Κατασκευές με Κεραμίδιαkataskeyes-me-keramidia

kataskeyes-me-keramidiaΜια κατηγορία κατασκευών που αποτελούν χειροπιαστή απόδειξη για το πως μπορούν η φαντασία και η υπομονή να μετατρέψουν ένα ευτελές και συνηθισμένο αντικείμενο/επιφάνεια σε πραγματικό ...έργο τέχνης. 

Οι τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε πάνω σε ένα πήλινο κεραμίδι δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις αντίστοιχες για εφαρμογή πάνω σε κάθε είδους υλικό/επιφάνεια, ενώ το εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα έχει ασφαλώς ο συνδυασμός τεχνικών και πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων πάνω στο ίδιο κεραμίδι.

kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidiaΓια τις κατασκευές αυτού του είδους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε λεπτά κεραμίδια που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα με είδη κατασκευών-decoupage είτε κανονικά ή διακοσμητικά βιομηχανικά κεραμίδια που θα αγοράσετε από μάντρες οικοδομικών υλικών και διατίθενται σε αρκετά διαφορετικά μεγέθη-σχέδια. Αυτά τα, κανονικά, κεραμίδια είναι κατά πολύ οικονομικότερα και ασφαλώς λόγω μεγέθους, τα καταλληλότερα για ορισμένες κατασκευές.  


kataskeyes-me-keramidia1. Decoupage-Μικτές τεχνικές
kataskeyes-me-keramidia
Ο ...γρηγορότερος και από τους πιο εύκολους τρόπους για να μετατρέψετε και ένα κεραμίδι σε διακοσμητικό αντικείμενο με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα εφαρμόζατε π.χ σε ένα ξύλινο κουτί, έναν μεταλλικό δίσκο κλπ. 

Το είδος του χαρτιού-μοτίβων, αν θα πρόκειται δηλαδή για ένα "κλασσικό" ή πιο μοντέρνο σχέδιο, αν θα επιλέξετε μικρά μοτίβα ή χαρτί-χαρτοπετσέτα που θα καλύψει ολόκληρη την επιφάνεια του κεραμιδιού, η χρήση φόντου-επιζωγράφισης κλπ. είναι στοιχεία που διαφοροποιούν την τελική εικόνα και έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορούν να προκύψουν ...άπειρες επιμέρους παραλλαγές στην τελική όψη της κάθε κατασκευής. 
kataskeyes-me-keramidiakataskeyes-me-keramidiaΜε ...βάση το decoupage, για να σχηματίσετε το βασικό σχέδιο, μπορείτε ...επεκτείνετε την επεξεργασία/διακόσμηση σε ένα κεραμίδι με την χρήση ταυτόχρονα και άλλων τεχνικών π.χ κρακελέ, τεχνικές παλαίωσης στο βάψιμο και γενική επεξεργασία της επιφάνειας (π.χ βάψιμο-τρίψιμο ή και σπάσιμο σε κάποια σημεία ώστε να φαίνεται σαν παλιό κλπ) ή χρησιμοποιώντας πρόσθετα στοιχεία-υλικά πάνω στο βασικό σχέδιο-μοτίβο του decoupage όπως π.χ στοιχεία από σκοινί, ύφασμα, πρόσθετα πήλινα κομμάτια, πάστα για την δημιουργία ανάγλυφων σημείων, χρώματα περιγράμματος κλπ. 
Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργούν ένα 3D αποτέλεσμα, λίγο ή περισσότερο, ανάλογα με τα ποια τέτοια στοιχεία/υλικά και σε ποιο βαθμό-έκταση θα χρησιμοποιηθούν.  


kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidia2. Ψηφιδωτά

Εξαιρετικά ιδιαίτερη όψη θα δημιουργήσετε πάνω σε πήλινα κεραμίδια δουλεύοντας την κλασσική τεχνική του ψηφιδωτού και με την χρήση είτε κανονικών ψηφίδων είτε σπασμένα πλακάκια κλπ. Και σε αυτήν την επιλογή το είδος του σχεδίου μπορεί να δημιουργήσει τελικώς ένα κλασσικού ή περισσότερο μοντέρνου ύφους διακοσμητικό κεραμίδι.  ΤΑΞΙΔΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
3. Μεταφορά εικόνας

Όπως ακριβώς και σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια έτσι και πάνω σε ένα κεραμίδι κάθε μεγέθους μπορεί να μεταφερθεί οποιαδήποτε εικόνα-φωτογραφία, με την βοήθεια ενός ειδικού προϊόντος μεταφοράς εικόνας. 

Ανάλογα με το είδος-θέμα της εικόνας μπορείτε στην συνέχεια να προσθέσετε χρώμα ή και στοιχεία με πάστα, να εφαρμόσετε τεχνικές παλαίωσης κλπ. Δείτε εδώ πληροφορίες για το powerprint, το πλέον αξιόπιστο προϊόν μεταφοράς εικόνας που θα βρείτε στην εγχώρια αγορά. 


kataskeyes-me-keramidia
4. Με φυσικά στοιχεία

kataskeyes-me-keramidiaΆμμος, βότσαλα, πέτρες, κοχύλια κλπ. μπορούν να χρησιμοποιηθούν-κολληθούν πάνω στην επιφάνεια ενός κεραμιδιού δημιουργώντας συνθέσεις, όχι αποκλειστικά καλοκαιρινών θεμάτων, αφού για παράδειγμα με βοτσαλάκια μπορείτε να σχηματίσετε κάθε τύπου σχέδιο, άμμος, κοχυλάκια κλπ μπορούν να προστεθούν ακόμη και σε κατασκευές επεξεργασμένες με κύρια τεχνική την ζωγραφική, το decoupage, την μεταφορά εικόνας κλπ. σαν πρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία που θα δημιουργήσουν μια 3D όψη.   


kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidiaΌλα αυτά τα στοιχεία μπορούν εν συνεχεία και να χρωματιστούν ή να παραμείνουν στην φυσική τους απόχρωση, θα τα κολλήσετε με μια απλή αλλά ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή πιστόλι σιλικόνης, ενώ για να κολλήσετε άμμο ή πολύ ψιλό βότσαλο πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού απλώστε ατλακόλ, ρίξτε την άμμο ή τις πετρούλες και πιέστε, τινάξτε με το χέρι σας όση ποσότητα δεν κολλήσει και επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιφάνεια και να αποκτήσει το πάχος που θέλετε.   kataskeyes-me-keramidia4. Τρισδιάστατες μινιατούρες
kataskeyes-me-keramidia
Ο εντυπωσιακότερος τρόπος για να αξιοποιήσετε το σχήμα ενός κεραμιδιού δημιουργώντας μινιατούρες σπιτιών, κήπων, φάρων κλπ.
Αυτού του τύπου οι κατασκευές που μπορούν να πάρουν πραγματικά ασύλληπτες όψεις, σχηματισμένες είτε από μεμονωμένα κεραμίδια είτε με την δημιουργία συνθέσεων στις οποίες με πηλό, γύψο ή και μείγμα τσιμέντου δημιουργείται μια βάση στήριξης-επέκταση του κεραμιδιού, η οποία και αυτή αποτελεί τελικώς μέρος του όλου σχεδίου και διακοσμείται-επεξεργάζεται όπως ακριβώς και η κεντρική επιφάνεια του κεραμιδιού. kataskeyes-me-keramidia
Ο πιο πρακτικός και οικονομικός τρόπος για να δημιουργήσετε τέτοιου είδους μινιατούρες είναι η προσθήκη πάνω στην επιφάνεια του κεραμιδιού στοιχείων από έτοιμο πηλό
Ανοίγετε τον πηλό σε φύλλο και κόβετε κομματάκια στα οποία δίνετε όποιο σχήμα σας χρειάζεται, για να δημιουργήσετε τα στοιχεία της μινιατούρας, π.χ πόρτες, παράθυρα, σκάλες, κάθε είδους αντικείμενα κλπ. Τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα κολλάτε στο κεραμίδι με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι.
kataskeyes-me-keramidiaΤο βάψιμο με χρώμα μπορεί να γίνει είτε πριν είτε αφού προσαρμόσετε το κάθε επιμέρους πήλινο στοιχείο στην θέση του. 
kataskeyes-me-keramidia
Με το βάψιμο, τεχνικές παλαίωσης, τρίψιμο κλπ. αυτά τα πολύ μικρά πήλινα στοιχεία θα αποκτήσουν όψη ξύλου, τσιμέντου κλπ. δίνοντας πάνω στην μινιατούρα την απόλυτα πειστική όψη από πόρτες, παράθυρα, τοίχους, διαφόρων ειδών αντικείμενα κλπ. 

Κομματάκια από  ξύλο, χαρτί, χαρτόνι, ύφασμα, σύρμα κλπ. είναι κάποια ακόμη από τα στοιχεία με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε λεπτομέρειες-αντικείμενα για τέτοιου είδους κατασκευές και τα οποία στην συνέχεια θα βάψετε με απλά ακρυλικά χρώματα για κατασκευές. kataskeyes-me-keramidiakataskeyes-me-keramidiaΜια τέτοια μινιατούρα δημιουργημένη στην εξωτερική ή εσωτερική όψη ενός κεραμιδιού μπορεί να αναπαριστά την συνολική ή μέρος της εξωτερικής όψης ενός σπιτιού ή λεπτομέρειες των εσωτερικών του χώρων, κήπους, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακούς διακοσμητικούς φάρους κλπ. προσθέτοντας μικροσκοπικά στοιχεία από όποιο υλικό-αντικείμενο σας εξυπηρετεί, ξύλινα, μεταλλικά, πλαστικά κομμάτια από παιδικά παιχνίδια που θα βάψετε σε όποια απόχρωση σας χρειάζεται κλπ.  ή κάθε μορφής αντικείμενα που θα βρείτε να πωλούνται και έτοιμα σε καταστήματα με είδη για χόμπυ-κατασκευές αλλά και είδη μακέτας, αφού ο τρόπος δημιουργίας των συγκεκριμένων κατασκευών είναι  σε πάρα πολλά σημεία ίδιος με εκείνον κατασκευής μακετών. 


kataskeyes-me-keramidia
Και...

* Μπορείτε να δουλέψετε κάθε είδους ιδέα-τεχνική σε ένα κεραμίδι, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική πλευρά του. 

Είναι θέμα επιλογής αλλά εξαρτάται και από το σχέδιο που θέλετε να δημιουργήσετε, π.χ στο απλό decoupage ή την ζωγραφική, ανάλογα βεβαίως και με το μοτίβο, η εσωτερική κοίλη πλευρά προσφέρει ένα οπτικό "βάθος", ενώ επίσης το οποιοδήποτε σχέδιο μπορεί να αποτυπωθεί σε ένα κεραμίδι είτε κάθετα είτε και οριζόντια. 

* Tρύπες πάνω στην επιφάνεια κεραμιδιού μπορείτε να ανοίξετε χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι με το οποίο σιγά-σιγά θα αρχίσετε να "σκάβετε" το σημείο που θέλετε να δημιουργηθεί το άνοιγμα. Ο πιο απλός βεβαίως τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε κρουστικό δράπανο (μπλακεντέκερ) κι ένα λεπτό τρυπάνι γενικής χρήσης, απλώς θα προσέξετε να το κάνετε αργά χωρίς να "ζορίσετε" τον πηλό με αποτέλεσμα να σπάσει.  Δείτε στο video την διαδικασία με την χρήση κατσαβιδιού.*Το να κόψετε πήλινες επιφάνειες για να δημιουργήσετε για  παράδειγμα φυσικά κενά- ανοίγματα (πόρτες, παράθυρα κλπ) είναι μια διαδικασία αρκετά δύσκολη για κάποιον εντελώς αρχάριο ή ερασιτέχνη σε αυτού του είδους τις εργασίες. Μπορεί ασφαλώς να γίνει με υπομονή και χρησιμοποιώντας είτε ηλεκτρικό σβουράκι είτε ντρέμελ, ανάλογα με το πάχος και το μέγεθος του κεραμιδιού. 

kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidiaΠάντως, ειδικά στο ξεκίνημα της ενασχόλησή σας με αυτού του είδους τις κατασκευές είναι προτιμότερο να αρκεστείτε στα ...εικονικά ανοίγματα που θα δημιουργήσετε με την χρήση χρώματος και πρόσθετων διακοσμητικών στοιχείων, ενώ ένας τρόπος να κάνετε πιο πειστική την 3D όψη σε σημεία που θέλετε να αποτυπωθούν πόρτες, παράθυρα κλπ. είναι να "επεκτείνετε" προς τα έξω την επιφάνεια του κεραμιδιού με την χρήση πάστας, πηλού ή και κανονικού μείγματος τσιμέντου και στην "εσοχή" που θα δημιουργηθεί να σχηματίσετε το άνοιγμα. 

kataskeyes-me-keramidiaΓια όσους δεν έχουν, γενικά, εμπειρία σε παρόμοιες κατασκευές και θέλουν να γνωρίζουν το κόστος των υλικών:
- Kεραμίδια θα βρείτε σε μάντρες οικοδομικών υλικών σε τιμές από 0,50-2 ευρώ/τεμάχιο ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο.
- Έτοιμο λευκό πηλό, από τον οποίο μπορείτε να φτιάξετε όλες τις μινιατούρες στοιχείων-αντικειμένων για μια τέτοια κατασκευή θα αγοράσετε ακόμη και σε βιβλιοχαρτοπωλεία και σε τιμές περίπου 2-3 ευρώ/συσκευασία. 

- Διαφόρων ειδών πάστες διαμόρφωσης, για να δημιουργήσετε ανάγλυφα σημεία, θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα με είδη decoupage-κατασκευών σε διάφορες τιμές ανάλογα με τις συσκευασίες και τις προσδιαγραφές των προϊόντων, περίπου από 5 ευρώ. 
kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidia- Ο μεγαλύτερος όγκος, κάθε τύπου διακοσμητικών μικροσκοπικών στοιχείων μπορούν  να δημιουργηθούν από έτοιμο πηλό, απλό σύρμα (π.χ κάγκελα για μπαλκόνια ή οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο), χαρτί-χαρτόνι, φελιζόλ κλπ και έτσι πρόκειται, γενικά, για  ιδιαίτερα οικονομικές κατασκευές το μόνο που θα χρειαστεί να έχετε σε μεγάλη ποσότητα είναι ...υπομονή γιατί ασφαλώς πρόκειται για πολύ δημιουργική μεν διαδικασία αλλά σίγουρα ...λεπτοδουλειά. 

kataskeyes-me-keramidia
kataskeyes-me-keramidia* Ολοκληρώνοντας κάθε κατασκευή περάστε 2-3 χέρια προστατευτικό βερνίκι που θα την αδιαβροχοποιήσει και θα σας επιτρέψει να την καθαρίζετε, χωρίς κανένα πρόβλημα, με βρεγμένο σφουγγάρι-πανί.  


Δείτε στα videos κατασκευές διακοσμητικών κεραμιδιών με διάφορες τεχνικές.   


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
pinterest.com/soulouposeto