Κατασκευή Ξύλινου Καθρέφτη σε Ρουστίκ στυλ

Oι κατασκευές επίπλων - αντικειμένων για το σπίτι που ουσιαστικά δημιουργούνται ενώνοντας μεταξύ τους πηχάκια-σανίδες είναι από τους πιο απλούς τύπους κατασκευών με ξύλο, απαιτούν ελάχιστα και πολύ συνηθισμένα εργαλεία-υλικά και είναι από τις καταλληλότερες ακόμη και για να κάνετε τα πρώτα σας ...πειράματα σε τέτοιου τύπου DIY δημιουργίες.
Αντιστρόφως ανάλογη με τον βαθμό δυσκολίας τους και το μικρό τους κόστος είναι η πολύ μεγάλη αλλαγή που μπορούν να επιφέρουν στην διαμόρφωση-διακόσμηση του χώρου που θα τις τοποθετήσετε, όπως για παράδειγμα ένας εντυπωσιακός ξύλινος καθρέφτης σε ρουστίκ στυλ που μπορεί πραγματικά να αλλάξει την συνολική όψη του μπάνιου σας.  


Θα χρειαστείτε: 
- 4 ορθογώνια πηχάκια-σανίδες φάρδους περίπου 8 εκατοστών και ανά 2 ίσα μεταξύ τους σε μήκος ανάλογο με το μέγεθος και σχήμα που θέλετε να έχει ο καθρέφτης, αφού φυσικά μπορεί να δημιουργηθεί σε παραλληλόγραμμο, τετράγωνο, για τοποθέτηση κάθετη ή οριζόντια
- 4 πιο στενά ορθογώνια πηχάκια φάρδους περίπου στο μισό των μεγαλύτερων και επίσης ίσα ανά 2 μεταξύ τους
Ξύλα-πηχάκια θα βρείτε σε όλα τα ξυλουργεία αλλά και πολυκαταστήματα που διαθέτουν είδη ξυλείας με το μέτρο και αφού διαλέξετε πάχος-ποιότητα θα σας τα κόψουν ακριβώς στις διαστάσεις που χρειάζεστε

- 4 μαύρες διακοσμητικές μεταλλικές γωνιές και δύο μικρές απλές γωνιές για το κρέμασμα του καθρέφτη, που θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη κιγκαλερίας 
- καθρέφτη 
- βερνίκι ξύλου 
- ξυλόκολλα, εποξική κόλλα, μικρά καρφιά ξύλου, μαύρες βίδες για τις διακοσμητικές γωνιές


Ξεκινείστε ενώνοντας μεταξύ τους τα 4 πιο φαρδιά ξύλα, στον σχηματισμό που έχετε επιλέξει για τον καθρέφτη.
Τοποθετείστε λίγη ξυλόκολλα στις γωνίες ένωσης των ξύλων, πιέστε και αφήστε τα ξύλα σε ίσια και σταθερή θέση χωρίς να τα κουνήσετε έως να στεγνώσει εντελώς η κόλλα, τοποθετώντας στην εξωτερική πλευρά της κάθε γωνίας ένα βαρύ αντικείμενο που θα πιέζει τα ξύλα μεταξύ τους όσο γίνεται περισσότερο.
Αν ασχολείστε γενικά με ξύλινες κατασκευές αξίζει να διαθέτετε ειδικούς σφιγκτήρες ξυλουργικής (νταβίδια), με τα οποία τα ξύλα πολύ εύκολα συγκρατούνται σφιχτά ενωμένα έως η κόλληση να σταθεροποιηθεί. Δείτε τα ενδεικτικά εδώ

Με την ίδια διαδικασία, με ξυλόκολλα δηλαδή, θα κολλήσετε περιμετρικά του αρχικού ξύλινου πλαισίου τα 4 πιο στενά πηχάκια και με τρόπο που να δημιουργηθεί ένα εξωτερικό πλαίσιο το οποίο θα εξέχει του πρώτου κατά μερικά εκατοστά στην μπροστινή όψη, ενώ η πίσω πλευρά θα  ακουμπά εντελώς ίσια πάνω στην επιφάνεια που εργάζεστε. Η πλευρά της κατασκευής που θα ακουμπά στον πάγκο εργασίας σας, θα είναι αυτή με την οποία ο καθρέφτης στο τελικό στάδιο θα εφάπτεται στον τοίχο, γι΄αυτό και έχει σημασία να είναι εντελώς ευθυγραμμισμένη σε όλα τα σημεία. 
Αφού στεγνώσει η κόλλα και στις ενώσεις του εξωτερικού πλαισίου, ενισχύστε και σταθεροποιείστε την κατασκευή με μερικά μικρά καρφάκια για ξύλο που θα καρφώσετε ανά 8-10 εκατοστά στην εξωτερική πλευρά και που θα συγκρατούν τα ξύλα του εσωτερικού πλαισίου με εκείνα του εξωτερικού. 
Βάψτε τα ξύλα με το βερνίκι, με όσα χέρια χρειάζεται για να αποκτήσουν την απόχρωση που θέλετε.  
Αφού στεγνώσει το βερνίκι βιδώστε τις μαύρες διακοσμητικές γωνιές, φροντίζοντας όλες να τοποθετηθούν ομοιόμορφα ως προς το ύψος και την απόστασή τους από τα ξύλα. Σε καταστήματα με είδη κιγκαλερίας θα βρείτε διακοσμητικές γωνιές σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, δείτε ενδεικτικά εδώ.
Βιδώστε στο πίσω μέρος της πλευράς απ΄όπου θα κρεμαστεί ο καθρέφτης τις δύο απλές μεταλλικές γωνιές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο άλλο είδος εξαρτήματος επιθυμείτε για να τοποθετήσετε τον καθρέφτη στον τοίχο, απλά οι γωνιές είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για κρέμασμα αντικειμένων με μεγάλο σχετικά βάρος. 
Τελευταίο στάδιο της κατασκευής η προσαρμογή του καθρέφτη.
Θα τον κολλήσετε στην πίσω όψη της κατασκευής και φυσικά με την καλή του πλευρά ανάποδα, τοποθετώντας μικρή ποσότητα εποξικής κόλλας περιμετρικά του ξύλου.  Για να είναι ο καθρέφτης σταθερός και η κατασκευή απολύτως ασφαλής, θα πρέπει το μέγεθός του να είναι τέτοιο που να ακουμπά στην πίσω όψη του εσωτερικού ξύλινου πλαισίου 
κατά 2-3 εκατοστά.
Αν σας εξυπηρετεί απ΄όπου προμηθευτείτε τον καθρέφτη μπορείτε να ζητήσετε και να τον προσαρμόσουν-κολλήσουν στο ξύλινο πλαίσιο.  
Φυσικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να φτιάξετε καθρέφτες όχι μόνο για το μπάνιο αλλά και για όποιο άλλο χώρο, αν το συγκεκριμένο στυλ ταιριάζει με την συνολική διακόσμηση. Επίσης, το ξύλο αν το προτιμάτε μπορεί να βαφτεί με χρώμα αντί για βερνίκι, να εφαρμοστούν τεχνικές παλαίωσης, να προστεθούν και άλλα μεταλλικά ή ξύλινα στοιχεία κλπ. 

Tip: Σε κατασκευές μεγάλου μεγέθους, καθρέφτες από βαρύ μασίφ ξύλο κλπ. χρησιμοποιείστε 4 απλές μεταλλικές γωνιές και στην πίσω όψη του ξύλου, στα ίδια ακριβώς σημεία με τις διακοσμητικές της μπροστινής πλευράς, που θα "δέσουν" το σύνολο της κατασκευής και θα σταθεροποιήσουν απόλυτα τα ξύλα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: