ΒΑΨΙΜΟ ΠΗΛΟΥ-ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ-ΓΥΑΛΙΟΥ με ΒΕΡΝΙΚΙΑ ΝΥΧΙΩΝΠολύ ιδιαίτερος τρόπος και με εξαιρετικά εντυπωσιακό αποτέλεσμα  για να βάψετε εύκολα αντικείμενα/σκεύη από πορσελάνη-γυαλί-πηλό.
Με τέτοια βερνίκια θα βάψετε ασφαλώς αποκλειστικά την εξωτερική επιφάνεια από κούπες, φλυτζάνια, ποτήρια, πιατάκια κλπ. και το καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα η συγκεκριμένη τεχνική το δίνει αν δεν καλύψετε ολόκληρο το μέγεθός τους, όπως π .χ στις αντίστοιχες γλάστρες που μπορείτε να βάψετε με αυτόν τον τρόπο. 
Επιχειρώντας π.χ να αλλάξετε και να "ζωντανέψετε" την όψη σε μια σειρά από απλές άσπρες κούπες, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ πιο "φυσικό" αν το κάνετε σε ένα μόνο σημείο που θα περιλαμβάνει ένα μέρος της μιας πλαϊνής επιφάνειας ή και μόνο στο κάτω μέρος. houseofhipsters.com
Θα χρειαστείτε:

-Ένα δοχείο, ανάλογου μεγέθους με το αντικείμενο που θα βάψετε και

-Βερνίκια νυχιών σε όποιες αποχρώσεις εσείς θέλετε
Γεμίζετε το δοχείο με νερό περίπου έως την μέση
Προσθέτετε μια μικρή ποσότητα ή σταγόνες από κάθε βερνίκι που έχετε επιλέξει ρίχνοντας το χρώμα σε όποιο σχηματισμό θέλετε και αν είναι αναγκαίο με μια οδοντογλυφίδα "κουνάτε" ελαφρά τα χρώματα που στέκονται στην επιφάνεια του νερού για να δώσετε τον τελικό σχηματισμό που σας αρέσει.  

Αν θέλετε να οριοθετήσετε το σημείο πάνω στο σκεύος/αντικείμενο που θα βαφτεί θα το κάνετε με προστατευτική ταινία και στην συνέχεια βουτάτε το αντικείμενο-σκεύος μέσα στο νερό έτσι ώστε να ακουμπήσει απαλά πάνω στα χρώματα, το κουνάτε πολύ ελαφρά και το τραβάτε με μία κίνηση. Το σχέδιο έχει αποτυπωθεί πάνω του!!
Η όλη διαδικασία βασίζεται στην ιδιότητα αυτών των βερνικιών λόγω της σύνθεσή τους να μην διαλύονται αλλά να επιπλέουν στο νερό δημιουργούντως ένα χρωματιστό "φιλμ" που στην συνέχεια αποτυπώνεται αυτούσιο, σαν αυτοκόλλητο πάνω σε όποια επιφάνεια θέλετε. 


Για να σταθεροποιηθούν - πλήρως και να στεγνώσουν εντελώς οι κατασκευές που θα φτιάξετε με αυτόν τον τρόπο χρειάζονται αρκετές ώρες, ακόμη και αν σας δίνουν την εντύπωση ότι είναι ήδη στεγνές, το ιδανικό είναι να αφήσετε το βερνίκι χωρίς να το αγγίξετε για μια ολόκληρη μέρα.  

Το αποτέλεσμα είναι ανεξίτηλο, δεν επηρεάζεται από το πλύσιμο των σκευών αυτών στο χέρι βεβαίως και όχι σε πλυντήριο πιάτων και θα διατηρηθεί αναλοίωτο. 

Εκτός από τον αυτόν τον "ακαθόριστο" σχηματισμό σχεδίων, μπορείτε να βάψετε αντικείμενα από πορσελάνη ή γυαλί και με ποιο "συγκεκριμένα" σχέδια που θα σχηματίσετε τοποθετώντας διαδοχικά σταγόνες χρώματος πάνω στο νερό, την μία πάνω στην άλλη, και στην συνέχεια αν φυσικά θέλετε χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα επίσης μπορείτε να διαφοροποιήσετε ελαφρά τα σχήματα.


Για τέτοιου είδους κατασκευές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πολύ οικονομικά βερνίκια νυχιών που θα βρείτε ακόμη και με λιγότερο από 1 ευρώ/μπουκαλάκι στην αγορά αν και η κάθε μάρκα/προϊόν "συμπεριφέρεται" διαφορετικά και χωρίς απαραίτητα τα καλής ποιότητα βερνίκια να κρίνονται καταλληλότερα, ειδικά για αυτόν τον τύπο "συγκεκριμένων σχεδίων". 
Ο λόγος είναι ότι όσο καλύτερης ποιότητας είναι το βερνίκι συνήθως τόσο πιο "συμπαγές" και σταθερό μένει πάνω στο νερό, χωρίς δηλαδή να "ανοίγει" εύκολα σε κύκλο, γι΄αυτό και ο καλύτερος τρόπος είναι αφού προμηθευτείτε τα χρώματα που θέλετε να "παίξετε" δοκιμάζοντας με ποιον τρόπο και με ποια από τα βερνίκια που διαθέτετε δημιουργείται το αποτέλεσμα που θέλετε μέσα στο νερό. 


Η κάθε δοκιμή δεν θα σας κοστίσει παρά ...μερικές σταγόνες βερνίκι και αφού δείτε στην πράξη πως ακριβώς δημιουργούνται ευκολότερα οι σχηματισμοί που θέλετε, τότε περνάτε και στο επόμενο μέρος της κατασκευής βουτώντας μέσα το σκεύος/αντικείμενο που θέλετε. Αν το κάνετε μια φορά, ακόμη και με ένα πλαστικό ποτήρι, θα διαπιστώσετε ότι το να αποτυπωθεί το σχέδιο είναι το απλούστερο, αρκεί να έχει σχηματιστεί σωστά πάνω στο νερό. 
Ο τρόπος αυτός είναι ιδανικός για να βάψετε το κάτω μέρος σε διαφανή γυάλινα ποτήρια. Το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, αλλά ειδικά αν θέλετε να δημιουργήσετεπ.χ ένα σετ με το ίδιο σχέδιο χρωμάτων, επίσης θα χρειαστούν μερικές δοκιμές για να θυμάστε με ποια σειρά και πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσετε τα χρώματα κάθε φορά, ώστε κατά το δυνατόν βεβαίως το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο σε όλα.

Aν θέλετε να δημιουργήσετε διαφανή σημεία  ανάμεσα στα χρώματα, θα χρησιμοποιήσετε αντίστοιχα διαφανές βερνίκι. 
Πολύ συχνά ο τρόπος αυτός βαψίματος γυαλιού μέσα στο νερό δημιουργεί πάνω στο σχέδιο πολύ μικρές "φυσαλίδες" που προσφέρουν στο τελικό αποτέλεσμα ακόμη περισσότερη "φυσικότητα" αφού μοιάζουν πολύ με αυτές που διακρίνονται πάνω σε αντικείμενα-σκεύη από φυσητό γυαλί. 
Επίσης, κάποιες ποιότητες βερνικιών "συμπεριφέρονται" καλύτερα αν χρησιμοποιήσετε απεσταγμένο νερό κάτι που μπορείτε να δοκιμάσετε κατά την διάρκεια των ...πειραμάτων σας, ενώ καλό είναι να θυμάστε ότι δεν χρειάζονται ...δέκα διαφορετικά χρώματα για ένα φυσικό και καλαίσθητο αποτέλεσμα. 2-3 είναι αρκετά, ενώ σε όχι λευκά αλλά οποιουδήποτε άλλου χρώματος σκεύη/αντικείμενα χρησιμοποιείστε αρκετή ποσότητα λευκού βερνικιού, επίσης θα προσθέσει ...πόντους στην τελική τους όψη. Πολύ όμορφο επίσης αποτέλεσμα δίνει η χρήση βερνικιού 2-3 παρεμφερών τόνων της ίδιας χρωματικής απόχρωσης. 

Και φυσικά εκτός από κούπες, ποτήρια κλπ. με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να βάψετε γυάλινα μπουκάλια και κάθε είδους διακοσμητικό αντικείμενο από πορσελάνη, γυαλί αλλά και ξύλο ή χαρτί. Σε κάθε είδους τέτοιες κατασκευές, αν θέλετε, μπορείτε αφού στεγνώσουν τα χρώματα να περάσετε προστατευτικό βερνίκι. 

Στην περίπτωση δε που ...κάτι πάει στραβά κατά την διάρκεια της κατασκευής και μόλις βγάλετε το σκεύος-αντικείμενο από το νερό θελήσετε να ...σβήσετε το λάθος σχέδιο, θα το κάνετε αμέσως με βρεγμένο σε ασετόν σφουγγάρι. Αμέσως όμως και χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φύγει εντελώς, εξαρτάται και από το είδος της επιφάνειας, αλλά αν θελήσετε να επαναλάβετε την ίδια διαδικασία το ..λάθος δεν θα διακρίνεται θα καλυφθούν οι ατέλειες από την νέα στρώση βερνικιού.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: