Μελιτζάνες ..."Μπαλαρίνες"

melitzanes-papoutsakia-se-sxhma-kanonikhs-mpalarinasEνώ σαν διαδικασία δεν διαφέρει παρά ελάχιστα από τον κλασσικό τρόπο, οι συγκεκριμένες μελιτζάνες όχι απλώς παπουτσάκια αλλά ...Μπαλαρίνες είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσουν μικρούς και μεγάλους, είτε τις σερβίρετε στο οικογενειακό είτε σε ένα πιο επίσημο τραπέζι-μπουφέ.
Εκτός της κλασσικής γέμισης, μπορούν βεβαίως να γεμιστούν και χωρίς κιμά μόνο με σάλτσα ντομάτας, τυρί, κρεμμύδι κλπ.  


pos-tha-ftiaxete-melitzanes-papoutsakia-me-idiaitero-sxhma
lacucinaonline.wordpress.com
Επιλέξτε μελιτζάνες όσο πιο λεπτές και ομοιόμορφου σχήματος και, αντί να τις κόψετε στην μέση, με ένα κοφτερό μαχαίρι δημιουργείστε ένα  άνοιγμα στην πάνω πλευρά χωρίς να κόψετε ένα μικρό τμήμα από το μπροστινό μέρος. Αδειάστε ελαφρά την ψίχα της μελιτζάνας ειδικά στο μπροστινό αυτό κλειστό κομμάτι και αλείψτε την φλούδα με λάδι για να γυαλίζουν περισσότερο αφού ψηθούν.
Από εδώ και κάτω η διαδικασία μαγειρέματος είναι ακριβώς ίδια με την κλασσική συνταγή. Χαράζετε την ψίχα σταυρωτά, αλείφετε καλά με λάδι και τις ψήνετε για περίπου μισή ώρα πάνω σε λαδόχαρτο -με την μεριά της φλούδας προς τα πάνω- για να μαλακώσουν. Αφού τις βγάλετε τις γεμίζετε και τις τοποθετείτε ξανά στον φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γέμισης.
Για να δημιουργήσετε το στόλισμα της ...μπαλαρίνας κόψτε πολύ λεπτές λωρίδες ντομάτας με την φλούδα, τυλίξτε σε σχήμα λουλουδιού και προσθέστε δυο φυλλαράκια δυόσμου ή βασιλικού ή ό,τι άλλο εσείς θέλετε. 

melitzanes-papoutsakia
Οι ιδιαίτερα ....υπομονετικοί :) μπορείτε σε αυτά τα πολύ ευφάνταστα παπουτσάκια να προσθέσετε και ...διακοσμητικό κορδονάκι. 
Αφού κόψετε το αρχικό άνοιγμα τρυπήστε ανά σημεία περιμετρικά του ανοίγματος και περάστε από τις τρύπες πολύ λεπτά κομμάτια μελιτζάνας κομμένα από το μέρος που αφαιρέσατε.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές, ειδικά για σερβίρισμα σε τραπέζια - μπουφέδες και αν δεν θέλετε να τις φτιάξετε όλες στο συγκεκριμένο σχήμα μπορείτε να δημιουργήσετε ακόμη και μόνο ένα ...ζευγάρι μπαλαρίνες και να το τοποθετήσετε στο κέντρο της πιατέλας που θα σερβίρετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες παπουτσάκια, φτιαγμένες με τον κλασσικό τρόπο.