Διακοσμητικά Στεφάνια από Συσκευασίες Αλουμινίου


Μια κατηγορία από τις πιο εντυπωσιακές DIY κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, είναι αυτές από αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών-ποτών, αφού το κεντρικό μέρος από τα κουτάκια μπορεί να χρησιμοποιηθεί-επεξεργαστεί με  τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως τα αντίστοιχα φύλλα αλουμινίου για κατασκευές και να κοπεί πολύ εύκολα σε κάθε μορφής σχηματισμούς. 


Ειδικά τα διακοσμητικά στεφάνια φτιαγμένα από μεταλλικά φύλλα μπορούν να αποκτήσουν πολλές όψεις ανάλογα με την τελική επεξεργασία-βάψιμο του αλουμινίου, τον συνολικό σχηματισμό που θα δώσετε στην σύνθεση και είναι ιδιαίτερα καλαίσθητα και όμορφα  τόσο σαν μόνιμο διακοσμητικό, κρεμασμένα ή τοποθετημένα σε κάποιο σημείο του σπιτιού, όσο και σε εποχιακές διακοσμήσεις αφού ανάλογα με τις αποχρώσεις και την προσθήκη κάποιων λεπτομερειών μια τέτοια κατασκευή μπορεί να μετατραπεί π.χ σε ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό Χριστουγεννιάτικο στεφάνι. 

οεργασία: 
Ξεπλύντε με νερό τις άδειες συσκευασίες, με ένα ψαλίδι κόψτε το πάνω και κάτω μέρος και στην συνέχεια κάθετα το κεντρικό κομμάτι έτσι ώστε από κάθε κουτάκι να προκύψει ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι αλουμινίου.
Πιέστε με τα χέρια σας, αντίθετα από την καμπύλη πλευρά, ώστε να γίνουν όσο πιο επίπεδα ή τοποθετείστε τα κάτω από ένα βαρύ αντικείμενο για μερικές ώρες. Ένας πρακτικός τρόπος για να δουλέψετε, ειδικά με κουτάκια μεγαλύτερου μεγέθους, από το αλουμίνιο των οποίων μπορείτε να δημιουργήσετε αρκετά μικρά μεταλλικά φύλλα, είναι να κολλήσετε το αλουμίνιο με χαρτοταινία πάνω στην επιφάνεια εργασία σας, ώστε να μένει απολύτως σταθερό χωρίς να λυγίζει. 


Σε αυτό ακριβώς το στάδιο είναι πολύ πρακτικό, αν θέλετε, να βάψετε με χρώμα σε σπρέϋ την εξωτερική επιφάνεια κάθε κομματιού αλουμινίου, ώστε κατά τον τελικό σχηματισμό του στεφανιού να έχετε την ευχέρεια να τοποθετήσετε-συνθέσετε τα φύλλα με όποιον τρόπο θέλετε, χωρίς σε κανένα σημείο να είναι εμφανή τα σχέδια-γράμματα ετικέτας της συσκευασίας  


Σχηματισμός των φύλλων: 
Σχεδιάστε ή τυπώστε από το internet πάνω σε απλό λεπτό χαρτί τα σχήματα των φύλλων που θα χρησιμοποιήσετε. 


Τοποθετείστε τα "πατρόν" σας πάνω στο αλουμίνιο και μ΄ένα μολύβι με χοντρή μύτη, ή όποιο άλλο αντικείμενο σας εξυπηρετεί, πιέστε το περίγραμμα και τις εσωτερικές λεπτομέρειες του σχεδίου, ώστε αυτό να αποτυπωθεί πάνω στο αλουμίνιο.  Κόψτε με ψαλίδι κάθε φύλλο, επίσης φροντίζοντας να κοπούν σωστά όλες οι λεπτομέρειες του περιγράμματος. 


Με ένα αιχμηρό αντικείμενο, τονίστε ξανά τις εσωτερικές γραμμές και  λεπτομέρειες κάθε φύλλου, πιέστε-λυγίστε-τσαλακώστε ανά σημεία ώστε να αποκτήσει το σχήμα μια "πλαστικότητα" και να μην είναι εντελώς επίπεδο έτσι ώστε, με εξαίρεση το χρώμα τους, να έχουν όσο πιο πειστικά την όψη  αντίστοιχου σχήματος φυσικών φύλλων. 


Φυσικά εκτός από την πιο απλή αυτή μορφή "μονού" φύλλου, μπορείτε να δημιουργήσετε και πιο σύνθετους σχηματισμούς π.χ φύλλα μεγάλων διαστάσεων με έντονες λεπτομέρειες, φύλλα αποτελούμενα από δύο ή και περισσότερα κομμάτια που θα ενώσετε μεταξύ τους με πιστόλι σιλικόνης, σύνθετα φύλλα που στα σημεία της ένωσης θα τρυπήσετε τα κομμάτια τους και θα τα συγκρατήσετε μεταξύ τους με λεπτό σύρμα τοποθετώντας αν θέλετε στο κέντρο τους και ένα πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο κλπ. 


Βάψιμο: 
H μοναδική ιδιαιτερότητα των κατασκευών αυτών στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας, σε σχέση με άλλα υλικά, είναι το είδος των χρωμάτων που θα χρησιμοποιήσετε για το βάψιμό τους.

Τα κοινά ακρυλικά χρώματα για χρήση σε απορροφητικά υλικά όπως χαρτί, ξύλο, πηλός, ακατέργαστα μέταλλα κλπ. πάνω στο αλουμίνιο δεν "στέκονται" και δημιουργούν τελικώς αποτυχημένο αποτέλεσμα, όσα χέρια χρώματος κι αν περάσετε, γι΄αυτό και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αλκοολούχα μελάνια (θα τα βρείτε στην αγορά και ως "χρώματα οινοπνεύματος").
Οι τιμές τους είναι περίπου ίδιες με εκείνες των ακρυλικών χρωμάτων για κατασκευές, κυκλοφορούν σε όλες τις αποχρώσεις, αναμειγνύονται μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσετε και όποιες επιπλέον αποχρώσεις θέλετε, ενώ μια εξαιρετικά πρακτική μορφή τέτοιων χρωμάτων είναι οι συσκευασίες σε σπρέϋ. Δείτε ενδεικτικά εδώ και εδώ προϊόντα αλκοολούχων μελανιών. 


Το πετυχημένο βάψιμο των κατασκευών από αλουμίνιο είναι παραπάνω από το μισό του συνολικού τελικού αποτελέσματος, γι΄αυτό και αξίζει σε αυτό το στάδιο να επιμείνετε λίγο παραπάνω.
Περάστε 2-3 φορές το χρώμα στο κάθε φύλλο, δημιουργείστε σημεία πάνω στο κάθε ένα με διαφορετικές αποχρώσεις, ανακατέψτε ελαφρά ανά σημεία τα χρώματα, ενώ φυσικά μετά το αρχικό βάψιμο του αλουμινίου μπορείτε να αναμείξετε και ακρυλικά χρώματα, να τονίσετε σημεία με πατίνες, να εφαρμόσετε μια ολοκληρωμένη τεχνική παλαίωσης βάφοντας και αφαιρώντας στην συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του χρώματος κλπ. 


Δέσιμο του στεφανιού: 
Κάθε είδους σκελετός-βάση που μπορεί να επικαλυφθεί πλήρως με τα μεταλλικά φύλλα, χωρίς σε κανένα σημείο του στεφανιού να είναι εμφανής, είναι κατάλληλος για στεφάνια αυτού του τύπου όπως π.χ μια απλή βάση από χαρτόνι. 

Με την βοήθεια δύο στρογγυλών σκευών-αντικειμένων με διαφορετική διάμετρο σχεδιάστε πάνω στο χαρτόνι δύο κύκλους (ο ένας αρκετά μεγαλύτερος από τον άλλον) και κόψτε το "ενδιάμεσο" κομμάτι που θα αποτελέσει και την βάση του στεφανιού.


Βάψτε την βάση σε  απόχρωση ταιριαστή με εκείνες των φύλλων ή μπορείτε και να "ντύσετε" το χαρτόνι με χαρτί, ύφασμα ή αυτοκόλλητη ταινία σε αντίστοιχο χρώμα και με αυτοκόλλητα διπλής όψης  ή πιστόλι σιλικόνης και ξεκινήστε να κολλάτε τα φύλλα κυκλικά και στην συνέχεια σε σειρές-στρώσεις με τρόπο που το ένα να επικαλύπτει ελαφρά το άλλο, ώστε ο τελικός σχηματισμός να μην έχει σε κανένα σημείο εμφανή μεγάλα κενά.   Ανάλογα φυσικά με το μέγεθος και το σχήμα των φύλλων που θα επιλέξετε αλλά και το συνολικό μέγεθος του στεφανιού, η τελική σύνθεση μπορεί να διαφοροποιηθεί με πολλούς τρόπους. Μπορείτε πχ να δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερα "πυκνό" ή πιο αραιό στεφάνι, να χρησιμοποιήσετε ως σκελετό μια βάση από φελιζόλ ή απλό σύρμα που επίσης μπορείτε να βάψετε με αλκοολούχο μελάνι για στεφάνια επιτραπέζιας χρήσης κλπ. 


Ο γενικός αυτός τρόπος είναι ασφαλώς ίδιος και στην περίπτωση που επιλέξετε να δουλέψετε με έτοιμα μεταλλικά φύλλα αλουμινίου που θα βρείτε σε καταστήματα  με είδη για κατασκευές, δείτε ενδεικτικά εδώ
Σε αρκετά καταστήματα με παρόμοια είδη θα βρείτε και χρωματιστά φύλλα αλουμινίου, όμως εξαιρουμένης της χρυσαφί και ασημί απόχρωσης το τελικό αποτέλεσμα-αισθητική αντικειμένων που θα φτιάξετε με αυτά θα είναι υποδεέστερα από εκείνα που θα βάψετε με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω  με αλκοολούχα μελάνια.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: