ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΗΠΟΥ: IANOYAΡΙΟΣ


Ο προτελευταίος μήνας απ΄αυτούς που οι κηπουρικές εργασίες δεν βρίσκονται στο ...φόρτε τους και τα φυτά σας όπως και εσείς ...ξεκουράζονται. Όμως όσο πλησιάζουμε προς τον Μάρτη όλο και πληθαίνουν αυτά που έγκαιρα πρέπει να κάνετε για να απολαύσετε ένα πραγματικά ζωντανό και γεμάτο χρώματα ανοιξιάτικο κήπο.


 • Ποτίζετε συχνά και ελέγχετε την υγρασία στις γλάστρες που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Οι εστίες θέρμανσης και κυρίως τα κλιματιστικά ξεραίνουν την ατμόσφαιρα κι επειδή και τα κλειστά πια παράθυρα, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, λιγοστεύουν και τον καθαρό αέρα που έχουν τα φυτά σας στην διαθεσή τους, βεβαιωθείτε ότι όλες οι γλάστρες στο εσωτερικό του σπιτιού ή σε προστατευμένα από την βροχή σημεία, έχουν την αναγκαία ποσότητα νερού.  
   
 • Μετακινήστε σε εσωτερικό χώρο ή σε προστατευμένα σημεία στο μπαλκόνι σας όσα φυτά δεν αντέχουν το κρύο και τον δυνατό αέρα, που είναι πλέον έντονα.
 • Άν το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας ήταν φυτεμένο σε γλάστρα, μεταφέρτε το στον κήπο ή το μπαλκόνι για να απολαύσει τον αέρα και την υγρασία που τόσο χρειάζεται, αρκετά ταλαιπωρήθηκε από την ζέστη του σπιτιού.
 • Έχετε πρόχειρο χοντρό πλαστικό και σπάγγο για να καλύψετε ευαίσθητα φυτά του κήπου σας σε πιθανή χιονόπτωση, όπως και μερικά χοντρά μάλλινα πανιά για να σκεπάσετε το χώμα στις γλάστρες τους. Σε συνθήκες ακραίες με πολύ χιόνι και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες η προστασία του χώματος γύρω από τις ρίζες θα κρατήσει τα φυτά σας ζωντανά, ακόμα κι αν μεγάλο μέρος του φυλώμματος  "καεί" από την παγωνιά.  
 • Ελέγχετε τα πιάτα από τις γλάστρες και αδειάζετε το νερό της βροχής, είναι αυτό που θα κάνει τις ρίζες τους να σαπίσουν και όσες γλάστρες είναι δυνατόν τοποθετήστε τες, για την διάρκεια του χειμώνα, σε σκεπασμένο προστατευμένο από την βροχή σημείο.
 • Ετοιμάστε τα δοχεία που στο τέλος του μήνα θα φυτέψετε φυτά που ανθίζουν νωρίς την άνοιξη όπως οι πανσέδες. Είναι από τα ομορφότερα ανοιξιάτικα λουλούδια γι΄αυτό και μην ...τσιγγουνευτείτε αγοράζοντας σπόρους. Διαλέξτε διαφορετικά χρώματα, ανακατέψτε τις ποικιλίες τους μέσα στα δοχεία φύτευσης και κρατήστε τα σε εσωτερικό χώρο μέχρι τις αρχές του Μάρτη για να τους προστατέψετε από το κρύο.
 • Αν θέλετε να αλλάξετε γλάστρες σε κάκτους και παχύφυτα που ανθίζουν αυτήν την εποχή, θα το κάνετε αμέσως μόλις ξεραθούν τα λουλούδια τους.
 • Αγοράστε  βολβούς και ριζώματα φυτών που ανθίζουν αρχές του καλοκαιριού όπως οι ντάλιες και ο κάννες.  Από το τέλος του μήνα και μέσα στον Φεβρουάριο φυτέψτε σε δοχεία φύτευσης ή απευθείας στο χώμα. 
 • Φρέζες, μανουσάκια, ζουμπούλια και κρόκοι που είχατε φυτέψει το φθινόπωρο θα πρέπει να είναι ήδη αναπτυγμένα. Βεβαιωθείτε ότι το νερό της βροχής τους είναι αρκετό, διαφορετικά ποτίζετε έστω και αραιά και σκαλίζετε συχνά το χώμα τους. Αν βρίσκονται σε δοχεία φύτευσης, που μπορείτε εύκολα να μετακινήσετε, μεταφέρετε μερικά σε σημεία όπως τα πρεβάζια των παραθύρων για να μπορείτε να απολαμβάνετε την ανθισμένη θέα τους από το εσωτερικό του σπιτιού.
    
 • Κλαδέψτε τα οπωροφόρα δέντρα και τους αειθαλείς θάμνους.
 • Ξεκινήστε σιγά σιγά να καθαρίζετε δοχεία φύτευσης, γλάστρες και ζαρντινιέρες που θα χρησιμοποιήσετε για να φυτέψετε την άνοιξη αλλά και τα εργαλεία σας και προμηθευτείτε καινούργιο καθαρό χώμα.
 • Κλαδέψτε θάμνους και αναρριχώμενα που ανθίζουν τον χειμώνα αμέσως μόλις πέσουν και τα τελευταία τους λουλούδια.
 • Οριστικοποιήστε τα σχέδια ...επί χάρτου για καινούργια φυτά στον κήπος σας, ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά παρτέρια και κάθε είδους κατασκευές. Ο καιρός περνά πολύ γρήγορα και με το που η άνοιξη θα μας ...κλείσει το μάτι, πρέπει να είστε πανέτοιμοι.
 • Από το τέλος του μήνα για τις πιο νότιες και  ζεστές περιοχές, αρχίστε να κλαδεύετε τις τριανταφυλλιές