Διακοσμητικές μινιατούρες από Ξύλο - Θαλασσόξυλα

Η αισθητική του ακατέργαστου ξύλου
σε απόλυτα καλοκαιρινές ...εκδοχές


Oι διακοσμητικές μινιατούρες, γενικά, ανήκουν στις πιο εντυπωσιακές χειροποίητες δημιουργίες, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για αντικείμενα-συνθέσεις κατασκευασμένα σχεδόν εξ΄ολοκλήρου από φυσικά υλικά και συγκεκριμένα ξύλο και θαλασσόξυλα. Μικρές μεταλλικές ή υφασμάτινες λεπτομέρειες συμπληρώνουν αυτά τα σπιτάκια, μικρά έργα τέχνης, στα οποία τελικά το βασικότερο υλικό είναι η ...φαντασία των δημιουργών τους.  
Σε τέτοιου τύπου κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάθε είδους παλιά φθαρμένα ξύλα, θαλασσόξυλα ή και κομμάτια απλού ξύλου κομμένα σε  κυβοειδή σχήματα, ώστε να σχηματίζεται ο βασικός όγκος από τα σπιτάκια, και στα οποία  δίνεται παλαιωμένη όψη  με τεχνητή φθορά του ξύλου και ανάλογο βάψιμο.   
instagram.com/kirstyelson/
Σαν "θαλασσόξυλα" για τους καλλιτέχνες του είδους εννοούνται κάθε είδους ξύλα που ξεβράζει η θάλασσα πχ πολυκαιρισμένες σανίδες, βαμμένα ξύλα από κάθε είδους αντικείμενα που κάποια στιγμή κατέληξαν στο νερό κλπ.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο καταξιωμένοι καλλιτέχνες στην συγκεκριμένη τέχνη (Driftwood Art) κατοικούν και δημιουργούν σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες αναζητώντας και συλλέγοντας μανιωδώς από τις ακτές  κάθε ξύλο-αντικείμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιου τύπου δημιουργίες, όπως η κορυφαία στο είδος της Kirsty Elson από την Κορνουάλη.  
instagram.com/kirstyelson/
Πρόκες, βίδες, κάθε είδους σκουριασμένο μικρό μεταλλικό αντικείμενο που επίσης μπορεί να βρεθεί στις ακτές όπως και φυσικά υλικά που εξυπηρετεί το σχήμα τους π.χ καρυδότσουφλα που μεταμορφώνονται σε ...βαρκάκια, είναι από τα πιο συνηθισμένα στοιχεία που μαζί με το ξύλο χρησιμοποιούνται στις διακοσμητικές αυτές μινιατούρες
Πολύ μικρά υφασμάτινα στοιχεία, σε ταιριαστές με το σύνολο της κάθε κατασκευής αποχρώσεις επίσης προσδίδουν έναν πολύ ιδιαίτερο τόνο στο τελικό αποτέλεσμα, που έχει στόχο η κάθε μινιατούρα και με το κατάλληλο βάψιμο να προσομοιάζει κατά το δυνατόν στην όψη με ένα κανονικό σπίτι σε ...λιλιπούτειο μέγεθος. 


Κάθε σπιτάκι μπορεί και μεμονωμένα να αποτελέσει μια μινιατούρα, αλλά βεβαίως εντυπωσιακότερες είναι οι συνθέσεις που συχνά μοιάζουν με μικρά παραθαλάσσια ...χωριά και για τη δημιουργία τους κάθε σπιτάκι ή άλλο στοιχείο έχει επικολληθεί πάνω σε ένα μεγαλύτερο κομμάτι ξύλου. 
instagram.com/lorainespick/


Αν και βεβαίως δεν υπάρχει κανόνας και ο καθένας μπορεί δουλέψει σε παρόμοιες κατασκευές όπως τον εξυπηρετεί, οι περισσότεροι επαγγελματίες του είδους ολοκληρώνουν κάθε κομμάτι σε κάθε του λεπτομέρεια και την συνέχεια συνθέτουν με αυτά έργα που αποτελούνται από πολλά σπιτάκια. 
instagram.com/nikastinyhouse/

instagram.com/kirstyelson/


Ο βασικός όγκος κάθε σπιτιού είναι συνήθως κατασκευασμένος από απλό ξύλο-σανίδα κομμένο στο κατάλληλο σχήμα όμως με την τεχνητή φθορά του ξύλου και το βάψιμο το τελικό αποτέλεσμα είναι απόλυτα ταιριαστό με τα κομμάτια φυσικά φθαρμένων "θαλασσόξυλων" που χρησιμοποιούνται. 

instagram.com/kirstyelson/
Εκτός από καθαρά διακοσμητικές τέτοιες μινιατούρες μπορούν να μετατραπούν και σε χρηστικά αντικείμενα πχ σε πολύ ξεχωριστά κηροπήγια αν στην βάση στήριξης μιας τέτοιας σύνθεσης δημιουργηθεί υποδοχή για ένα κεράκι.
instagram.com/kirstyelson/
Η πλειοψηφία των επαγγελματιών που ασχολούνται με μινιατούρες αυτού του είδους προτιμούν τα ...θαλασσινά θέματα-τοπία, αφού τα υλικά κατασκευής τους ταιριάζουν περισσότερο με αυτά, όμως με την προσθήκη κάποιων  στοιχείων μια τέτοια μινιατούρα μπορεί να έχει και άλλο θέμα πχ μια χριστουγεννιάτικη παράσταση.

instagram.com/kirstyelson/
instagram.com/kirstyelson/
Στο internet μπορείτε να βρείτε δείγματα έργων από πολλούς καλλιτέχνες του είδους και να παρατηρήσετε ότι, ακόμη  και σε ολόϊδιες μεταξύ τους μινιατούρες σε ό,τι αφορά αποχρώσεις-υλικά ακόμη και σχήματα, η κάθε μία είναι τελικώς ...διαφορετική και χαρακτηρίζεται από το ύφος και τον βαθμό δεξιότητας και φαντασίας του κάθε δημιουργού.
Καθαρά τεχνικά αυτό που τελικά ξεχωρίζει τις καθαρά καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις "απλές" κατασκευές από ξύλο-θαλασσόξυλα σε αυτού του τύπου μινιατούρες είναι αφ΄ενός η ποσότητα φυσικού και όχι τεχνητά παλαιωμένου ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί και ο τρόπος βαψίματος, που σε ορισμένα κομμάτια πραγματικά δημιουργεί ένα σχεδόν τρισδιάστατο αποτέλεσμα. 

instagram.com/lorainespick/


instagram.com/kirstyelson/


instagram.com/kirstyelson/
Φωτιστικά από θαλασσόξυλα, κρεμάστρες - διακοσμητικά τοίχου είναι επίσης κάποια είδη χρηστικών αντικειμένων στα οποία μπορούν να ενσωματωθούν ξύλινες μινιατούρες και να τους δώσουν πραγματικά εξαιρετική εμφάνιση. 
instagram.com/nikastinyhouse/
Αν θελήσετε να ασχοληθείτε με κάτι παρόμοιο, για να φτιάξετε αντικείμενα για το σπίτι σας ή και για πολύ ιδιαίτερα χειροποίητα δώρα, και ειδικά αν είστε εντελώς αρχάριοι σε τέτοιου τύπου κατασκευές η μαγική λέξη για την αρχή είναι ...αντιγραφή.
Επιλέξτε ένα σχετικά απλό έργο που σας αρέσει και προσπαθείστε να φτιάξετε ένα ...πανομοιότυπο σε κάθε του στοιχείο-λεπτομέρεια. Σχήματα, χρώματα, αντικείμενα, γιατί και η πιο μικρή λεπτομέρεια υπάρχει λόγος που έχει δημιουργηθεί έτσι :)
Aφού ολοκληρώσετε την κατασκευή, συγκρίνετε την με το ...πρότυπό σας, δείτε που υπάρχουν διαφορές, σίγουρα θα υπάρχουν :)  και στο κύριο μέρος της κατασκευής και στην διακόσμηση-βάψιμό της και στην επόμενη απόπειρα  προσπαθείστε ξανά  έως ότου το αποτέλεσμα να σας ικανοποιεί.
Με τον χρόνο μπορείτε να αρχίσετε να διαφοροποιείτε στοιχεία και να προσθέτετε το προσωπικό σας ύφος, όμως αυτό είναι κάτι  που απαιτεί εμπειρία, η "μίμηση" στα αρχικά στάδια με ο,τιδήποτε το οποίο δεν κατέχουμε κι αν ασχολούμαστε είναι μόνος σίγουρος δρόμος ώστε τελικά πραγματικά  να το μάθουμε
instagram.com/lorainespick/
Τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστείτε για τέτοιου τύπου, ερασιτεχνικές, κατασκευές είναι πριόνι-σέγα για το κόψιμο των ξύλων που αποτελούν το κύριο μέρος των σπιτιών (σε καταστήματα ειδών ξυλείας θα βρείτε έτοιμα κομμένα κομμάτια χοντρής σανίδας που θα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια), οποιοδήποτε αιχμηρό εργαλείο σας εξυπηρετεί για το "χτύπημα" - σκάψιμο των ξύλων ώστε να αποκτήσουν φθαρμένη όψη (οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ένα πολυεργαλείο dremel για την γενική επεξεργασία του ξύλου), σφυρί για να καρφώσετε τις πρόκες και από υλικά ξυλόκολλα ή πιστόλι σιλικόνης για τις κολλήσεις, πινέλα, ακρυλικά χρώματα και γυαλόχαρτο για να τρίψετε κατά τόπους το χρώμα όπου χρειαστεί. 
instagram.com/nikastinyhouse/
Σπιτάκια μινιατούρες αυτής της μορφής μπορούν και να κολληθούν-τοποθετηθούν σε πλαίσια από κάθε είδους ξύλο και να μετατραπούν σε πολύ ιδιαίτερα διακοσμητικά τοίχου
instagram.com/kirstyelson/


instagram.com/kirstyelson/

Δείτε και...
Κατασκευές από Θαλασσινά στοιχεία-υλικά