Πως θα φτιάξετε ένα Παρτέρι από ...παλέτες

Οι κατασκευές από παλέτες για διαμόρφωση - διακόσμηση εξωτερικών χώρων εκτός από οικονομικότερες, σε σχέση με την χρήση κάθε άλλου είδους ξύλου - υλικού, σε πολλές περιπτώσεις και λειτουργικά μπορεί να αποδειχθούν η πιο ενδεδειγμένη λύση αν εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δυνατότητες που σας παρέχει το σχήμα τους, ανάλογα με τον τύπο της κατασκευής που θέλετε να δημιουργήσετε.
Τα ψηλά παρτέρια κατασκευασμένα από ολόκληρες παλέτες ή και παλετόξυλα που θα συνθέσετε σε όποιο σχηματισμό θέλετε, είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και λειτουργικά για να συγκεντρώσετε σε ένα σημείο του κήπου σας καλλωπιστικά φυτά ή αρωματικά-βότανα ή για να τα μετατρέψετε σε έναν κανονικό ...λαχανόκηπο.  Για να φυτέψετε στο εσωτερικό μέρος του ξύλινου σκελετού θα χρειαστεί πριν να τοποθετήσετε είτε ειδικό χοντρό ναϋλον εδαφοκάλυψης, που θα βρείτε σε  μεγάλα φυτώρια-καταστήματα με είδη κήπου ή να τοποθετήσετε μεγάλα πλαστικά δοχεία φύτευσης, φροντίζοντας και στις δύο περιπτώσεις να υπάρχουν οι απαραίτητες τρύπες για την αποστράγγιση του νερού ποτίσματος.  
Ο πιο απλός τύπος τέτοιας κατασκευής είναι τα παρτέρια που θα φτιάξετε απλώς καρφώνοντας μεταξύ τους 4 μεγάλου μεγέθους ευροπαλέτες, τοποθετώντας την ίσια πλευρά τους προς το εσωτερικό μέρος του παρτεριού. 
Στα εξωτερικά τμήματα-χωρίσματα, αν τοποθετήσετε νάϋλον ή καρφώσετε σανίδες στο κάτω μέρος τους έτσι ώστε να δημιουργηθούν μικρές "ζαρντινιέρες" επίσης μπορείτε να φυτέψετε ή να τοποθετήσετε γλαστράκια ή στενές ζαρντινιέρες. 
Αν το προτιμάτε το "ωφέλιμο" μέρος προς φύτευση ενός τέτοιου παρτεριού μπορεί να έχει χαμηλότερο ύψος και το υπόλοιπο κάτω τμήμα του να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης εργαλείων κήπου, σπορείου για φυτά που χρειάζονται σκιά κλπ. Θα χρειαστεί απλώς με σανίδες ή μια επιπλέον παλέτα καρφωμένη στο κατάλληλο ύψος να μειώσετε το ύψος του χώρου που θα γεμίσει με χώμα. 
Αισθητικά μια τέτοια κατασκευή μπορεί να αποκτήσει πολλές διαφορετικές όψεις με βάψιμο σε όποια απόχρωση θέλετε, προσθήκη διακοσμητικών ξύλων πάνω στον κεντρικό σκελετό από τις παλέτες κλπ.  
Καθαρά πρακτικά ένα τέτοιο παρτέρι, ειδικά για ερασιτέχνες κηπουρούς, είναι βολικότερο ενός συμβατικού αφού λόγω του ύψους το πότισμα και η γενική φροντίδα των φυτών είναι ευκολότερη, πολύ πιο απλά μπορεί να καλυφθεί-προστατευτεί πλήρως σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών ειδικά αν το χρησιμοποιήσετε σαν λαχανόκηπο και μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιοδήποτε σημείο ενός κήπου οι συνθήκες ηλιοφάνειας ή σκιάς είναι οι ευνοϊκότερες για τα είδη που θα φυτέψετε. Αλλά και διακοσμητικά η τοποθέτηση ενός ή περισσότερων τέτοιων παρτεριών θα "γεμίσουν" οπτικά τον χώρο ενός κήπου, αδιαμόρφωτους εξωτερικούς χώρους σε εξοχικά σπίτια κλπ. πολύ παραπάνω από κάποια τυπικά εφαπτόμενα του εδάφους παρτέρια. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: