Πασχαλινά διακοσμητικά-στολίδια με Ζύμη Σόδας ή Πηλό


Εκτός από τα στολίδια-διακοσμητικά  που μπορείτε να φτιάξετε από κανονική ζύμη μπισκότων ή την πιο ακόμη πιο απλή ζύμη για κατασκευές με αλεύρι, αλάτι και νερό, πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα που στην τελική του μορφή έχει όψη πορσελάνης δίνει και  η κατάλευκη ζύμη από  μαγειρική σόδα, κόρν φλάουρ και νερό

Ιδανική για να φτιάξετε γιορτινά διακοσμητικά-στοιχεία για χρήση σε κάθε μορφής πασχαλινές κατασκευές και συνθέσεις.  





pasxalino-diakosmhtiko-apo-zymh-sodas-2
pasxalino-diakosmhtiko-apo-zymh-sodasΗ υφή της συγκεκριμένη ζύμης είναι πραγματικά βελούδινη, πλάθεται και σχηματοποιείται πολύ εύκολα πολύ εύκολα και τα διακοσμητικά που θα φτιάξετε με αυτήν έχουν όψη "πορσελάνινη" και θα αντέξουν για πολλά πολλά χρόνια.

Το "στέγνωμα" των στολιδιών με την συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να γίνει και σε χαμηλό φούρνο αλλά και με φυσικό τρόπο, αφήνοντας δηλαδή τα στολίδια για 1-2 μέρες να στεγνώσουν εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου, όπως ακριβώς κάνουμε με τις κατασκευές από λευκό πηλό και αυτός ο τρόπος  δίνει και το καλύτερο τελικό αποτέλεσμα, αφού το αρχικό λευκό χρώμα των στολιδιών αλλά και κάθε λεπτομέρεια στο σχήμα-σχέδιό τους δεν θα επηρεαστεί καθόλου από την διαδικασία ψησίματος.

xromatista-pasxalina-diakosmhtika-apo-zymh
xromastika-pasxalina-diakosmhtika-apo-zymhΤόσο πριν τον σχηματισμό τους (προσθέτοντας δηλαδή στην ζύμη χρώμα, γκλίτερ, πρόσθετα διακοσμητικά, δημιουργώντας ανάγλυφα σχέδια πριν στερεοποιηθεί η ζύμη με σφραγίδες, χάρτινα σχέδια, υφάσματα κλπ) αλλά και μετά το στέγνωμα μπορείτε να τα διακοσμήσετε με κάθε τρόπο, με βάψιμο, τεχνικές παλαίωσης, πατίνες, τεχνοτροπίες, decoupage, διακόσμηση με πρόσθετα στοιχεία πχ ύφασμα, χαρτί κλπ. 
Θα χρειαστείτε: 
1 φλυτζάνι μαγειρική σόδα
1/2 φλυτζάνι κορν φλάουρ
3/4 φλυτζανιού νερό
Αυτές είναι οι βασικές αναλογίες ( 1- 1/2 - 3/4) με ό,τι κι αν μετρήσετε τα υλικά σας ανάλογα με τον αριθμό των στολιδιών που θέλετε να φτιάξετε, είτε π.χ χρησιμοποιήσετε μια μικρή κούπα, μια μεγαλύτερη ή ένα μεγαλύτερο δοχείο ως "μεζούρα". 

1.  Κοσκινίστε την σόδα 
και το κορν φλάουρ με ένα ψιλό σουρωτήρι και προσθέστε το νερό μέσα σε μια κατσαρόλα τοποθετημένη σε μέτρια φωτιά. Ανακατέψτε αρχικά να ενοποιηθούν τα υλικά.
Σε λίγα λεπτά το υγρό μείγμα θα αρχίσει να "σφίγγει. Συνεχίστε να ανακατεύετε έως το μείγμα να μαζεύεται με την κουτάλα σας σε μπάλα και να έχει την μορφή εύπλαστης ζύμης. 
Από την στιγμή που θα αρχίσει να στερεοποιείται, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο γι΄αυτό προσέξτε να μην "αρπάξει" και καταστραφεί το χρώμα του, αλλά και να μην το κατεβάσετε από την φωτιά πριν προλάβει να απορροφήσει η ζύμη όλο το υγρό. Θα πρέπει να έχει  την όψη μιας εύπλαστης μπάλας που δεν θα κολλά στην κατσαρόλα. 
leyka-pasxalina-diakosmhtika
2.  Απλώστε ελάχιστο κορν φλάουρ σε ένα μπωλ ή στον πάγκο της κουζίνας, και τοποθετείστε το ζυμάρι για να κρυώσει  σκεπασμένο με μεμβράνη τροφίμων για να μην κάνει κρούστα. 
Ανάλογα με την ποσότητα ζύμης σε 1-2 ώρες θα έχει κρυώσει και θα είναι έτοιμο να το μεταχειριστείτε όπως μια ...ζύμη για μπισκότα.

3.  Ανοίξτε το σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού, κόψτε τα στολίδια σε όποιο σχήμα-μέγεθος θέλετε με κουπ πατ ή όποιο άλλο αντικείμενο, δημιουργείστε με ένα καλαμάκι μια τρύπα στην κορυφή τους (αν πρόκειται για κρεμαστά στολίδια) και τοποθετήστε τα για 1-2 μέρες σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (αν θέλετε να στεγνώσουν με φυσικό τρόπο) ή για 3-4 ώρες σε πολύ χαμηλό φούρνο (100 βαθμούς) για να στεγνώσουν
Αν επιλέξετε να στεγνώσουν χωρίς να τα ψήσετε, θα επιταχύνει την διαδικασία το να τα γυρίσετε 2-3 φορές από κάθε πλευρά, αφού όμως στερεοποιηθούν ελαφρά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα τους από την μετακίνηση. 

keramiko-diakosmhtiko-peristeri

Σε αυτό ακριβώς το διάστημα, όσο δηλαδή οι κατασκευές είναι ακόμη εύπλαστες, μπορείτε να δημιουργήσετε "ανάγλυφα" σχέδια στην επιφάνειά τους με κάθε είδους υλικό-αντικείμενο, πχ πιέζοντας πάνω στην επιφάνειά τους δαντέλες, λινά υφάσματα, κλαράκια δέντρων, φύλλα, σφραγίδες με πασχαλινά σχέδια κλπ. κάτι που τους δίνει πολύ όμορφη όψη ειδικά αν θέλετε να τα αφήσετε στο φυσικό λευκό τους χρώμα όπως και να προσθέσετε "στοιχεία όπως χάντρες, διακοσμητικά κλπ. που θέλετε να ενσωματωθούν-κολλήσουν πάνω στα στολίδια. 
Κάθε είδους επεξεργασία που περιλαμβάνει κόλλα, χρώμα κλπ.  θα την κάνετε αφού στεγνώσουν - στερεοποιηθούν εντελώς, είτε με φυσικό τρόπο είτε στον φούρνο.


diakosmhtika-pasxalina-avga-apo-zymh-sodas
pasxalino-diakosmhtiko-dentraki-me-stolidia-zymhsΟι διαφορετικές όψεις που μπορείτε να δώσετε σε στολίδια αυτής της μορφής είναι πραγματικά ...αμέτρητες ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθός και το χρώμα τους, τις κορδέλες-σκοινάκια που θα επιλέξετε για να τα κρεμάσετε, τα πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία ή τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε στην επιφάνειά τους κλπ.

pasxalino-diakosmhtiko-koynelaki-apo-zymh-sodas
forma-gia-kataskeyes-se-sxhma-peristeriΕκτός από κρεμαστά στολίδια, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα φτιάξετε κάθε μεγέθους και μορφής πασχαλινά διακοσμητικά, γιορτινές γιρλάντες, για να στολίσετε πασχαλινά πακέτα και καλάθια για να στολίσετε λαμπάδες κλπ. και γενικά η συγκεκριμένη ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν να επρόκειτο για πηλό
Φυσικά τέτοιου είδους εποχιακές-γιορτινές κατασκευές μπορείτε να φτιάξετε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και από κανονικό λευκό πηλό που θα βρείτε έτοιμο σε βιβλιοχαρτοπωλεία και καταστήματα με είδη χόμπυ κατασκευών. Τον ανοίγετε σε "φύλλο" σαν ζύμη, κόβετε τα στολίδια σε σχήματα και αφήνετε να στεγνώσουν πριν τα επεξεργαστείτε με χρώμα και πρόσθετα στοιχεία.

Και...
* Αν θελήσετε να προσθέσετε στην ζύμη από σόδα και κορν φλάουρ χρώμα (ζαχαροπλαστικής, ακρυλικό, κλπ) πριν ακόμη την ανοίξετε σε φύλλο, δημιουργώντας δηλαδή απευθείας χρωματιστά στολίδια, να έχετε υπόψη σας ότι όσο στην συνέχεια η ζύμη θα στεγνώνει η απόχρωση θα "ανοίγει". Για ζωηρές αποχρώσεις, βάψτε τις κατασκευές εκ των υστέρων με ακρυλικό χρώμα κατασκευών αφού η ζύμη θα έχει στεγνώσει-στερεοποιηθεί εντελώς.

* Στο στάδιο παρασκευής της ζύμης, όσο δηλαδή βρίσκεται πάνω στην φωτιά, αποφύγετε να προσθέσετε ο,τιδήποτε άλλο, γιατί αυτό "καταστρέφει" το κατάλευκο χρώμα της κάτι που ίσως δεν θα παρατηρήσετε αρχικά αλλά όταν κρυώσει ακόμη και λίγη ποσότητα πχ βανίλιας, κανέλας κλπ. θα διαπιστώσετε ότι μπορεί να την σκουρύνει υπερβολικά πολύ.

* Εκτός από συμπαγή σε ολόκληρη την επιφάνειά τους στολίδια, πολύ όμορφα είναι και αυτά που θα φτιάξετε κόβοντας ένα βασικό σχήμα  και στην συνέχεια με ένα μικρότερο κουπ πατ ίδιου ή και διαφορετικού σχήματος (κουνελάκι, αυγό κλπ.) κόψετε ακόμη ένα σχέδιο, πάνω στο ίδιο στολίδι, μικρότερου μεγέθους, και αφαιρέστε το κομμάτι ζύμης από αυτό το δεύτερο σχέδιο, δημιουργώντας έτσι ένα κενό που θα έχει το αντίστοιχο σχήμα με το κουπ - πατ ή οποιοδήποτε αντικείμενο επιλέξετε για να το δημιουργήσετε.
* Για να κολλήσετε τις κατασκευές σε πακέτα, σε σχοινί-κορδέλα, για να φτιάξετε γιρλάντες κλπ. αρκεί μια απλή ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή ακόμη καλύτερα πιστόλι σιλικόνης.




Δείτε και...