ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΗΠΟΥ -2-


Ο βασικός σχεδιασμός του κήπου σας έχει λοιπόν τελειώσει, τα δέντρα και τα λουλούδια σας έχουν βρει την σωστή θέση τους μέσα  σ΄αυτόν και εσείς πολύ τα ζηλεύετε γιατί ακόμα ψάχνετε το σωστό σημείο για να καθήσετε και να τα απολαύσετε. :)
Το που και πως θα οργανώσετε ένα όμορφο κομψό αλλά και λειτουργικό υπαίθριο καθιστικό, είναι τόσο εύκολο όσο και δύσκολο, ανάλογα με τον διάθεσιμο χώρο αλλά και τις χρήσεις που θα είναι προορισμένο να εξυπηρετεί.


Αν λοιπόν δεν είστε και πολύ τύπος του "έξω", αν τη μια σας ενοχλεί ο ήλιος, ο αέρας και η ζέστη, την άλλη η ψύχρα και την επόμενη τα έντομα και  ο γείτονας που κάθεται στον δικό του κήπο, μην το κουράζετε πολύ. :)
Η βεράντα ή το μπαλκονάκι σας είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσετε κι αν δεν τα διαθέτετε  και από την πόρτα του σπιτιού  βρίσκεστε  κατευθείαν στον κήπο, βρείτε μια γωνιά  όσο το δυνατόν πιο κρυμμένη από τον ήλιο,  τοποθετείστε εκεί ένα τραπέζι και μερικές καρέκλες και είστε έτοιμοι.


Αν όμως, εκτός από τις λιγοστές πραγματικά χειμωνιάτικες ημέρες, με το που ανοίγετε τα μάτια σας το πρώτο που κάνετε είναι να βγείτε στον μικρό ή μεγαλύτερο κήπο σας, με τάσεις αν είναι δυνατόν να "κατασκηνώνετε" εκεί όσο περισσότερο γίνεται, αφήστε τις ανάγκες, την δημιουργικότητα και την φαντασία σας, να δημιουργήσουν ένα πραγματικό όμορφο και λειτουργικό περιβάλλον που κι εσείς και οι επισκέπτες σας θα χαίρεστε να απολαμβάνετε.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα "λάθη" που παρατηρεί κανείς σ΄αυτήν την έτσι κι αλλιώς "παράξενη" χώρα,  ότι γενικά οι κήποι και κυρίως το σημείο που επιλέγεται  για να καθόμαστε  σε κήπους και αυλές, οφείλει να βρίσκεται  απαραιτήτως στο μπροστινό μέρος του σπιτιού. Ακόμα και σε τεράστια σε μέγεθος οικόπεδα, το σύνηθες είναι το σπίτι να εφάπτεται σχεδόν στην πίσω πλευρά του οικοπέδου και ο ελεύθερος χώρος να βρίσκεται  μπροστά του.


Έτσι οι κήποι είναι φτιαγμένοι και οργανωμένοι, τις περισσότερες φορές, με θέα τον δρόμο και  με όλη την δραστηριότητά μας σ΄αυτούς σε κοινή θέα. Ακόμα κι αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε απόλυτα την τακτική και την συνήθεια των Εγγλέζικων αυλών, που κατά κανόνα βρίσκονται κρυμμένες στο πίσω μέρος του σπιτιού, αν το μέγεθος του χώρου και η θέση που έχει χτιστεί το σπίτι σας βοηθούν, οργανώστε ένα μεγάλο μέρος του κήπου σας και κυρίως το  καθιστικό σας  στο πίσω μέρος του οικοπέδου, που τις περισσότερες φορές είναι πιο ήσυχο και απομονωμένο ή που πιο εύκολα μπορεί να απομονωθεί με φράχτες που θα καλύψετε με αναρριχώμενα φυτά, ξύλινα καφασωτά ή καλάμια. Φυσικά κι  αν ο κήπος σας διαθέτει θέα σε θάλασσα ή βουνό, ο χώρος του καθιστικού θα πρέπει να οργανωθεί  σε σημείο που απρόσκοπτα θα την απολαμβάνετε, ακόμα κι αν γι΄αυτό απαιτηθούν κάποιες πρόσθετες εργασίες, όπως μια πιθανή υπερύψωση του εδάφους στο  σημείο που θα οργανώσετε το υπαίθριο καθιστικό σας. 

Αν υπάρχει κάποιο φωτεινό αλλά και ήδη σκεπασμένο μέρος και αρκετό σε διαστάσεις για ένα μεγάλο τραπέζι εκμεταλλευθείτε το για να φτιάξετε εκεί τον ...παράδεισό σας.  
Διαφορετικά θα χρειαστεί να δημιουργήσετε το σκέπαστρο, που μπορεί να είναι από μια μεγάλη ομπρέλλα κήπου ή μια απλή τέντα, μέχρι μια ξύλινη ή σιδερένια πέργκολα που το υλικό της σκεπής της, ανάλογα με το τι ταιριάζει στο γενικότερο περιβάλλον, το κόστος που είστε σε θέση να πληρώσετε  και το αν θέλετε εκτός από τον ήλιο να σας προστατεύει και από την βροχή μπορεί να είναι  από τεντόπανο, απλό ξύλο, ξύλο με κεραμίδι, καλάμι ή ψάθα ακόμα και αύθραυστο γυαλί.  
Η εύκολη πρόσβαση σε νερό και ρεύμα, στο σημείο που θα επιλέξετε για να κάθεστε τον κήπο,  θα αποδειχθεί πολύτιμη γι΄αυτό κι αν δεν έχετε την δυνατότητα να τα φέρετε στο σημείο που επιθυμείτε, αναγκαστικά θα οργανώσετε αυτόν τον χώρο κοντά σε παροχές τους.

Γενικά η χρήση του ξύλου σε κάθε του εκδοχή και στον κήπο, όπως ακριβώς και στο  εσωτερικό του σπιτιού, προσθέτει αναντικάστατη "ζεστασιά" και ύφος στον οποιονδήποτε χώρο γι΄αυτό και αξίζει να το προτιμήσετε παρ΄ότι η συντήρησή του για να διατηρείται σε καλή κατάσταση, είναι μια φροντίδα που άλλα "σκληρά" υλικά δεν απαιτούν.

Στο σημείο που θα τοποθετήσετε το υπαίθριο καθιστικό σας, το χώμα θα πρέπει  να έχει καλυφθεί είτε από τσιμέντο επενδυμένο με πέτρες, πλακάκια κλπ.,  μεγάλες πλάκες που θα τοποθετηθούν απευθείας στο έδαφος, χαλίκι, ειδικό για εξωτερικούς χώρους ξύλο ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει και θα είναι εύκολο στο καθάρισμα και ευχάριστο οπτικά.

Για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου, επίσης πολλές οι επιλογές σας.
Αν είστε τύποι "σταθεροί" και "μόνιμοι", σίγουροι ότι αυτό που διαλέγετε σήμερα είναι και αυτό που πραγματικά θα θέλετε για πάντα, ένα χτιστό "ακούνητο" τραπέζι μαζί με αντίστοιχους καναπέδες, είναι η πιο λειτουργική αλλά και διακοσμητικά αψεγάδιαστη λύση. Μ΄αυτόν τον τρόπο μπορείτε εσείς να καθορίσετε το μέγεθος και την ακριβή διάταξη και του τραπεζιού και των καθισμάτων, σας δίνετε η δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα καθίσματα και για ....κρεββάτια όποτε σας χρειαστεί λίγη παραπάνω χαλάρωση όπως και να διακοσμήσετε αριστοτεχνικά το σύνολο με έναν κορμό για βάση του τραπεζιού, εντυπωσιακές μαξιλάρες, μια κατασκευή από βότσαλο ή ψηφιδωτό για την επιφάνεια του τραπεζιού  κλπ. κλπ.
Όσο εμπλουτίζετε αυτόν τον χώρο κι όσο πιο πολύ τον χρησιμοποιείτε, ειδικά αν είναι απόλυτα προστατευμένος από τις καιρικές συνθήκες, θα διαπιστώσετε γρήγορα ότι τα περισσότερα απ΄όσα έχουν την θέση τους στο  καθιστικό σας στο εσωτερικό του σπιτιού, μπορούν να την βρουν κι έξω. Καναπέδες, τραπέζια, πολυθρόνες, καρέκλες και σκαμπώ από ξύλο, μπαμπού, ψάθα ή μεταλλικά είτε σ΄αυτό το κεντρικό καθιστικό του κήπου, είτε σε κάποιες άλλες γωνιές, θα αναδειχθούν και θα αναδειξουν το συνολικό περιβάλλον, ιδανικά. 

Τα ξύλινα παγκάκια, που σε πολυ καταστήματα με είδη σπιτιού θα βρείτε σε πολύ οικονομικές τιμές, κάτω από ένα δέντρο θα δημιουργήσουν μια υπέροχη σκιερή γωνιά, όπως και οι παλιές ξύλινες καρέκλες που θα βάψετε σε έντονα χρώματα και θα πλαισιώσετε μ΄ένα απλό μεταλλικό τραπεζάκι καφενείου.

Ακόμα κι ένα σκέτο κομμάτι μαρμάρου ή ακανόνιστης πέτρας, στηριγμένο  σε δυό κομμάτια από χοντρούς κορμούς δέντρων, θα δημιουργήσουν ένα απόλυτα φυσικό και εναρμονισμένο με το περιβάλλον παγκάκι, που θα σας προκαλεί να καθήσετε κάτω από την σκιά του δέντρου που θα το κατασκευάσετε, όπως και μια αιώρα ή και μια κούνια που κάποια καλοκαιρινά μεσημέρια αλλά και βράδυα θα μετατραπούν  στον απόλυτο παράδεισό σας.


Η θέα και ο ήχος του  νερού, είναι από τα πιο ευχάριστα και ηρεμιστικά που μπορούν να σας συμβούν, ειδικά μέσα σ΄ένα καταπράσινο περιβάλλον. Ακόμα και στον πιο μικρό κήπο, αν το θελήσετε, θα βρείτε τον τρόπο να χωρέσετε ένα μικρό συντριβανάκι. Κυκλοφορούν πλέον ακόμα και σε μορφή επιτραπέζιας μινιατούρας κι αν διαλέξετε ένα όμορφο σχέδιο, αποφεύγοντας τα κλασσικά ...γυμνά αγαλματάκια, ακόμα καλύτερα.

Μια επίσης πολύ όμορφη και εύκολη στην κατασκευή της πρόταση,  να δημκουργήσετε μια τεχνητή λίμνη με υδροχαρή φυτά, όπως  νούφαρα σε διάφορους χρωματισμούς. Αν λοιπόν οι διαστάσεις του κήπου σας το επιτρέπουν επιλέξτε το σημείο και σκάψτε το χώμα τόσο όσο να χωρέσει ακριβώς μια από τις ειδικές πλαστικές λεκάνες/δεξαμενές που θα βρείτε στα καταστήματα με είδη αρχιτεκτονικής κήπου, γι΄αυτήν ακριβώς τη χρήση, σε πολλά διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Oριοθετήστε την περιμετρικά με κάποιο είδος πέτρας ή  μεγάλα βότσαλα, φυτέψτε γύρω της φυτά που μεγαλώνοντας θα καλύψουν εντελώς το πλαστικό της μέρος, γεμίστε με νερό και προσθέστε τα λουλούδια σας. Μπορείτε ακόμη και να συνδυάσετε την κατασκευή μιας τέτοιας λιμνούλας μ΄ένα μικρό συντριβάνι και με την κίνηση του νερού να φεύγει και να επιστρέφει από το ένα στο άλλο. Θυμηθείτε μόνο ότι αν πρόκειται για μια εντελώς ερασιτεχνική κατασκευή, χωρίς αυτόματη παροχή νερού, θα χρειάζεται τακτικά να αναπληρώνετε το νερό που καθημερινά θα εξατμίζεται και να την σκεπάζετε στην περίπτωση δυνατής βροχής για να μην βρεθούν από την υπερχείλιση τα  νούφαρα μέσα στα παρτέρια σας όπως  και ότι εκτός από εσάς και τους επισκέπτες σας θα είναι το σημείο του κήπου που θα λατρέψουν και τα ....κουνούπια.  

Εκτός από τα βασικά στοιχεία ενός κήπου κι όλα εκείνα τα λειτουργικά και χρήσιμα που συνθέτουν την τελική του εικόνα, πολλές οι  διακοσμητικές ιδέες για να κάνετε τον δικό σας κήπο, αληθινά μοναδικό και ιδιαίτερο.
Αν αποφύγετε να παραφορτώσετε τον χώρο σας με κάθε λογής αντικείμενο και διακοσμητικό, μαζί μ΄όλων των ειδών τις γλάστρες που θα βρεθούν μπροστά σας στα ειδικά με είδη κήπου καταστήματα κι αν αποφύγετε οτιδήποτε πλαστικό, θα τα έχετε καταφέρει ιδανικά. 
Προτιμήστε λιγότερα, μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά κομμάτια αντί για πολλά μικρά, με βασικό κριτήρια τα υλικά και οι χρωματισμοί τους να εναρμονίζονται απόλυτα με το περιβάλλον αλλά και να ταιριάζουν μεταξύ τους.
Ένα ξύλινο σπιτάκι για πουλιά, εκτός της αισθητικής του, θα φέρει στον κήπο σας αληθινή ...ζωή, αρκεί να θυμάστε που και που να αφήνετε στην είσοδό του μερικά σπόρια ή ψίχουλα. Τα πουλιά αν σας τιμήσουν με την παρουσία τους μια φορά και δεν τα διώξετε ή τα τρομάξετε,  δεν ξεχνούν ποτέ και θα είναι ξανά εκεί την επόμενη χρονιά να σας κρατούν συντροφιά και να σας θυμίζουν  τους μαγικούς κύκλους της φύσης και της αλλαγής των εποχών.

..."Παίξτε" με τη διάθεσή σας και τα φυσικά υλικά, δημιουργώντας προσωπικές δημουργίες για να ομορφύνετε  το περιβάλλον που ζείτε. 
Με μόνα εφόδια μικρές και μεγαλύτερες γλάστρες, δυό ζευγάρια γάντια κήπου, μερικά φυτά και λίγο ύφασμα, αφήστε την φαντασία σας να φτιάξει φιγούρες με τον ίδιο τρόπο που θα δουλεύατε κατασκευάζοντας έναν χιονάνθρωπο, διακοσμώντας τον κήπο ή την αυλή σας με αληθινά πρωτότυπα και μοναδικά διακοσμητικά στοιχεία. 
Mε το ίδιο βασικό υλικό, την διάθεση και την φαντασία σας δηλαδή, κατασκευάστε  ξύλινες πινακίδες για τον κήπο για να καλωσορίσετε τους επισκέπτες του σπιτιού σας, να ενημερώσετε για το που βρίσκετε ο λαχανόκηπός σας ή με όποια άλλα μηνύματα εσείς θέλετε. Είτε στερεωμένες σ΄ένα ξύλινο κοντάρι και καρφωμένες στο χώμα, είτε κρεμασμένες σε οποιοδήποτε σημείο μόνες ή και συνδυασμένες σε συνθέσεις με εργαλεία κηπουρικής ή μεταλλικά και ξύλινα διακοσμητικά κήπου, θα κλέψουν τις εντυπώσεις. 


Aν αληθινά σας αρέσει η κηπουρική και  περνάτε ώρες και ώρες φροντίζοντας τα λουλούδια σας, φυτεύοντας και μεταφυτεύοντας ή βάφοντας γλάστρες και γλαστράκια, οργανώστε στον κήπο ένα σημείο  για να συγκεντρώνετε τα εργαλεία σας, τις άδειες γλάστρες, τα μόλις φυτεμένα δοχεία σας, χώμα, λιπάσματα κλπ. και διακοσμήστε το με τέτοιο τρόπο που αντί για την εικόνα της "σαβούρας" που θα παρουσίαζαν πεταμένα δεξιά κι αριστερά να φαντάζει σαν μια από τις πιο όμορφες γωνιές του κήπου σας. 
Μαζέψτε από το χώμα τα μόνιμα λασπωμένα και βρώμικα λάστιχα ποτίσματος και πετάξτε τις σαραβαλιασμένες  πλαστικές βάσεις τους, που το μόνο που κάνουν είναι να ...προσβάλλουν με την αισθητική τους όποιον τοίχο ακουμπούν. Σε όχι ιδιαίτερα ακριβές τιμές θα βρείτε στα καταστήματα με είδη κήπου υπέροχες σιδερένιες βάσεις, που θα τις βιδώσετε μία φορά στον τοίχο και θα μείνουν εκεί για πάντα  χωρίς ποτέ να φθαρούν και που πέρα από την χρηστική τους αξία είναι και  ασύγκριτα κομψότερες.

Το εξωτερικό μέρος των παραθύρων  και των  τοίχων  του σπιτιού που βρίσκονται σε άμεση οπτική επαφή από σημεία του κήπου σας και ιδιαίτερα από εκεί που συνηθίζετε να κάθεστε και να δέχεστε τις επισκέψεις σας, επίσης μπορούν να αποτελέσουν βασικό "καμβά" για να δημιουργήσετε πολύ εύκολα, εξαιρετικούς ...πίνακες.  

Γεμίστε τα σημεία αυτά των τοίχων με γλάστρες, τοποθετημένως σε ύψος τέτοιο που να μπορείτε εύκολα να τις ποτίσετε και προτιμήστε τις ειδικές γι΄αυτήν την χρήση "μισές" γλάστρες, πολλές από τις οποίες διαθέτουν και ενσωματωμένο πιατάκι ώστε το νερό να μην κατρακυλά και βρωμίζει τους τοίχους σας.

Τοποθετήστε στα πρεβάζια των παραθύρων ζαρντινιέρες ή γλάστρες με φυτά κάθετης ανάπτυξης που θα "ξεδιπλώνονται" προς τα κάτω, "γεμίζοντας" έτσι την εικόνα του παραθύρου αλλά και του τοίχου και προτιμήστε γι΄αυτού του τύπου τις γλάστρες φυτά που διατηρούνται πράσινα όλον τον χρόνο και δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο με νερό σφηνωμένο στο χώμα τους  και κρυμμένο πίσω από τα φυτά, θα καλύψει τις ανάγκες τους σε νερό για κάμποσες μέρες και θα σας απαλλάξει τους καλοκαιρινούς μήνες από την έννοια του καθημερινού ποτίσματος.
Εκτός λοιπόν από κάποια βασικά θέματα λειτουργικού σχεδιασμού που απαιτούν την  εμπειρία και τις γνώσεις  που εύκολα θα αποκτήσετε είτε με πειραματισμούς είτε και αναζητώντας τις πληροφορίες που σας χρειάζονται σε σχετικά με την κηπουρική και τον κήπο βιβλία, περιοδικά  και ηλεκτρονικές σελίδες ή που ίσως και να σας αναγκάσουν να  καταφύγετε στην βοήθεια κάποιου ειδικού, όλα τα υπόλοιπα και στο εξωτερικό περιβάλλον όπως και σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο του σπιτιού, είναι προφανές πως είναι θέμα γούστου, αισθητικής και  φαντασίας. 

Αρχικά καταγράψτε αναλυτικά τις δυνατότητες των χώρων σας, τις ανάγκες που θέλετε να εξυπηρετούν αλλά και το κόστος όλων όσων επιθυμείτε να δημιουργήσετε και κυρίως βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε να υλοποιείτε τα σχέδια σας,  ότι είστε σε θέση να αφιερώσετε αληθινό μεράκι, χρόνο και προσωπική δουλειά, αφού χωρίς αυτά κανένας χώρος και ειδικά ο κήπος σας ούτε λειτουργικά αλλά κυρίως αισθητικά, δεν θα αποδειχθεί  αντάξιος των προσδοκιών σας.