50+ Κατασκευές από Πλαστικά Μπουκάλια


Το πλαστικό, γενικά, είναι ένα από τα καταστροφικότερα υλικά για το περιβάλλον εξαιτίας του πολύ αργού ρυθμού αποδόμησή του, αφού υπάρχουν είδη πλαστικού που για να διασπαστούν πλήρως απαιτούνται εκατοντάδες χρόνια, διάστημα κατά το οποίο διαχέουν σε έδαφος, νερό κλπ. όλα τα πρόσθετα επιβλαβή συστατικά τους. Ταυτόχρονα εξαιτίας του πολύ μικρού βάρους του π.χ 1/8 σε σχέση με το κοινό γυαλί, της ευκολίας μεταφοράς και του πολύ μικρότερους κόστους, οι πλαστικές συσκευασίες έχουν επεκταθεί, πέραν όλων των άλλων τομέων, στο συντριπτικό ποσοστό της βιομηχανίας τροφίμων και ειδών οικιακής κατανάλωσης, γεγονός που από μόνο του αρκεί ώστε καθημερινά σε κάθε σπίτι να διακινείται και τελικώς να καταλήγει στα σκουπίδια μια σημαντική ποσότητα πλαστικού ένα μεγάλο μέρος των οποίων αποτελούν τα πλαστικά μπουκάλια νερού, αναψυκτικών, απορρυπαντικών, καλλυντικών κλπ. 

Πέραν των επιβλαβών επιπτώσεών του στο περιβάλλον είναι και ένα "ψυχρό" και ακαλαίσθητο υλικό, κάθε τύπου αντικείμενο από πλαστικό είναι κλάσεις υποδεέστερο αισθητικά από το αντίστοιχό του φτιαγμένο από οποιοδήποτε άλλο υλικό. 


Όμως αν βαφτεί ή επενδυθεί με ύφασμα, χαρτί κλπ. και γενικά αντιμετωπιστεί "καλλιτεχνικά", η αντοχή και το πολύ μικρό βάρος του μπορούν να αξιοποιηθούν και από ένα κοινό πλαστικό μπουκάλι, εκτός όλων των άλλων, να προκύψουν και αντικείμενα για διακοσμητική χρήση, συντελώντας σε μια μορφής δημιουργικής ανακύκλωσης.  

Κάθε μέρος ενός άχρηστου πλαστικού μπουκαλιού (καπάκι, στόμιο, κύριο μέρος, βάση) προσφέρεται για διαφορετικές "μετατροπές-χρήσεις" τόσο για αντικείμενα που μπορείτε να κατασκευάσετε από ένα πλαστικό μπουκάλι αντί να αγοράσετε έτοιμο κάτι αντίστοιχο που επίσης από πλαστικό θα ήταν κατασκευασμένο όπως π.χ ένα φτυαράκι ή ποτιστήρι για την κηπουρική σας, πλαστικά παιδικά παιχνίδια, μια θήκη για το κινητό, ένα σπορείο από μπουκάλια αντί για πλαστικά γλαστράκια κλπ  αλλά και για να εκμεταλλευτείτε το σχήμα κάθε μέρους ενός μπουκαλιού για ευφάνταστες και πρακτικές χρήσεις. Αυτονόητο ό,τι όποια περισσεύματα σε τέτοια σκουπίδια θα πρέπει να καταλήγουν όχι στους κοινούς αλλά τους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, ενώ η κατασκευή κάθε τύπου παιχνιδοκατασκευής αξιοποιώντας κάθε είδους πλαστική, χάρτινη ή τενεκέδια συσκευασία είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε τα παιδιά από μικρά να ενστερνιστούν και να τους γίνει τρόπος και στάση ζωή η διαδικασία της ανακύκλωσης.