονικού ψηφιδωτού,  να είναι απλώς διακοσμημένη ανά σημεία με κάποιες ψηφίδες, βότσαλα, χαλίκι, να έχει ανάγλυφη όψη  κλπ.  


Το βασικό  υλικό  σε όλες τις κατασκευές αυτού του τύπου  είναι το μείγμα έτοιμου κονιάματος που θα βρείτε σε όλα τα χρωματοπωλεία, μάντρες οικοδομικών υλικών και πολυκαταστήματα που διαθέτουν και υλικά δόμησης. Μπορείτε βεβαίως να χρησιμοποιήσετε και κανονικό μείγμα μπετόν που θα φτιάξετε με σκόνη τσιμέντου, άμμο και νερό. Εδώ θα βρείτε σχετικές πληροφορίες. 

Επιπρόσθετα θα χρειαστείτε:
- Καλούπια

Μπορεί να είναι οποιοδήποτε σκεύος που σας εξυπηρετεί το σχήμα και μέγεθός του π.χ παλιά ταψιά, πλαστικές λεκάνες κλπ. ενώ μια πρακτική λύση είναι και τα αλουμινένια ταψιά μιας χρήσης που υπάρχουν στην αγορά σε διάφορα σχήματα-μεγέθη.
- Βαζελίνη ή λάδι
Για να αλείψετε το καλούπι ώστε αφού στερεοποιηθεί το τσιμέντο να ξεκαλουπωθεί εύκολα
- Πλέγμα

Μικρά κομμάτια από απλό συρματόπλεγμα περίφραξης - Ψηφίδες
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονικές κεραμικές ψηφίδες για ψηφιδωτά, βότσαλα, σπασμένα πλακάκια, σπασμένες πορσελάνες, γυαλάκια της θάλασσας, χαλίκια κλπ. Η επιλογή, πέρα από θέμα γούστου είναι και ζήτημα αντοχής, αφού βεβαίως π.χ τα βότσαλα ή τα πλακάκια αποκλείεται να φθαρούν όσο βάρος και καταπόνηση και αν δεχτούν σε αντίθεση με άλλα πιο "ελαφρά" υλικά 
- Διαφανές αυτοκόλλητο 

Θα το βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία αλλά και πολυκαταστήματα ειδών σπιτιού


1. Ξεκινήστε δημιουργώντας τις "ψηφίδες" σας, αν δεν χρησιμοποιήσετε έτοιμες κεραμικές, βότσαλα ή πετρούλες. 

Τοποθετήστε πλακάκια ή πορσελάνινα σκεύη ανάμεσα σε κομμάτια εφημερίδας ή ύφασμα και χτυπήσετε σε μερικά σημεία με ένα σφυράκι ώστε να σπάσουν σε μικρά κομμάτια.Οι κατασκευές ψηφιδωτών από  σπασμένες πορσελάνες δίνουν, γενικά, πολύ εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα και για αυτή την χρήση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάθε είδους σκεύη που θα βρείτε ακόμη και στα 1 euro shops αλλά και σε παζάρια με παλιά αντικείμενα. 2. Με "πατρόν" την βάση του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε, κόψτε ένα ίδιου σχήματος-μεγέθους κομμάτι από το αυτοκόλλητο.

Κολλήστε τις ψηφίδες στο αυτοκόλλητο, δημιουργώντας το σχέδιο που θέλετε και λαμβάνοντας υπόψη σας ότι η "καλή" τελική του όψη θα είναι αυτή που βρίσκεται στην κάτω πλευρά. Θα τις τοποθετήσετε δηλαδή ανάποδα και ανά πάσα στιγμή σηκώνοντας το αυτοκόλλητο μπορείτε να δείτε στην κάτω του όψη αν το σχέδιο σας ικανοποιεί ή όχι και να κάνετε τις ανάλογες διορθώσεις. 


Αλείψτε το καλούπι με βαζελίνη ή λάδι και τοποθετήστε το αυτοκόλλητο με την πλευρά που διαθέτει την κόλλα προς τα πάνω.


3. Φτιάξτε το μείγμα κονιάματος αναμειγνύοντας με νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας του. 

Τοποθετήστε μια ποσότητα στο καλούπι, πάνω στο αυτοκόλλητο με τις ψηφίδες, και πιέστε με τα χέρια σας ώστε να μην υπάρχουν κενά.


Κόψτε ένα κομμάτι από το πλέγμα, "βυθίστε" το ελαφρά στο κέντρο και γεμίστε το καλούπι μέχρι το χείλος με τσιμέντο και πάλι πιέζοντας με τα χέρια σας και στρώνοντας ώστε η επιφάνειά του να είναι ίσια.


4. Αφήστε την κατασκευή να στεγνώσει για περισσότερες από 2-3 μέρες
Ανάλογα με το μείγμα κονιάματος, το πάχος της κατασκευής, τις συνθήκες υγρασίας που επικρατούν κλπ. μπορεί να χρειαστεί ακόμη και μια ολόκληρη εβδομάδα μέχρι το τσιμέντο να στερεοποιηθεί πλήρως. 


5. Αφού βεβαιωθείτε ότι το τσιμέντο έχει στερεοποιηθεί εντελώς, ξεκαλουπώστε την πλάκα, αφαιρέστε το αυτοκόλλητο και αν θέλετε μπορείτε να περάσετε 3-4 χέρια προστατευτικό διαφανές βερνίκι γενικής χρήσης ή αντίστοιχο βερνίκι σε σπρέϋ. 

6. Σκάψτε ελαφρά στο σημείο που θα μπουν οι πλάκες, ανάλογα με το ύψος τους  και, αφού τις τοποθετήσετε, πιέστε ξανά το χώμα περιμετρικά έτσι ώστε το πάνω μέρος της επιφάνειάς τους να βρίσκεται ελάχιστα  ψηλότερα από την ευθεία του εδάφους ή αν το προτιμάτε εντελώς ευθυγραμμισμένο με το χώμα.

Αυτός είναι ένας από τους γενικούς τρόπους για να δημιουργήσετε διακοσμητικές τσιμεντένιες πλάκες, για κάθε χρήση. Εναλλακτικά: 

1. Παραλείποντας το αυτοκόλλητο και τις όποιου τύπου ψηφίδες, απλώς γεμίζοντας δηλαδή το καλούπι με μείγμα τσιμέντου, μπορείτε να φτιάξετε απλές τσιμεντένιες πλάκες που στην συνέχεια θα τις διακοσμήσετε με ψηφίδες, βότσαλα κλπ. χρησιμοποιώντας κόλλα για πλακάκια για να τις κολλήσετε και αρμόστοκο στο τελικό στάδιο. 
Εδώ θα βρείτε αναλυτικές σχετικές  οδηγίες δημιουργίας για ψηφιδωτά - βοτσαλωτά, την οποία μπορείτε φυσικά να εφαρμόσετε και σε έτοιμες απλές πλάκες π.χ πεζοδρομίου που θα βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών.


2. Tις όποιου τύπου ψηφίδες, βότσαλα κλπ μπορείτε να τα "βυθίσετε" ελαφρά σε μείγμα τσιμέντου αφού πριν γεμίσετε με αυτό ένα οποιοδήποτε καλούπι αλειμμένο με βαζελίνη ή λάδι.
Ο τρόπος αυτός ενδείκνυται για πολύ απλά ή για απολύτως συμμετρικά γεωμετρικά σχέδια όπως και για την δημιουργία κάθε τύπου βοτσαλωτού, το μόνο που θα πρέπει να προσέξετε είναι να έχετε πριν κάνει έναν λεπτομερή σχεδιασμό για την σειρά-σχηματισμό που θα τοποθετηθούν βότσαλα ή ψηφίδες, ώστε να προλάβετε να τα τοποθετήσετε πριν αρχίσει να στερεοποιείται το τσιμέντο. 3. Ένας επίσης  απλός τρόπος με πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα για να δημιουργήσετε "ανάγλυφες" τσιμεντένιες πλάκες είναι να χρησιμοποιήσετε ως "σφραγίδα" πάνω στο τσιμέντο οποιοδήποτε αντικείμενο που σας εξυπηρετεί το σχήμα-σχέδιό του, για παράδειγμα ένα απλό χαλάκι εισόδου από καουτσούκ.  

Αλείψτε με βαζελίνη ή λάδι το καλούπι και όλες τις πλευρές από ένα κομμάτι  διάτρητο λαστιχένιο πατάκι εισόδου. Γεμίστε το καλούπι με τσιμέντο και ακουμπήστε πάνω του το λαστιχένιο χαλάκι. Π
ιέστε το - βυθίστε το ελαφρά, από την πλευρά με το σχέδιο ώστε στο τελικό αποτέλεσμα να έχει αφήσει το ανάγλυφο αποτύπωμά του. Αφαιρέστε το λάστιχο όταν το τσιμέντο θα έχει στερεοποιηθεί. 


4. Τόσο σε έτοιμες πλάκες του εμπορίου ακόμη και απλές πλάκες πεζοδρομίου ή αυτές που θα δημιουργήσετε μόνοι σας σε όποιο μέγεθος-σχήμα θέλετε, σύμφωνα με την γενική διαδικασία όπως την περιγράψαμε παραπάνω, μπορείτε να δώσετε πολύ όμορφη και ιδιαίτερη όψη με την χρήση stencils.

Χρησιμοποιείστε κανονικά stencils ή και κομμάτια δαντέλας - διάτρητου υφάσματος, χάρτινα διάτρητα σχέδια ή όποιο άλλο αντικείμενο σας εξυπηρετεί για να αποτυπώσετε πάνω στην πλάκα το σχέδιο χρησιμοποιώντας τσιμεντόχρωμα ή χρώματα σε σπρέϋ. Εδώ θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες - γενικές οδηγίες για το πως θα δουλέψετε με stencils πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Και...

* Παραπάνω από το μισό της επιτυχίας, σε όλες τις τσιμεντένιες κατασκευές, είναι η σωστή παρασκευή του κονιάματος. Πρέπει να έχει την σωστή ρευστότητα και να μην υπαρχουν εσωτερικά κενά, όταν θα το τοποθετήσετε στο καλούπι. Κατ΄αρχήν απ΄όπου προμηθευτείτε το έτοιμο μείγμα εξηγείστε για ποια ακριβώς χρήση το θέλετε, ώστε να σας δώσουν το κατάλληλο προϊόν και στην συνέχεια, ειδικά αν είστε αρχάριοι σε παράμοιες εργασίες, η μαγική λέξη είναι ...δοκιμή.
  
Πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση της κατασκευής που θέλετε φτιάξτε κάτι αντίστοιχο σε ...μικρογραφία. Χρησιμοποιείστε ως καλούπι ένα πολύ μικρό σκεύος, που μόνο σε ύψος να είναι αντίστοιχο με την τελική κατασκευή και με 4-5 ψηφίδες, πολύ μικρά κομμάτια πλέγμα και μια ελάχιστη ποσότητα κονιάματος απλώς ...πειραματιστείτε, δείτε τι πιθανόν πηγαίνει λάθος από την αρχή έως το τελικό στάδιο του ξεκαλουπώματος και ανάλογα διορθώστε αν χρειάζεται είτε την ρευστότητα του μείγματος, αυξήστε την ποσότητα βαζελίνης ή λαδιού αν δείτε ότι δυσκολεύεστε στο ξεκαλούπωμα κλπ.


* Σε καμιά περίπτωση μην παραλείψετε το πλέγμα, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα όταν το τσιμέντο στερεοποιηθεί και πατηθεί να "ανοίξει". Το πλέγμα είναι αυτό που "δένει" το σκυρόδεμα, σε κάθε είδους κατασκευή, όπως ακριβώς και στο χτίσιμο με μπετόν. 

* Παρ΄όλο που στα περισσότερα σχετικά άρθρα που θα βρείτε στο internet  για τέτοιου είδους πλάκες αυτές είναι στρογγυλές, εσείς φυσικά μπορείτε να τις δημιουργήσετε σε τετράγωνο, παραλληλόγραμμο ή όποιο άλλο σχήμα θέλετε διαφοροποιώντας ανάλογα το σχήμα του καλουπιού που θα χρησιμοποιήσετε. 


 * Αρκετά από τα έτοιμα κονιάματα έχουν τον χαρακτηρισμό "ταχείας πήξης". Είναι κατά βάση ακριβότερα, δεν σας χρειάζεται κάτι ανάλογο για τέτοιου τύπου κατασκευές, αν όμως το επιλέξετε προσέξτε την ποσότητα μείγματος που θα φτιάχνετε κάθε φορά. Πρέπει να είναι τέτοια ώστε να προλαβαίνετε να την τοποθετήσετε στα καλούπια πριν ...πετρώσει στο δοχείο που την έχετε παρασκευάσει. * Αν θέλετε να δημιουργήσετε ταυτόχρονα αρκετές τέτοιες πλάκες με τον 1ο γενικό τρόπο, με την χρήση δηλαδή αυτοκόλλητου που πάνω του θα δημιουργήσετε το σχέδιο με τις ψηφίδες ο πιο πρακτικός τρόπος είναι να φτιάξετε το σχέδιο πάνω στα αυτοκόλλητα για όλες τις πλάκες, τις τοποθετείτε στα καλούπια και μετά τα γεμίζετε όλα με μείγμα τσιμέντου. 


* Ένας επίσης πολύ πρακτικός τύπος καλουπιού για για να φτιάξετε πολλές τέτοιες πλάκες και μάλιστα απευθείας στο σημείο που θέλετε να δημιουργήσετε έναν διάδρομο, είναι να χρησιμοποιήσετε χαρτόπουτα. 
Αφαιρέστε την βάση τους, αλείψτε το εσωτερικό με βαζελίνη ή λάδι  και τοποθετείστε τα με την σειρά - διάταξη που θέλετε να έχουν οι πλάκες. Γεμίστε με μείγμα τσιμέντου, τοποθετήστε στην επιφάνεια όποιου τύπου ψηφίδες επιθυμείτε και όταν το τσιμέντο στερεοποιηθεί απομακρύνετε τα κουτιά. 


* Με τον ίδιο γενικό τρόπο μπορείτε ασφαλώς να δουλέψετε και άλλου τύπου μικρότερες τσιμεντένιες κατασκευές, χρησιμοποιώντας ανάλογου μεγέθους-σχήματος καλούπια.
 Πχ να φτιάξετε να φτιάξετε  ψηφιδωτά ή ανάγλυφα σουβέρ, τσιμεντένια επιτοίχια διακοσμητικά, σκαλοπάτια,  μια  τσιμεντένια πλάκα για να διακοσμήσετε το σημείο που βρίσκεται μια βρύση στον κήπο σας, μικρά ψηφιδωτά πλακάκια για κάθε χρήση κλπ.  Οι ανάγλυφες πλάκες μπορούν εάν θέλετε και να βαφτούν με τσιμεντόχρωμα, ενώ σε  διακοσμητικές τέτοιες επιτοίχιες  και όχι επιδαπέδιες κατασκευές ένα υλικό που μπορείτε να προσθέστε ως διακοσμητικές "ψηφίδες" είναι και τα  κοχύλια. 

* Έτοιμα κονιάματα-σκυροδέματα θα βρείτε στην αγορά και σε λευκό εκτός από γκρι χρώμα. 

* Με την ίδια γενική διαδικασία, όχι φυσικά για να φτιάξετε πλάκες-μονοπάτια, αλλά άλλου τύπου "ελαφριές" διακοσμητικές κατασκευές μπορείτε να δουλέψετε γεμίζοντας καλούπια με γύψο.