Παραδοσιακός πετρόκτιστος Οικισμός στην Κρήτη

paradosiakos-oikismos-aspros-potamos
Σε απόσταση 32 περίπου χιλιομέτρων από την Ιεράπετρα και ένα χιλιόμετρο βόρεια της παραλίας Πλατύς Γιαλός, στο παραδοσιακό χωριό Πεύκοι που χρονολογείται από τους Ενετικούς χρόνους, βρίσκεται ο παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός "Άσπρος Ποταμός". Τα μικρά σπίτια που τον αποτελούν, ανακαινισμένα με απόλυτο σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την τριακοσίων χρόνων ιστορία των αρχικών κτισμάτων, λειτουργούν ως κατάλυμα και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα φιλικής προς το περιβάλλον δόμησης. 


Οι συχνές επιδρομές από τη θάλασσα ανάγκασαν τους πρώτους κατοίκους του οικισμού να τον εγκαταλείψουν και να μετοικήσουν σε βορειότερα ασφαλέστερα σημεία του νησιού, χρησιμοποιώντας τον Άσπρο Ποταμό ως μετόχι και περιστασιακή κατοικία για να φροντίζουν τις αγροτικές τους καλλιέργειες που βρίσκονταν στην περιοχή ή όταν κατέβαζαν εκεί τα ζώα τους στην διάρκεια του χειμώνα.
Δέκα από τα σπιτάκια αυτά, χτισμένα από φυσική πέτρα της περιοχής με την κλασσική αρχιτεκτονική της Νοτιοανατολικής Κρήτης και με τρόπο που σε αρκετά η οροφή του ενός αποτελεί το μπαλκόνι του άλλου, αναστυλώθηκαν-ανακαινίστηκαν με τις εντελώς αναγκαίες παρεμβάσεις-προσθήκες, δημιουργώντας έναν κατοικήσιμο οικισμό δημιουργημένο εξ΄ολοκλήρου από πέτρα, χώμα, ξύλο και καλάμι που λειτουργεί αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.
petroktistos-oikismos-aspros-potamos
petroktistos-oikismos-aspros-potamos-3
Η αρχική εσωτερική αρχιτεκτονική των σπιτιών -που θυμίζει έντονα τα υπόσκαφα της Σαντορίνης- έχει διατηρηθεί αναλλοίωτη, με τις οροφές από καλάμι και ξύλινα δοκάρια, τα χτιστά κρεβάτια και γενικά την σχεδόν αποκλειστική χρήση πέτρας και ξύλου ως υλικά για την διαμόρφωση όλων των χώρων να δημιουργούν πραγματικά την αίσθηση ...ταξιδιού στον χρόνο. 
Όπου έχει χρειασθεί να προστεθούν έπιπλα, εκτός των χτιστών κατασκευών, αυτά είναι τα εντελώς απαραίτητα κατασκευασμένα από ξύλο, ενώ η λιτή διακόσμηση συμπληρώνεται με κρητικά παραδοσιακά υφαντά, μπακίρια και λιγοστά επίσης παλιά ξύλινα - μεταλλικά αντικείμενα και σκεύη. 
Στην αρχή της λειτουργίας του ως κατάλυμα ο οικισμός δεν διέθετε παροχή ηλεκτρικού σε κανένα χώρο. Σήμερα στον κοινό χώρο υποδοχής υπάρχει πολύμπριζο για φόρτιση κινητών συσκευών και κοινής χρήσης υπολογιστής, ενώ ο κύριος φωτισμός όλων των δωματίων εξακολουθεί να γίνεται με λάμπες παραφινέλαιου και τα φώτα του μπάνιου, o φωτισμός για διάβασμα πάνω από τα κρεβάτια και το ψυγείο του κάθε δωματίου λειτουργούν με παροχή ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα του οικισμού.   
Ασφαλώς και δεν υπάρχουν θερμαντικά σώματα - κλιματιστικά, όμως πέτρα, χώμα και καλάμι λειτουργούν σαν μονωτικά εξασφαλίζοντας στα σπίτια δροσιά το καλοκαίρι και προστασία από το κρύο τους μη καλοκαιρινούς μήνες.   
Τα σπίτια διαθέτουν εξοπλισμένη κουζίνα, στο ίδιο πάντα εντελώς λιτό παραδοσιακό στυλ, που προσφέρει δυνατότητα παρασκευής γευμάτων σε πετρογκάζ. 
Οι χώροι σε κάθε σπιτάκι, όπως είναι λογικό αφού η ανακαίνιση όλων βασίστηκε στην αρχική τους αρχιτεκτονική-διαρρύθμιση, είναι διαφορετικοί τόσο σε συνολικά τετραγωνικά όσο και σε ύψος, γι΄αυτό και κάποια δεν ενδείκνυνται για ιδιαίτερα μεγαλόσωμα άτομα. 

Κάθε σπίτι διαθέτει ισόγειο ή υπερυψωμένο εξωτερικό χώρο, ενώ το λιθόστρωτο σοκάκι που αποτελεί τον "δρόμο" ανάμεσα στα σπίτια, δημιουργεί στον επισκέπτη πραγματικά την αίσθηση ότι βρίσκεται σε μια μικρή πολιτεία ...ξεχασμένη απο τον χρόνο. 
aspros-potamos
Με την ίδια φιλοσοφία, εκτός του εσωτερικού των σπιτιών, έχει διαμορφωθεί το σύνολο των εξωτερικών χώρων του οικισμού. Βράχος, πέτρα, ξύλο, καλάμι και απίστευτη ...φυσική ομορφιά.  

Ο Άσπρος Ποταμός μετά και την τελευταία ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το 2011 αποτελεί πραγματικά υπόδειγμα οικολογικής δόμησης και διαβίωσης βασισμένη αποκλειστικά σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Στοιχεία που στις μέρες μας με την καταστροφή του περιβάλλοντος -σε παγκόσμια κλίμακα- να είναι ραγδαία γίνονται ακόμη πιο αξιοσημείωτα και το κατάλυμα αποτελεί πόλο έλξης ξένων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο. 
Περισσότερες πληροφορίες για τον οικισμό και την περιοχή θα βρείτε εδώ


___________________________
(*) Τα ενοικιαζόμενα καταλύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) που συμπεριλαμβάνονται στην στήλη "ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ" του site μας δεν αποτελούν διαφημιστική καταχώρηση. Επιλέγονται λόγω του ενδιαφέροντος που κατά την άποψή μας παρουσιάζουν ως χώροι λόγω ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών-διακοσμητικών τους χαρακτηριστικών και το SoulouposeTo δεν έχει κανενός είδους οικονομική ή άλλου είδους συναλλαγή - σχέση με τους ιδιοκτήτες τους.  

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: