50+ Κατασκευές μικρού μεγέθους από Υγρό Γυαλί

Οι κατασκευές με Υγρό Γυαλί είναι σίγουρα από τις πλέον εντυπωσιακές στο κομμάτι των χειροποίητων δημιουργιών και τα μικρού μεγέθους αντικείμενα είναι φυσικά πολύ πιο εύκολο να δημιουργηθούν και από εντελώς ερασιτέχνες, σε σχέση με μεγαλύτερες εφαρμογές που απαιτούν αντίστοιχα μεγαλύτερη δεξιότητα και εμπειρία. 

Εκτός από κοσμήματα με Υγρό Γυαλί μπορείτε να δημιουργήσετε και πολύ ξεχωριστά διακοσμητικά - χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι, δουλεύοντας σε όλες τις κατασκευές με όποιου είδους επιπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία θέλετε.ΕΔΩ θα βρείτε τον αναλυτικό Οδηγό
 με λεπτομερείς πληροφορίες-οδηγίες για κατασκευές με Υγρό Γυαλί 
1. Κατασκευές με Υγρό Γυαλί σε ΚΑΣΤΟΝΙΑ
Είναι ο ευκολότερος τύπος κατασκευών για αρχάριους αφού θα χρειαστεί μόνο να γεμίσετε το καστόνι με μείγμα υγρού γυαλιού αφού πριν τοποθετήσετε μέσα σε αυτό όποιου είδους διακοσμητικό αντικείμενο θέλετε ή το βάψετε. 
Χαρτί, χάντρες, φωτογραφίες, κοχύλια, αποξηραμένα λουλούδια, μικρά αναμνηστικά αντικείμενα  είναι κάποια από τα στοιχεία που μπορούν να τοποθετηθούν μέσα σε καστόνια μαζί με υγρό γυαλί για την κατασκευή κάθε τύπου κοσμήματος, μπρελόκ, διακοσμητικού μαγνήτη, για να φτιάξετε πόμολα-χερουλάκια για έπιπλα κλπ. 
Η σχετική ευκολία των κατασκευών σε καστόνια, για εντελώς ερασιτέχνες στο αντικείμενο, εκτός από το γεγονός ότι δύσκολα θα αποτύχετε να γεμίσετε σωστά το μεταλλικό πλαίσιο με μείγμα υγρού γυαλιού έγκειται και στο ότι το χρώμα μια τέτοιας κατασκευή μπορεί να αποκτήσει είτε βάφοντάς το καστόνι πριν το γέμισμα ή με πολύχρωμα αντικείμενα που θα τοποθετήσετε μέσα σε αυτό. Έτσι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό χρωματικά ακόμη και με χρήση διαφανούς-αχρωμάτιστου γυαλιού, κάτι που επίσης διευκολύνει έναν εντελώς αρχάριο. 
Καστόνια θα βρείτε σε καταστήματα με είδη-υλικά για κατασκευή κοσμημάτων σε πολύ μεγάλη ποικιλία σχημάτων και σχεδίων. Δείτε ενδεικτικά εδώ. 
Κοσμήματα - κατασκευές τέτοιας όψης μπορείτε όμως να δημιουργήσετε ακόμη και χωρίς να χρειαστεί εσείς να φτιάξετε μείγμα υγρού γυαλιού αλλά  χρησιμοποιώντας έτοιμη ρητίνη. Εσείς απλώς βάλτε την ...φαντασία για τα αντικείμενα που θα τοποθετηθούν μέσα στο καστόνι και κολλήστε σαν "καπάκι" έτοιμη αυτοκόλλητη ρητίνη που επίσης διατίθεται σε αντίστοιχα μεγέθη-σχήματα με αυτά των καστονιών στα καταστήματα με είδη-υλικά για κατασκευή κοσμημάτων. Δείτε ενδεικτικά εδώ.
   
Αν χρειαστεί να κολλήσετε έτοιμη ρητίνη, μη αυτοκόλλητη, πάνω στο καστόνια θα το κάνετε με μια ισχυρή εποξική κόλλα για γυαλί, μέταλλο. Η Ε6000 είναι η καταλληλότερη.  
Χρήση καστονιού για κατασκευές αυτού του είδους μπορεί να κάνει και οποιοδήποτε μεταλλικό πλαίσιο πχ από παλιά κοσμήματα, ρολόγια κλπ. ενώ μικρές τέτοιες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για συνθέσεις σε μεγαλύτερα κοσμήματα πχ σε κολιέ με κρεμαστά στοιχεία από υγρό γυαλί. 


2. Κατασκευές με υγρό γυαλί σε ΚΑΛΟΥΠΙΑ 
Ελαφρά αυξημένης δυσκολίας κατασκευές, σε σχέση με αυτές σε καστόνια, όμως αν αρχικά εξοικειωθείτε λίγο με την χρήση πολύ μικρών καλουπιών θα διαπιστώσετε ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο και θα δουλέψετε με το ίδιο ακριβώς τρόπο είτε για να γεμίσετε με υγρό γυαλί πχ καλούπια για να φτιάξετε πολύ μικρά σκουλαρίκια είτε ένα μεγαλύτερο για να δημιουργήσετε ένα διακοσμητικό πρες παπιέ.  
Ανάλογα τόσο με το σχήμα του καλουπιού όσο και με τα πρόσθετα αντικείμενα αλλά και τις αποχρώσεις υγρού γυαλιού που θα επιλέξετε, οι κατασκευές αυτού του τύπου μπορούν να αποκτήσουν πολύ καλαίσθητη και ιδιαίτερη όψη.  
Σε εξιδικευμένα καταστήματα-eshops με καλούπια ή με είδη-υλικά για κατασκευές θα βρείτε και καλούπια σιλικόνης πολύ μικρού βάθους, ακριβώς σαν καστόνια, για να δημιουργήσετε κατασκευές που απλά όταν στερεοποιηθούν θα "ξεφορμαριστούν" και δεν θα διαθέτουν μεταλλικό πλαίσιο σαν αυτές στα καστόνια. 
Για κατασκευές με υγρό γυαλί μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε τύπου καλούπια σιλικόνης, ακόμη και τα κοινά για χρήση σε ζαχαροπλαστική, αλλά βεβαίως τα ειδικά καλούπια για κατασκευή κοσμημάτων διατίθενται σε πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σχεδίων-μεγεθών. 
Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε περισσότερο "επαγγελματικά" με τέτοιου τύπου κατασκευές αναζητείστε σε eshops του εξωτερικού καλούπια σιλικόνης για υγρό γυαλί. Δυστυχώς η ποικιλία των αντίστοιχων της εγχώριας αγοράς είναι πολύ πιο περιορισμένη. 
Εκτός από κοσμήματα με καλούπια μπορούν φυσικά να δημιουργηθούν κάθε είδους μικρά ή μεγαλύτερα διακοσμητικά αντικείμενα - στοιχεία από υγρό γυαλί για να τα χρησιμοποιήσετε με όποιο τρόπο θέλετε. 
Μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία κατασκευών σε καλούπι είναι οι "μικτές" κατασκευές από μείγμα υγρού γυαλιού και ξύλο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πραγματικά εξαιρετικό αισθητικά και δημιουργείται με την τοποθέτηση ξύλινων στοιχείων στο καλούπι πριν το γέμισμα με υγρό γυαλί.
Και σε αυτές τις κατασκευές βεβαίως μπορούν να προστεθούν - εγκλωβιστούν στο γυαλί και όποια άλλα πρόσθετα στοιχεία-αντικείμενα θέλετε. 

Ένα αντικείμενο κατάλληλο για ...πειράματα και εξάσκηση από εντελώς ερασιτέχνες στην χρήση υγρού γυαλιού είναι τα σουβέρ.
Οι πιο απλές κατασκευές είναι αυτές που θα φτιάξετε απλώς γεμίζοντας καλούπια μικρού βάθους με γυαλί και ή εγκλωβίζετε όποιου είδους στοιχεία θέλετε ή αφού τα ξεφορμάρετε εφαρμόζετε στην πίσω όψη τους ...Decoupage με ατλακόκ και χαρτόνι - χοντρό χαρτί.  
Ως "καλούπι" για σουβέρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κάθε τύπου κατάλληλου βάθους αντικείμενο πχ μεταλλικά καπάκια γυάλινων βάζων.
Τοποθετείστε στο εσωτερικό τους μέρος όποια διακοσμητικά στοιχεία αντικείμενα θέλετε και γεμίστε με υγρό γυαλί.  

Επίστρωση υγρού γυαλιού μπορείτε να κάνετε και πάνω σε κάθε είδους έτοιμο σουβέρ ή αυτά που προηγουμένως θα φτιάξετε πχ με Decoupage πάνω σε πέτρινα ή ξύλινα και να τους δώσετε πραγματικά εντυπωσιακή όψη.
Απλώστε στο κέντρο μια ποσότητα υγρού γυαλιού και με οδοντογλυφίδα "βοηθήστε" το μείγμα να απλωθεί σωστά και στο ίδιο πάχος σε όλη την επιφάνεια του σουβέρ.  

Από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές αυτού του τύπου τα σουβέρ με marble πολύχρωμη όψη που θα φτιάξετε πάνω σε μικρά κομμάτια ξύλου, θα βρείτε τέτοια έτοιμα κομμάτια "κορμούς" σε καταστήματα με είδη για κατασκευές.
Δημιουργείστε ξεχωριστά μείγματα χρωματισμένου γυαλιού σε διάφορες αποχρώσεις και απλώστε τα πάνω στο ξύλο αναμειγνύοντας τα χρώματα και χωρίς να καλύψετε το σύνολο της επιφάνειας του ξύλου. 

Απόλυτα χρηστική και όχι δύσκολη κατασκευή με υγρό γυαλί είναι και το να δημιουργήσετε πόμολα - χερουλάκια για ντουλάπια, έπιπλα κλπ.  
Μπορούν να δημιουργηθούν είτε απευθείας μέσα σε καλούπι όποιου σχεδίου θέλετε ενσωματώνοντας και την βίδα, αφού το υγρό γυαλί λειτουργεί και σαν συγκολλητικό, είτε αφού πάνω σε στοιχεία από υγρό γυαλί που θα έχετε φτιάξει σε όποιο σχήμα-απόχρωση θέλετε θα κολλήσετε απλά μεταλλικά χερουλάκια μικρού μεγέθους με μια ισχυρή εποξική κόλλα. 
Χρήση σαν πόμολα-χερουλάκια μπορούν να κάνουν και κάθε είδους κατασκευές μέσα σε καστόνια, αφού στην πίσω τους όψης τους με ίδιο τρόπο κολλήσετε ένα απλό μεταλλικό πόμολο και γενικά τα πόμολα από υγρό γυαλί μπορούν πραγματικά να αλλάξουν την όψη επίπλων και να δημιουργηθούν ανάλογα με τον τρόπο και τα χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε σε αντικέ ή πιο μοντέρνο ύφος αντίστοιχο με εκείνο του επίπλου. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: