Διακοσμήσεις για τον τοίχο του καναπέO  πιο κεντρικός, συνήθως, τοίχος του καθιστικού και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η σωστή ή όχι διακόσμηση-διαμόρφωση του συγκεκριμένου σημείου μπορεί να καθορίσει την συνολική εικόνα του χώρου, ενώ ειδικά σε μικρά καθιστικά μπορεί να αξιοποιηθεί και λειτουργικά-χρηστικά και όχι μόνο για τοποθέτηση διακοσμητικών αντικειμένων.


   
H τοποθέτηση συνθέσεων, μιας βιβλιοθήκης κλπ. στον τοίχο πίσω από τον καναπέ είναι ένας τρόπος, ειδικά σε μικρά καθιστικά, να εξοικονομήσετε πολύτιμο χώρο από άλλα σημεία. Μπορείτε εκεί να ...χωρέσετε όσα θα έπρεπε να τοποθετηθούν σε ένα αντίστοιχο ελεύθερο έπιπλο και ταυτόχρονα να "γεμίσετε" τον τοίχο αξιοποιώντας τον χρηστικά και όχι αποκλειστικά για την τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων. 
Ακόμη και με απλά ράφια στο συγκεκριμένο σημείο μπορείτε να αυξήσετε τους χώρους αποθήκευσης-τακτοποίησης για βιβλία, cd κλπ. ενώ προσθέτοντας κάποια διακοσμητικά, φωτογραφίες κλπ. θα αποκτήσει και αισθητικά την όψη που θέλετε. 
Το ύψος τοποθέτησης των ραφιών στον τοίχο πίσω από τον καναπέ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την πραγματικά πετυχημένη διαμόρφωση του χώρου.
Αν πρόκειται για ένα μόνο μεγάλου μήκος ράφι αυτό θα πρέπει να βρίσκεται χαμηλά, αν χρησιμοποιήσετε δύο ή περισσότερα αυτά μπορούν να τοποθετηθούν και ψηλότερα αλλά γενικά όσο πιο κοντά στην πλάτη του καναπέ τόσο πιο ενιαία και ομοιόμορφη θα είναι η συνολική εικόνα του χώρου. 
Αν το προτιμάτε ένα τέτοιο ράφι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση και αποκλειστικά διακοσμητικών αντικειμένων που θα συγκεντρώσετε στο σημείο αυτό, φροντίστε απλά να είναι όσο πιο ομοειδή και ταιριαστά μεταξύ τους.  
Η τοποθέτηση καθρέφτη στον συγκεκριμένο τοίχο είναι επίσης μια επιλογή που αισθητικά μπορεί να αναβαθμίσει την συνολική όψη του δωματίου, ειδικά σε μικρά καθιστικά που θα δημιουργήσει την οπτική ψευδαίσθηση πιο ευρύχωρου χώρου. 
Είτε επιλέξετε  έναν μεγάλο καθρέφτη, περισσότερους και μικρότερους ή και τον συνδυασμό καθρέφτη-κάδρων, το βασικό είναι κορνίζες και αποχρώσεις να ταιριάζουν τόσο μεταξύ τους όσο με τον καναπέ και όσα άλλα έπιπλα τυχόν βρίσκονται στο ίδιο σημείο.   
Ανάλογα με το μήκος του καναπέ και το συνολικό μέγεθος του τοίχου, μπορείτε να καλύψετε το μεγαλύτερο μέρος του με διακοσμητικά τοίχου-κάδρα, δημιουργώντας έτσι ένα κεντρικό σημείο στο δωμάτιο που θα "τραβά το μάτι", κάτι που τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους χώρους δημιουργεί ένα απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα διακοσμητικά-αισθητικά. 


Η διάταξη που θα επιλέξετε για τα κάδρα στον συγκεκριμένο τοίχο είναι θέμα επιλογής-γούστου, αρκεί να ξεκινούν από σχετικά χαμηλό ύψος σε σχέση με την πλάτη του καναπέ.  
Η τοποθέτηση ασπρόμαυρων κάδρων-φωτογραφιών, αν κάτι τέτοιο σας αρέσει και ταιριάζει στον χώρο, είναι επίσης μια επιλογή για τον συγκεκριμένο τοίχο που δεν θα "φορτώσει" το σημείο με παραπάνω χρώμα. 
Σε μεγάλους τοίχους και αντίστοιχα καναπέδες μεγάλου μήκους, όσο μειώνετε τον αριθμό κάδρων που θα τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο σημείο τόσο θα πρέπει να αυξάνει το μέγεθος αυτών που θα χρησιμοποιήσετε, για ένα πραγματικά πετυχημένο σύνολο διακοσμητικά. 
Αν στο καθιστικό, γενικά, σας λείπει "χρώμα" μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον τοίχο πίσω από τον καναπέ για το σκοπό αυτό και επειδή με κάδρα είναι δυσκολότερο να πετύχετε ένα ταιριαστό με το σύνολο πολύχρωμο αποτέλεσμα, μπορείτε να το κάνετε με χρήση άλλου είδους διακοσμητικών τοίχου π.χ ψάθινα καλάθια, πορσελάνες-πιάτα κλπ. 
Ο συγκεκριμένος τοίχος είναι ιδανικός και για την τοποθέτηση ιδιαίτερα μεγάλου μεγέθους διακοσμητικών τοίχου, έργων τέχνης κλπ. 
Γενικά και με δεδομένο ότι συνήθως ο καναπές είναι τοποθετημένος εφαπτόμενα στον μεγαλύτερο-κεντρικό τοίχο του καθιστικού το σημείο αυτό είναι το καταλληλότερο ώστε αντίστοιχα εκεί να εστιάσετε, σε ό,τι αφορά την συνολική διακόσμηση του χώρου, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που θα "τραβά το μάτι" ώστε τελικά καναπές-τοίχος να αποτελούν οπτικά ένα ενιαίο σύνολο, ανεξάρτητα από τα επιμέρους στοιχεία που θα επιλέξετε, κάδρα, καθρέφτες, διακοσμητικά τοίχου κλπ.  
Τέλος, μια επίσης ιδιαίτερα λειτουργική επιλογή ειδικά σε μικρά καθιστικά, είναι η τοποθέτηση πίσω από τον καναπέ και σε ολόκληρο το μήκος του, ενός μικρού βάθους τραπεζιού κονσόλας-ραφιού-ντουλαπιού.
Στην κεντρική του επιφάνεια τοποθετείστε διακοσμητικά αντικείμενα, βιβλία, φωτιστικά, φυτά  κλπ. απελευθερώνοντας χώρο από άλλα σημεία, ενώ στο κάτω μέρος του μπορεί να δημιουργηθεί ένα κρυφός αποθηκευτικός χώρος. 


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ