Κατασκευές από Αλουμινένιες Συσκευασίες


Μηδενικό κόστος  και απλός τρόπος για να δημιουργήσετε εξαιρετικά καλαίσθητα μεταλλικά στοιχεία π.χ πεταλούδες ή  λουλούδια για χρήση σε κάθε τύπου διακοσμητικές κατασκευές π.χ σε διακοσμητικά στεφάνια, συνθέσεις, διακόσμηση κήπου κλπ. από αλουμινένιες συσκευασίες αναψυκτικών-τροφίμων. Με ψαλίδι, κοπίδι ή ανοιχτήρι για κονσέρβες κόψτε οριζόντια το επάνω μέρος του συσκευασίας. 

Κόψτε κάθετα το κεντρικό κομμάτι έτσι ώστε να διευκολυνθείτε για να αφαιρέσετε και το κάτω μέρος του κουτιού.

Γυρίστε ανάποδα και λυγίστε μερικές φορές το ενιαίο κεντρικό κομμάτι του κουτιού ώστε να γίνει όσο πιο ίσιο είναι δυνατόν.


Τυπώστε ή σχεδιάστε σε χαρτί το σχήμα που θέλετε να δημιουργήσετε, τοποθετήστε το πάνω στο αλουμίνιο και με ένα αιχμηρό αντικείμενο "ξεπατικώστε" το περίγραμμα του σχεδίου.Σχεδιάστε το σχήμα πάνω στο αλουμίνιο με ανεξίτηλο μαρκαδόρο (σαν αυτούς που χρησιμοποιούμε για να γράψουμε σε cd, πλαστικό κλπ) ακουλουθώντας το περίγραμμα και κόψτε το σχέδιο με ψαλίδι.  

Τα ίχνη μαρκαδόρου που τυχόν έχουν παραμείνει στις άκρες του σχεδίου μπορείτε να τα σβήσετε με ένα βαμβάκι και οινόπνευμα. 

Φτιάξτε με τον ίδιο τρόπο όσα τέτοια μεταλλικά στοιχεία θέλετε και στην συνέχεια με το ψαλίδι και την μύτη ενός μολυβιού δημιουργείστε τις λεπτομέρειες. 

Για παράδειγμα σε μια πεταλούδα, κόψτε τις άκρες των φτερών σε δαντελωτό σχέδιο, πιέστε ανά σημεία με το μολύβι και λυγίστε  για να δημιουργήσετε μια πιο "3D" όψη και ταυτόχρονα να οριοθετήσετε-χωρίσετε το συνολικό σχέδιο σε τμήματα που στην συνέχεια θα βαφτούν το καθένα με διαφορετικό χρώμα. 

Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δουλέψετε τονίζοντας - χαράζοντας λεπτομέρειες και πιέζοντας το αλουμίνιο και από τις δύο όψεις του.

Τελικό στάδιο αυτό του βαψίματος.

Μπορείτε να το κάνετε με ανεξίτηλους ή ακρυλικούς μαρκαδόρους, χρώματα περιγράμματος κλπ ενώ με μπρονζέ μεταλλικό χρώμα, ακρυλικό ή σε σπρέϋ, θα δώσετε σε τέτοιου είδους κατασκευές χάλκινη όψη. 


Ανάλογα με την χρήση που θα κάνετε σε τέτοια στοιχεία π.χ σε συνθέσεις εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου και αν νομίζετε ότι χρειάζεται, αφού στεγνώσουν τα χρώματα, να περάσετε 1-2 χέρια προστατευτικό βερνίκι. 
Με την ίδια γενική διαδικασία και "πατρόν" σε ανάλογο σχήμα μπορείτε να δημιουργήσετε μεταλλικά λουλούδια σε διάφορα μεγέθη και σχηματισμούς, κατασκευές που μπορούν να γίνουν και ιδιαίτερα σύνθετες αποκτώντας εξαιρετική 3D όψη, αποτελούμενες ακόμη και από πολλά διαφορετικά κομμάτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. 


Ένας επίσης πολύ όμορφος τύπος τέτοιων διακοσμητικών λουλουδιών μεγαλύτερου μεγέθους για χρήση π.χ στο μπαλκόνι ή την αυλή είναι αυτός που μπορεί να δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας την βάση από ένα αλουμινένιο κουτάκι συσκευασίας σαν κέντρο του λουλουδιού ενώ τα πέταλα μπορούν να έχουν πολλές διαφορετικές μορφές ανάλογα με τον τρόπο που θα κόψετε-επεξεργαστείτε το κεντρικό κομμάτι του κουτιού.


Εκτός από κουτιά αναψυκτικών, ένα πολύ φτηνό υλικό για παρόμοιες κατασκευές  είναι τα αλουμινένια σκεύη - ταψάκια μιας χρήσης, για κάποιους δε τύπους κατασκευών αποτελούμενες από πολλά μικρότερα κομμάτια είναι πρακτικότερα, το αλουμίνιό τους πιο  μαλακό από εκείνο της συσκευασίας αναψυκτικών και με λιγότερο αιχμηρές άκρες όταν κοπεί, κάτι που πρέπει έτσι κι αλλιώς, γενικά, να προσέξετε δουλεύοντας κατασκευές αυτού του τύπου και ο λόγος που τις κάνει εντελώς ακατάλληλες μια παιδιά. 


ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: