Πως θα διαλέξετε τον σωστό για τον χώρο σας ΚαναπέΣε κλασσική ή μοντέρνα γραμμή, μεγάλοι, μικροί,  απλοί, γωνιακοί ή πολυμορφικοί, με ξύλινο ή μεταλλικό σκελετό ή εντελώς επενδεδυμένοι με ύφασμα και σε οποιαδήποτε απόχρωση, οι καναπέδες είναι σίγουρα οι ...απόλυτοι κυρίαρχοι  στα έπιπλα σαλονιού-καθιστικού και το βασικό σε έναν καναπέ, πέρα από το να συνδυαστεί διακοσμητικά με τα υπόλοιπα έπιπλά σας, είναι κυρίως να σας εξυπηρετήσει λειτουργικά και να αποδειχθεί πρακτικός.  
Το πρώτο,  ξεκινώντας την αναζήτηση του ...ιδανικού καναπέ, είναι να προσδιορίσετε τον πραγματικά διαθέσιμο χώρο σας. Oριοθετήστε το σημείο χρησιμοποιώντας κάποια άλλα έπιπλα  για "δείγμα", όπως καρέκλες, πολυθρόνες, ένα μεγάλο τραπέζι κλπ για να σχηματίσετε έναν "υποθετικό" καναπέ ώστε να έχετε μια όσο πιο ρεαλιστική εικόνα για το πως τελικά θα διαμορφωθεί ο χώρος όταν γεμίσει με τον όγκο του επίπλου.
Τ
ο να μετρήσετε απλά  τις διαστάσεις του τοίχου-χώρου ίσως σας  "ξεγελάσει" κυρίως για το βάθος του καναπέ που θα επιλέξετε και που τελικώς όταν τον τοποθετήσετε ίσως διαπιστώσετε ότι είναι περισσότερο ογκώδης απ΄όσο χρειαζόταν και ο χώρος σας "κλείνει"  ασφυκτικά.

Αφού αποφασίσετε για το μέγεθος και το σχήμα καναπέ που χρειάζεστε επιλέξτε   και τον γενικό στυλ του, ανάλογα με το αν αναζητάτε ένα κλασσικό ή σε πιο μοντέρνες γραμμές κομμάτι. 
Τα  υφάσματα και  τα χρώματα είναι το τελευταίο στάδιο στην επιλογή και αυτό που ελάχιστα πρέπει να σας απασχολεί αρχικά, αφού είναι σίγουρο  ότι θα βρείτε αυτό ακριβώς που θέλετε η ποικιλία της αγοράς είναι πολύ μεγάλη.
Αυτή ακριβώς η  ποικιλία  όμως, όχι μόνο σε χρώματα αλλά και τύπους και τιμές, είναι πιθανό αντί να διευκολύνει την απόφασή σας  τελικά να σας μπερδέψει  περισσότερο και να σας κάνει διαρκώς να αναρωτιέστε "μήπως στο ...τάδε κατάστημα υπάρχει και κάτι διαφορετικό", "μήπως κάποιος παρόμοιος αλλού κοστίζει λιγότερο", "μήπως σε διαφορετικό χρώμα θα ήταν καλύτερος" και ένα σωρό άλλα "μήπως..." που όλο και περισσότερα θα γίνονται όσο περισσότερο θα ψάχνετε. :)
Το να έχετε καταλήξει, πριν βγείτε στην αγορά, στις διαστάσεις, αν θα διαθέτει καλύμματα ή ταπετσαρία, κλασσικό ή μοντέρνο στυλ, ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε και να έχετε απλώς μια στοιχειώδη ιδέα για την απόχρωση,   θα σας διευκολύνει ώστε αμέσως να απορρίπτετε κάποιους και να βάζετε στα υπ΄όψιν όποιους καναπέδες βλέπετε σε βιτρίνες, περιοδικά ή στο internet μόνο αν ανταποκρίνονται σε γενικές γραμμές σε αυτό που αναζητάτε. 
Αν όμως είναι τα πρώτα σας έπιπλα, αν γενικώς με το θέμα "επίπλωση-διακόσμηση"  δεν έχετε ιδιαίτερη σχέση, αν ο χώρος σας δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ιδιομορφίες που να δεσμεύουν και να περιορίζουν τις επιλογές σας και γενικώς αν ξέρετε μεν τι ...σας αρέσει αλλά δεν είστε σίγουροι ακριβώς για το τι ...σας χρειάζεται, πριν αποφασίσετε καλό είναι να έχετε μια γενική εικόνα για τους πιο συνηθισμένους τύπους καναπέδων.  


1. Για να ταιριάζει απλώς με τα ...πάντα

Απλός, κλασσικός με την έννοια του διαχρονικού αλλά όχι  "αυστηρός", πολύ εύκολα προσαρμόσιμος σε κάθε στυλ διακόσμησης, εκτός από το έντονα  μοντέρνο - minimal.  
Με σχετικά ψηλή πλάτη, χαμηλά πόδια  και  ντυμένος με ύφασμα συνήθως με την μορφή καλυμμάτων  που καλύπτουν σχεδόν εξ΄ολοκλήρου τον σκελετό.

Είτε τον επιλέξετε με στρογγυλεμένες είτε με πιο τετραγωνισμένες άκρες-μπράτσα, με περισσότερα ή λιγότερα μαξιλάρια, με μικρό ή πιο μεγάλο  όγκο στην πλάτη και τα μπράτσα, σε ευθεία ή γωνιακή διάταξη, να γίνεται ή όχι κρεββάτι  και σε οποιαδήποτε διάσταση και απόχρωση, είναι βέβαιο ότι πολύ σπάνια θα διαψεύσει τις ...προσδοκίες σας τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά. 

Είναι, γενικά, ο τύπος του καναπέ που δεν θα κάνει εκείνος ...κουμάντο στον χώρο, εσείς θα τον κάνετε ...ό,τι θέλετε. Θα τον κάνετε περισσότερο κλασσικό ή μοντέρνο ανάλογα με τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσετε ή κάποια στιγμή εντελώς καινούργιο αλλάζοντας απλά το ύφασμα των καλυμμάτων συνολικά ή και μόνο στα μαξιλάρια του.
Ένας τέτοιος καναπές δεν θα αποτελέσει ποτέ ...εμπόδιο σε κανένα σας διακοσμητικό σχέδιο,  θα ενταχθεί απόλυτα σε όποιο ύφος εσείς αποφασίσετε μπορεί να ...υπηρετήσει το ίδιο πετυχημένα κλασσικό, νεοκλασσικό, ethnic, country ή ελαφρά μοντέρνο στυλ και εύκολα θα ταιριάξει με κάθε τύπου έπιπλα. 
Σε όλα τα καταστήματα επίπλων θα βρείτε πολλές "παραλλαγές" αυτού του τύπου καναπέ και αναλογικά βεβαίως και με την ποιότητα της κάθε κατασκευής αλλά και των υφασμάτων,  είναι από τους οικονομικότερους της αγοράς εκτός φυσικά κι αν φέρει ...επώνυμη υπογραφή. 


2. Μοντέρνα γραμμή χωρίς πρόσθετα υφασμάτινα στοιχεία

Γεωμετρικές  φόρμες και  τετραγωνισμένες κυρίως γραμμές, επενδυμένος με ύφασμα ή δέρμα/δερματίνη,    με σκελετό ξύλινο ή μεταλλικό, πολύ συχνά χωρίς καθόλου μπράτσα και με κύρια χαρακτηριστικά την απουσία καλυμμάτων και ότι η επιφάνεια τόσο των καθισμάτων όσο στις περισσότερες περιπτώσεις και της πλάτης είναι ενιαίες και δεν "χωρίζονται" με μαξιλάρια. Γενικά οι καναπέδες αυτού του πιο μοντέρνου στυλ πολύ συχνά δεν διαθέτουν καθόλου μαξιλάρια ούτε και τους ταιριάζουν τα πρόσθετα διακοσμητικά μαξιλαράκια. 
Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή σε όχι κλασσικό καναπέ χωρίς όμως "ακραία" ή έντονα μοντέρνα στοιχεία, που πάντως δεν θα ενσωματωθεί  εύκολα σε χώρους με γενικά κλασσική διακόσμηση και θα πρέπει απαραίτητα να συνδυαστεί με έπιπλα σε παρόμοιες γραμμές για να προσφέρει στον χώρο που θα τοποθετηθεί  ένα κομψό και ενιαίο αισθητικά αποτέλεσμα.
Επειδή δεν σας επιτρέπει να διαφοροποιήσετε την όψη του με υφάσματα και μαξιλάρια, ενώ ούτε τα ριχτάρια του ταιριάζουν,  θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ένας καναπές αυτού του στυλ ταιριάζει απόλυτα με την συνολική διακόσμηση και τα χρώματα του χώρου που θα τοποθετηθεί και ότι  δεν θα σας "κουράσει" μετά από λίγο καιρό γιατί μόνο με αλλαγή ταπετσαρίας μπορεί να αλλάξει εμφάνιση. 


3. Πιο κλασσικός ...δεν γίνεται 

Απολύτως κλασσικός και δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά ούτε από διακόσμηση ούτε από διακοσμητικά στυλ για να τον αναγνωρίσετε
Ο αγαπημένος καναπές εκτός ...της μαμάς και  της γιαγιάς και του αυστηρά κλασσικού ύφους. Θα τον βρείτε βεβαίως σε πολλές επιμέρους παραλλαγές και με κοινό σημείο την λίγο ή περισσότερο εμφανή παρουσία του λουστραρισμένου ξύλου που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του. 

Πλαισιωμένος συνήθως  από "βαριά" υφάσματα, πιο συχνά ταπετσαρισμένος και με  λιγότερα ή περισσότερα σχέδια και σκαλίσματα στον ξύλινο σκελετό και τα πόδια, είναι καναπές για χρήση αποκλειστικά σε ιδιαίτερα κλασσικούς χώρους συνδυασμένος με ανάλογου στυλ λοιπά έπιπλα. 
Οι τιμές σε καναπέδες αυτού του τύπου είναι σαφώς μεγαλύτερες και τόσο αυξανόμενες όσο καλύτερη ποιότητα του ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί για τον σκελετό. 

Το ίδιο ...τσιμπημένοι στις τιμές και οι  κάθε μορφής εξ΄ολοκλήρου ξύλινοι και χωρίς υφασμάτινη επένδυση καναπέδες σε στυλ  ρουστίκ ή ethnic, που αν και  όχι βεβαίως "αυστηρού" ύφους ανήκουν επίσης  στους  κλασσικούς καναπέδες. Η ποιότητα του ξύλου,  η γενικότερη κατασκευή αλλά και το πόσα και με ποιον τρόπο είναι φτιαγμένα τα σχέδια /σκαλίσματά τους,  ανεβάζουν αντίστοιχα το κόστος αλλά φυσικά και την αισθητική τέτοιου είδους επίπλων. 4. Όπως λέμε ...εντελώς μοντέρνος
Περισσότερο μοντέρνος δεν γίνεται αν και βεβαίως και εδώ θα βρείτε στην αγορά "διαβαθμίσεις" στις ιδιαιτερότητες των στοιχείων και πολλές "παραλλαγές", πάντως γενικά πρόκειται για καναπέδες σε γεωμετρικές κυρίως φόρμες, σε σχέδια δημιουργημένα με φαντασία και στηριγμένα στις κατά καιρούς τάσεις του μοντέρνου design και που φυσικά απευθύνονται σε χώρους συνολικά διακοσμημένους σε αντίστοιχο στυλ.  
Οι τιμές τους, τις πιο πολλές φορές, είναι και το μεγαλύτερό τους ...μειονέκτημα και κατά βάση  ...αστρονομικές  αφού δεν αποτελούν προϊόντα μαζικής παραγωγής και θα πρέπει να τους αναζητήσετε σε επώνυμους οίκους με εξειδίκευση στον σχεδιασμό και την κατασκευή τέτοιων ιδιαίτερων επίπλων. 


5. Σαν ...κρεββάτι
Η χαρά της ...άνεσης και της ...ξάπλας.:) 
Kαναπέδες χωρίς πόδια, εφαπτόμενοι του δαπέδου και εξ΄ολοκλήρου ντυμένοι - ταπετσαρισμένοι, με κύριο χαρακτηριστικό τους τα πολύ χοντρά και άνετα μαξιλάρια που συχνά έχουν την μορφή στρώματος. Θα τους βρείτε σε πάρα πολλές παραλλαγές και σε πολυμορφικές εκδοχές. 
Πρόκειται για πραγματικά πολύ άνετους  για καθημερινή χρήση καναπέδες, ο σχεδιασμός τους αναμφίβολα τους κατατάσσει στις μοντέρνες επιλογές, όμως ένα απλό σχέδιο με την χρήση των κατάλληλων υφασμάτων μπορεί να βρει την θέση του και σ΄ένα όχι ιδιαίτερα μοντέρνου ύφους  καθιστικό και είναι σίγουρα η ιδανική λύση για νεανικά σπίτια, για μικρούς χώρους που χρειάζονται ένα επιπλέον μόνιμο κρεββάτι χωρίς την ταλαιπωρία του "άνοιξε-κλείσε" τον καναπέ  και για όλους όσους όταν λένε ..."ας καθήσουμε στον καναπέ" εννοούν ...ας ξαπλώσουμε. :)

Φυσικά εκτός από αυτούς τους βασικούς τύπους καναπέδων η σύγχρονη αγορά επίπλων είναι υπέρ πλήρης σε σχέδια κλασσικού ή μοντέρνου σχεδιασμού με σκελετό από μέταλλο,  μπαμπού ή   ρατάν για εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, καναπέδες  επενδεδυμένους με  ψάθα αντί  για  ύφασμα  ή  δέρμα  και γενικά κομμάτια  λιγότερο ή περισσότερο "εκκεντρικά" και πρωτότυπα  σε ότι αφορά τα σχέδια και τα υλικά που συνδυάζουν.Γενικά, για να μπορέσετε να επιλέξετε εύκολα και κυρίως σωστά όπου κι αν κάνετε την έρευνα αγοράς σας, σε καταστήματα, περιοδικά ή στο internet, απομονώστε από την εικόνα και την εντύπωση που κάθε καναπές σας δημιουργεί το είδος των  υφασμάτων ή γενικά της επένδυσης και κυρίως το χρώμα. Αυτά είναι στοιχεία που εσείς θα διαμορφώσετε όπως ακριβώς τα θέλετε, όμως τις περισσότερες φορές το "μάτι" κολλάει εκεί αγνοώντας τα γενικότερα χαρακτηριστικά και που σ΄αυτά θα πρέπει να επικεντρωθείτε. 
Για παράδειγμα, αν το μωβ  είναι από τα χρώματα που αντιπαθείτε ιδιαίτερα και  δεν σας αρέσουν τα πολύ κλασσικής όψης  έπιπλα ενώ ...τρελαίνεστε για πολυχρωμία και ιδιαίτερα κομμάτια, ψάχνοντας έναν καναπέ για το μοντέρνο καθιστικό σας, αν δεν κατορθώσετε να ...φανταστείτε π.χ ότι 

 αυτός ο καναπές....     


μπορεί να γίνει  
...αυτός

είναι πολύ πιθανό να συνεχίσετε να αναζητάτε εκείνον που θα σας αρέσει, ενώ στην πραγματικότητα θα τον έχετε ...προσπεράσει αρκετές φορές :)


Εκτός από αυτή την δυσκολία, να φανταστούμε δηλαδή τον  σκελετό του κάθε καναπέ ντυμένο με υφάσματα-χρώματα που ταιριάζουν στο γούστο και το δικό μας σπίτι, ένα επίσης πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο λάθος επιλέγοντας καναπέδες αφορά τις πραγματικά "ωφέλιμες" διαστάσεις τους.


Ειδικά αν ο χώρος σας είναι περιορισμένος αποκλείστε εξ΄αρχής όλα τα σχέδια που διαθέτουν ογκώδη μπράτσα και πλάτη. 
Για παράδειγμα αν στο σημείο που θα τον τοποθετήσετε χωρά ένας καναπές όχι μεγαλύτερος από 1,80m, αν επιλέξετε έναν  που το κάθε μπράτσο του έχει μήκος 20cm, έχετε ήδη χάσει 40cm πολύτιμα από τον πραγματικό χώρο των καθισμάτων. Αντίστοιχα και η ογκώδης πλάτη σ΄έναν καναπέ, μεγαλώνει "άχρηστα" τον συνολικό χώρο που καταλαμβάνει.  


Ειδικά στους γωνιακούς καναπέδες το θέμα των πραγματικά ωφέλιμων διαστάσεων είναι ακόμη πιο σημαντικό, αφού εκείνη η μορφή όπου η γωνία δημιουργείται με την προσθήκη μιας μορφής "ανάκλιντρου"  χωρίς πλάτη, σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει επιπλέον καθίσματα αφού αφ΄ενός η ίδια η γωνία "αχρηστεύει" ένα κάθισμα της κύριας πλευράς του καναπέ,  όσοι δε καθίσουν στην άλλη πλευρά είναι σίγουρο ότι δεν θα βολευτούν και για πολύ ώρα με την πλάτη στον ...αέρα.

Γενικώς οι "προσδιορισμοί" διθέσιος, τριθέσιος κλπ σε πολλές περιπτώσεις δεν ισχύουν και όσο αυξάνουν οι θέσεις τόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι πρακτικά ο καναπές θα χωρέσει αληθινά και κυρίως άνετα,  όσους θεωρητικά  ...ισχυρίζεται ότι χωρά.
Οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις είναι 
1,60-1,90 m μήκος και 0,70 - 1,00m πλάτος 
1,90-2,30 m μήκος και 0,70 - 1,00m πλάτος  για διθέσιους και τριθέσιους καναπέδες αντίστοιχα και αυξάνουν κατά 0,25-0,35 cm για κάθε επιπλέον κάθισμα, όμως στην πραγματικότητα με άνεση και για ...αρκετές ώρες, κατά βάση,  ο καθένας χωρά ...έναν λιγότερο απ΄αυτούς που γράφει στο ...ταμπελάκι του.:)
Γι΄αυτό και επειδή ένας μικρός διθέσιος καναπές, όσο "συμμαζεμένος" κι αν είναι σε σχήμα και όγκο, σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερο χώρο απ΄όσο δύο μικρές πολυθρόνες ή καρεκλοπολυθρόνες, αν ο χώρος σας είναι μικρός, πριν αρχίσετε να αναζητάτε τον ιδανικό καναπέ, σιγουρευτείτε ότι αυτό είναι που πραγματικά χρειάζεστε κι όχι άλλης μορφής  μικρότερα και περισσότερο "ευέλικτα" καθίσματα.

Καταλήγοντας στον  καναπέ που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες σας και αν δεν πρόκειται για κάποιον εξαιρετικά ιδιαίτερου σχεδιασμού, πάρτε και μερικές προσφορές για το ίδιο ακριβώς σχέδιο με τα ίδια υλικά  από τεχνίτες και εργαστήρια  κατασκευής επίπλων. 
Αρκετές φορές η  διαφορά τιμής ειδικά για απλά και κλασσικά σχέδια δεν είναι σημαντική, ενώ ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο έχετε την ευχέρεια να επιλέξετε τις διαστάσεις που ακριβώς χρειάζεστε και φυσικά τα υφάσματα και τις αποχρώσεις χωρίς κανέναν περιορισμό.