Πως θα καλλιεργήσετε Καλοκαιρινά Λαχανικά σε Γλάστρες

Η μοναδική διαφορά της δημιουργίας ενός ...λαχανόκηπου σε γλάστρες σε σχέση με την απευθείας φύτευση στο χώμα είναι ο αριθμός των φυτών που μπορούν να χωρέσουν στο μπαλκόνι ή μια μικρή αυλή, σε σχέση με τον μεγαλύτερο χώρο ενός κανονικού κήπου. Σε όλα τα άλλα δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφοροποίηση και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο-φροντίδες εποχιακά καλοκαιρινά είδη όπως ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια, μελιτζάνες ή κολοκύθια μπορούν να να καλλιεργηθούν σε κάθε είδους δοχεία φύτευσης. 


Ακριβώς λόγω του περιορισμένου χώρου ένας λαχανόκηπος σε γλάστρες-ζαρντινιέρες δεν θα σας εξασφαλίσει το σύνολο της ποσότητας που χρειάζεστε σε καλοκαιρινά λαχανικά, όμως τόσο για την όλη ιδιαίτερα δημιουργική διαδικασία ή και μόνο για το χρώμα και το έντονο πράσινο που θα προσθέσουν στον μπαλκόνι σας, σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, μερικές ρίζες από ντομάτες, πολύχρωμες πιπεριές κλπ. αξίζει τον κόπο αντί για λουλούδια να φυτέψετε σε μερικές γλάστρες λαχανικά.

ΣΠΟΡΟΙ ή ΕΤΟΙΜΑ ΦΥΤΑ; Όπως ακριβώς και σε έναν κανονικό λαχανόκηπο μπορείτε να επιλέξετε είτε να φυτέψετε σπόρους είτε έτοιμα μικρά φυτά που θα βρείτε από τα μέσα της άνοιξης σε όλα τα φυτώρια.
Η πρόσθετη δυνατότητα που σας παρέχουν οι σπόροι είναι η καλλιέργεια παλιών παραδοσιακών ποικιλιών με έντονο άρωμα και γεύση, ειδικά για τις ντομάτες, αλλά και πολλά άλλα είδη, ενώ ασφαλώς οι ποικιλίες έτοιμων φυτών που θα βρείτε στα φυτώρια είναι κυρίως υβριδικές, πολύ συχνά με ιδιαίτερα ...άνοστους καρπούς. :) 
Από εναλλακτικές κοινότητες που, εκτός των άλλων, ασχολούνται και με την διάσωση παραδοσιακών ποικιλιών ή μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με τον ίδιο στόχο μπορείτε να προμηθευτείτε σπόρους, δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ.
ΕΙΔΟΣ ΓΛΑΣΤΡΑΣ: Επιλέξτε κάθε τύπου γλάστρες-ζαρντινιέρες (πήλινες, πλαστικές, μεταλλικές) αρκεί να αρκετά βαθιές, ώστε τα φυτά να έχουν τον χώρο να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα. 
ΕΙΔΟΣ ΧΩΜΑΤΟΣ: Χρησιμοποιείστε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, ενισχυμένο με κοπριά, περλίτη και ιχνοστοιχεία. Θα βρείτε τέτοιο έτοιμο χώμα σε σακούλες σε όλα τα φυτώρια.
ΛΙΠΑΝΣΗ: Επίσης σε όλα τα φυτώρια θα βρείτε βιολογικό λίπασμα για λαχανικά, αφού ασφαλώς αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κοινά χημικά λιπάσματα η όλη διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα, τέτοια λαχανικά θα βρείτε και στον ...μανάβη :) ενώ μπορείτε βεβαίως και να επιχειρήσετε την καλλιέργεια χωρίς καμιά προσθήκη λιπάσματος. Από το κάθε είδος ίσως πάρετε λιγότερους καρπούς αλλά η συγκομιδή σας θα είναι 100% βιολογική. 

H ΠΙΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΘΕΣΗ: Όλα τα καλοκαιρινά είδη έχουν ανάγκη από απευθείας ήλιο για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. Σε ημισκιερά σημεία, ενώ η ανάπτυξη των φυτών σας θα είναι κανονική το πιο πιθανό ότι θα βγάλουν ελάχιστους καρπούς. Σε περιόδους πολύ υψηλών θερμοκρασιών μέσα στο καλοκαίρι, σκεπάστε τα φυτά με ειδικό προστατευτικό δίχτυ ώστε να αποφύγετε το κάψιμο φυλλώματος-καρπών.  
ΠΟΤΙΣΜΑ: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ξέρετε πότε χρειάζεται να ποτίζετε είναι να ελέγχετε το χώμα γύρω από τις ρίζες. Αν το ακουμπάτε και δεν έχει κανένα ίχνος υγρασίας, τα φυτά σας χρειάζονται νερό. Σε γενικές γραμμές, την περίοδο του καλοκαιριού ένα καλό πότισμα ανά 2 ημέρες είναι αρκετό, εκτός βεβαίως από περιόδους με πολύ υψηλές θερμοκρασίες οπότε ίσως, όπως ακριβώς και τα λουλούδια σας, και τα λαχανικά σας να χρειαστούν επιπλέον νερό.
Στο διάστημα που τα φυτά σας έχουν ανθούς και μέχρι αυτοί να "δέσουν" καρπούς μην υπερβάλλετε στο πότισμα, κάτι τέτοιο θα έχει σαν αποτέλεσμα να πέσουν τα λουλούδια. Επίσης, ποτίζετε με ποτιστήρι ή λάστιχο αλλά με ελάχιστη πίεση έτσι ώστε να μην "ανακατεύεται" το χώμα γύρω από τις ρίζες και να μην βρέχεται το φύλλωμα των φυτών.
Η καλή αποστράγγιση του νερού είναι από τα βασικότερα, τα λαχανικά είναι γενικά περισσότερο ευαίσθητα στο σάπισμα των ριζών από τα καλλωπιστικά φυτά. Το καλύτερο είναι να μην χρησιμοποιείτε αν είναι δυνατόν πιάτα σε γλάστρες-ζαρντινιέρες που έχετε φυτέψει λαχανικά ή να φροντίζετε ώστε να μην μένει σε αυτά μόνιμα νερό. 

ΣΤΗΡΙΞΗ: Τα περισσότερα καλοκαιρινά είδη λαχανικών (ντομάτες, αγγούρια, κολοκυθιές, μελιτζάνες) όπως ακριβώς και όταν φυτευθούν απευθείας στο έδαφος, έτσι και για να αναπτυχθούν σε δοχεία φύτευσης χρειάζονται καλή στήριξη που μπορεί να γίνει με καλάμια, ξύλα ή μικρές ξύλινες-μεταλλικές "κατασκευές αναρρίχησης" που θα τοποθετήσετε στο κέντρο της γλάστρας οδηγώντας τα φυτά να "γαντζωθούν" πάνω σε αυτές. 

Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε έτοιμα μεταλλικά στηρίγματα από πλέγμα, ειδικά για όλα τα είδη λαχανικών και ειδικά για ντομάτες. 

Ένας επίσης πρακτικός τρόπος στήριξης, αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο, είναι η τοποθέτηση πλέγματος ή ενός καφασωτού πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν είδη όπως αγγουριές, κολοκυθιές, ντομάτες. 

Εκτός από όλα τα άλλα είδη, μην παραλείψετε σε μερικές γλάστρες που μπορείτε να τοποθετήσετε και κατά ύψος την μία μέσα στην άλλη σε μια γωνιά του μπαλκονιού σας, να φυτέψετε μυρωδικά. Δυόσμος, βασιλικός, μαϊντανός, άνηθος, μέντα, κόλιανδρος κλπ. θα μεγαλώσουν χωρίς κανένα πρόβλημα μέσα στις γλάστρες προσφέροντας το άρωμά τους όχι μόνο στο μπαλκόνι αλλά και την ...κουζίνα σας :) 

Tip: Στην ίδια γλάστρα-ζαρντινιέρα ή δίπλα σε δοχεία φύτευσης με λαχανικά, φυτέψτε βασιλικούς ή κατηφέδες.  Θα συμβάλλουν ώστε τα φυτά σας να μην προσβάλλονται τόσο εύκολα από ασθένειες-ζιζάνια.