ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ: Πανσέδες

Καλοκαιρινοί αλλά και Φθινοπωρινοί
ΠανσέδεςΑπό τα λουλούδια που συχνά "προσπερνάμε" αναζητώντας "χρώμα" για τις γλάστρες ή τα παρτέρια μας και όμως οι Πανσέδες, ειδικά οι φθινοπωρινοί που μένουν ανθισμένοι σχεδόν σε ολόκληρη την διάρκεια του χειμώνα, είναι από τις πιο όμορφες και εύκολες επιλογές  και από τα λίγα είδη με χειμερινή ανθοφορία. Oι ποικιλίες, που διαφέρουν στο ύψος των φυτών, το μέγεθος των λουλουδιών και φυσικά σε αποχρώσεις, είναι πάρα πολλές. 
Εκτός από σπόρους, στα φυτώρια θα βρείτε σε ολόκληρη την διάρκεια του χρόνου έτοιμα φυτά σε άσπρο, ροζ, μωβ, μπορντώ, κίτρινο, πορτοκαλί χρώμα αλλά και πολύ εντυπωσιακούς δίχρωμους πανσέδες, κάποιοι με μικρά και άλλοι με μεγαλύτερα άνθη, το δε ύψος κάποιων ποικιλιών σε πλήρη ανάπτυξη δεν ξεπερνά τα 15-20 εκατοστά ενώ άλλες, καταλληλότερες για απευθείας φύτευση στο χώμα, μπορεί να φτάσει και τα 30. Ο πανσές έχει "παράπλευρη" κυρίως ανάπτυξη, τα φυτά δηλαδή "απλώνουν" περισσότερο απ΄όσο ψηλώνουν γι΄αυτό τόσο σε γλάστρες όσο και σε παρτέρια θα πρέπει να φυτευτούν σε μια απόσταση 15-20 εκατοστών.
Φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα και σωστή αποστράγγιση του νερού για τα φυτά σε δοχεία είναι αρκετά, αρκεί βεβαίως να φροντίσετε να μην τους λείπει το νερό.
Στην διάρκεια του χειμώνα 2-3 φορές την εβδομάδα πότισμα είναι αρκετό και αυτό αν φυσικά δεν βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι στο νερό της βροχής, οπότε και ρυθμίζετε ανάλογα την ποσότητα επιπλέον νερού που χρειάζονται ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. 

Ενώ δεν είναι "δύσκολο" φυτό πολλοί πιστεύουν το αντίθετο εξαιτίας του συχνού φαινομένου ενώ αγοράζουμε ένα υγιέστατο και γεμάτο άνθη φυτό με εντυπωσιακούς χρωματισμούς σε μικρό διάστημα από όταν το μεταφυτεύσουμε να αρχίζει να κιτρινίζει και τελικώς να μαραίνεται, παρ΄όλο που το ποτίζουμε κανονικά.
Αυτό συμβαίνει, κατά βάση, στις δίχρωμες ποικιλίες με μεγάλα λουλούδια και σε ιδιαίτερα ανθισμένα φυτά, εξαιτίας του λιπάσματος που έχει χρησιμοποιηθεί για να φτάσει γρήγορα το φυτό σε αυτήν την εντυπωσιακή ανθοφορία και επειδή γενικά στους πανσέδες δεν αρέσουν "οι μετακομίσεις" αν φυτέψετε ένα τέτοιο φυτό σε απλό χώμα χωρίς την χρήση λιπάσματος δεν έχει την ανάλογη "τροφή" στην οποία είναι συνηθισμένο με αποτέλεσμα σταδιακά να μαραίνεται.  


Ένας πρακτικός τρόπος για να αποφύγετε το συγκεκριμένο πρόβλημα, είναι αφ΄ενός να αγοράζετε μικρά φυτά με όσο πιο λιγοστά άνθη ή στα μεγαλύτερα να τα μεταφυτεύετε "ατόφια" χωρίς να βγάλετε καθόλου το υπάρχον χώμα γύρω από τις ρίζες τους. Συμπληρώνετε με καλής ποιότητας φυτόχωμα και ένα κοινό λίπασμα 1-2 φορές το μήνα.
Τα λουλούδια που ξεραίνονται θα πρέπει να αφαιρούνται έγκαιρα μαζί με τον μίσχο τους, ώστε το φυτό να μην "αδυνατίζει" προσπαθώντας να τροφοδοτήσει ήδη μαραζωμένα κλαράκια.
Είναι φυτό το ίδιο όμορφο φυτεμένο μεμονωμένα σε μικρά γλαστράκια αλλά και σε συνθέσεις πολλών φυτών μαζί σε κοινές γλάστρες-ζαρντινιέρες-κρεμαστά καλάθια κλπ. ενώ οι πανσέδες πολύ εύκολα θα δώσουν χρώμα στο μπαλκόνι ή τον κήπο φυτεμένοι στην ίδια γλάστρα με κωνοφόρα, φτέρες, κισσούς και κάθε είδους πράσινα και χωρίς άνθη φυτά. 

Τους καλοκαιρινής ανθοφορίας πανσέδες θα τους φυτέψετε αρχές της άνοιξης, τους χειμερινούς μέσα στον Σεπτέμβρη - Οκτώβρη αμέσως μετά τις μεγάλες ζέστες, ενώ αν θελήσετε να κρατήσετε σπόρους αφήστε τα λουλούδια να ξεραθούν πάνω στο φυτό και στην συνέχεια μαζέψτε τους πολύ μικρούς σπόρους που θα δείτε δεξιά κι αριστερά στις ακτίνες ενός "ξύλινου αστεριού" που θα δημιουργηθεί ακριβώς στο κέντρο του ξερού λουλουδιού. 

Φυτεμένοι σε κάθε είδους δοχείο με καλή όμως αποστράγγιση του νερού θα ζήσουν και σε φωτεινά σημεία στο εσωτερικό του σπιτιού ενώ εξίσου εντυπωσιακοί είναι ειδικά τα μεγάλου μεγέθους άνθη σε μικρά βαζάκια - ανθοδοχεία, για τις λίγες ημέρες που θα μείνουν ζωντανά.  

Από τα είδη με επίσης με πολύ εντυπωσιακή όψη αν αποξηρανθούν
Αφού τους κόψετε αφήστε τους για μερικές μέρες να μαραθούν εντελώς και στην συνέχεια τοποθετήστε τα λουλούδια με απλωμένα τα φύλλα τους  ανάμεσα σε χαρτί κουζίνας, ψεκάστε με λίγη λακ μαλλιών και κλείστε τα - μέσα σε ένα βιβλίο με μεγάλο βάρος. Θα χρειαστούν 1-2 εβδομάδες έως να αποξηρανθούν πλήρως και να είναι κατάλληλα για κάθε τύπου διακόσμηση.